Bron: PressTV 17 september 2024 ~~~

Een groep van 250 Oekraïense militairen is in de Syrische provincie Idlib om terroristen te trainen, waarmee Oekraïense en Amerikaanse pogingen worden ondernomen om een nieuw front te openen tegen de Russische strijdkrachten in het Arabische land, aldus een rapport.

“Er is bevestigde informatie dat het aantal Oekraïense instructeurs dat al in Idlib is aangekomen 250 mensen heeft bereikt. Ze zijn verdeeld over productiefaciliteiten in de stad Idlib en in de regio Jisir al-Shughur,” vertelde een ingelichte Syrische bron aan Sputnik.

Volgens de bron zijn de Oekraïense instructeurs klaar om terroristen van de Hayat Tahrir al-Sham (HTS) groep te trainen in de productie en modernisering van drones.

“Meer dan 250 onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) werden in pakketten geleverd aan HTS in Idlib in de vorm van onderdelen samen met civiele goederen,” voegde de bron eraan toe.

De bron zei verder: “Oekraïners en Amerikanen verplaatsen gevechten van Oekraïne naar Syrië om een nieuw front te openen tegen Russische troepen in Syrië.”

Het rapport merkte op dat ruim een maand geleden een aantal functionarissen van de Oekraïense inlichtingendienst meerdere keren Idlib hadden bezocht om aanvallen tegen Russische troepen te coördineren en te plannen.

Rusland is een belangrijke steunpilaar van Syrië en heeft sinds 2015 troepen ingezet in het door oorlog geteisterde Arabische land op officieel verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad om te helpen in de strijd tegen de door het buitenland gesteunde Takfiri terreurgroepen, waaronder Daesh (ISIS).

Sputnik verwees ook naar een rapport van de Syrische krant Al Watan waarin staat dat het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Budanov, voortdurend in contact staat met de leider van Hayat Tahrir al-Sham om militanten te rekruteren voor de Oekraïense strijdkrachten.

Het rapport komt op een moment dat de gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen verhevigen.

In februari 2022 lanceerde Rusland wat het een speciale militaire operatie in Oekraïne noemde deels om de uitbreiding van de NAVO naar het oosten te voorkomen nadat het had gewaarschuwd dat de militaire alliantie een “agressieve opstelling” tegenover Moskou aannam.

De westerse landen hebben het vuur van de oorlog aangewakkerd door ongecontroleerd wapens te leveren aan Oekraïne.

Moskou heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat een dergelijke stroom wapens naar Kiev het conflict alleen maar zal verlengen.

Topfoto: Oekraïense strijdkrachten lanceren een drone tegen Russische stellingen bij Bakhmut, Oekraïne. (Door AP)


Gerelateerd (berichten in dit archief):