Bron: John Pilger, Afshin Rattansi
RT going underground,  3 oktober 2020 ~~~ 

Assange stelde de Westerse hypocrisie bloot en ontdekte “te veel waarheid”, zodat zijn proces een vorm van “wraak” werd, vertelde journalist en filmmaker John Pilger aan RT’s Going Underground.

Het belangrijkste deel van de uitleveringsproces van Julian Assange kwam tot een eind deze week, en een besluit zou nu moeten worden aangekondigd in het begin van januari. Pilger, sinds lang supporter van de stichter van WikiLeaks, hield nauwlettend toezicht op de werkzaamheden, die nauwelijks werden bericht in de Westerse media ondanks de ernstige gevolgen voor de journalistiek die een uitspraak om Assange uit te leveren met zich mee zou brengen.

De ondergang van Assange kwam omdat hij “teveel waarheid” verstrekte en Westerse hypocrisie blootstelde, gelooft Pilger.

Hij dwong degenen die die oorlogsmisdaden pleegden in de spiegel te kijken. Dat is zijn onvergeeflijke misdaad.

Het Westerse zelfbeeld is dat het over het algemeen geen vreselijke dingen doet, en dat zijn politici meestal betrouwbaar zijn en in toom worden gehouden door een onafhankelijke media. WikiLeaks liet zien dat al deze dingen niet waar zijn, zei Pilger.

Dientengevolge, werd Assange schaamteloos mishandeld door het Britse rechtssysteem, zowel tijdens zijn rechtzaak van September in de Oude Bailey in Londen en daarvoor. Hij kreeg een ongekend zware straf voor het overschreiden van de borgtocht, werd opgesloten in een maximaal beveiligde gevangenis met terroristen en gewelddadige criminelen, werd verhinderd om op een redelijke manier te communiceren met zijn verdedigingsteam, en werd geconfronteerd met tal van andere onrechtvaardigheden.

Er is geen behoorlijke rechtsgang geweest in deze rechtbank; er is wel degelijk sprake geweest van behoorlijke wraak.

Als Assange zou worden uitgeleverd aan de VS en zou worden berecht voor zaken die niet verschillen van wat veel andere onderzoeksjournalisten decennialang hebben gedaan, zou dat een gevaarlijk precedent scheppen, waarschuwde Pilger. Het zou een signaal zijn dat de VS iedereen in elk land die iets durft te publiceren dat niet naar de zin van Washington is, kan oppakken.
Ook op rt.com verklaart de Pentagonpapers klokkenluider Daniel Ellsberg in ter verdediging van Assange en zegt dat WikiLeaks “oorlogsmisdaden” in “openbaar belang” blootgestelde.

Ondanks het belang hebben de westerse mainstream media het proces genegeerd, Ook degenen die dankbaar rapportages schreven op basis van WikiLeaks onthullingen.

“De manier waarop ze zich tegen hun bron keerden, omdat hij geen deel zou uitmaken van hun heimelijke club, is een schande. Zij weten het een schande was,” zei Pilger.

Je kunt het hele interview hier bekijken:

Geef een reactie