Bron: RT.COM 23 mei 2019 ~~~ 

De tenlastelegging van de Amerikaanse regering tegen Wikileaks-uitgever Julian Assange op 17 extra aanklachten onder de Spionage Act heeft journalisten geschokt en met afschuw vervuld. Ze beschouwen het als een ongekende aanval op de persvrijheid

Deze nieuwe tenlastelegging stelt dat Assange het leven van mensen die voor de Amerikaanse overheid werken in gevaar bracht, toen Wikileaks in 2010 gelekte documenten van intelligence-analist Chelsea Manning publiceerde.

Onder de draconische spionagewet, die nooit eerder werd gebruikt tegen een journalist die vertrouwelijke informatie publiceerde, dreigt voor Assange 10 jaar gevangenisstraf voor iedere aanklacht.

Assange was samen met Chelsea Manning medeplichtig … in het illegaal verkrijgen en bekendmaken van geheime documenten met betrekking tot de nationale defensie“, zei het ministerie van Justitie in een verklaring, terwijl John Demers, hoofd van de National Security Division, er op aandrong: “Julian Assange is geen journalist.”

Hedendaagse journalisten zijn echter ontzet door de ‘ongekende aanval op het eerste amendement’.

“Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat iemand die in journalistieke hoedanigheid opereert, wordt aangeklaagd op grond van de Spionage-wet”, tweette Michael Tracey, en voegde in een andere tweet toe dat de aanklacht “de zwaarste aanval is op het Eerste Amendement in jaren – mogelijk ooit”. ” Zelfs de Obama-administratie, die meer klokkenluiders onder de Spionage-wet vervolgde dan alle vorige administraties samen, koos er uiteindelijk voor om geen beschuldiging tegen Assange na te streven, omdat dergelijke vervolging het Eerste Amendement zou schenden.

John Pilger verklaarde onverholen: “Het moderne fascisme is aan het doorbreken” en waarschuwde de reguliere media, dat zij de volgende zullen zijn.

The Intercept’s Glenn Greenwald benadrukte de hypocrisie van de reguliere media “die beweert zo bezorgd te zijn over aanvallen op een vrije pers”, terwijl ze de aanval op Assange negeert – of zelfs aanmoedigt.

WikiLeaks noemde het “het einde van de nationale veiligheidsjournalistiek en het eerste amendement,” terwijl NSA-klokkenluider Edward Snowden bevestigde dat “de zaak veel groter is dan Assange”, en waarschuwde dat het de toekomst van de media zal bepalen “.

Zelfs enkele journalisten van de reguliere media leken eindelijk de ernst van de situatie te beseffen.

Wat er vandaag met Assange gebeurt, kan morgen met de NYT of WaPo gebeuren”,

twitterde onderzoeksjournalist James Ball.

https://twitter.com/jamesrbuk/status/1131657829557972994
https://twitter.com/avilarenata/status/1131656818835509248

Jeffrey St. Clair van CounterPunch maakte echter een belangrijk onderscheid tussen de journalistiek van Wikileaks en de reguliere media: “Assange heeft minder correcties moeten aanbrengen dan de NYT en geen van zijn verhalen heeft geholpen bij het lanceren van een oorlog.”

Assange werd vorige maand gearresteerd bij zijn uitzetting van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij is momenteel 50 maanden aan het boeten voor een achtjaar oude bail-ovetreding, nadat hij in 2012 asiel had gezocht in de ambassade uit vrees dat de omstreden aanranding klacht door de Zweedse regering een voorwendsel waren voor uitlevering aan de VS.

In een Amerikaanse aanklacht die vorige maand openbaar werd, was Assange beschuldigd van samenwerking met Chelsea Manning om onrechtmatig toegang te krijgen tot een computer van de overheid, maar andere klokkenluiders waarschuwden dat meer aanklachten zouden volgen.

Geef een reactie