Bron: telesur 17 augustus 2023 ~~~ 

Elke dag wordt de druk op de Haïtiaanse premier om een echt en effectief voorstel te definiëren tegen het probleem van onveiligheid in het land groter. Het lijkt erop dat Ariel Henry wacht op een externe oplossing om zijn eigen problemen het hoofd te bieden, terwijl progressieve sectoren hem oproepen om eens en voor altijd de leiding te nemen over Haïti en op te roepen tot soevereine en zelfgeleide alternatieven voor zelfverdediging.

Een verzoek van de VN aan de Caribische landen om permanent een multinationale troepenmacht voor Haïti op te richten is openbaar gemaakt. Tot op heden is er nog geen definitief voorstel gekomen voor de vorming van zo’n strijdmacht, ondanks herhaalde verzoeken van de Haïtiaanse regering zelf en de VN.

Afgezien van de initiatieven van de Bahama’s en Jamaica, vooral ingegeven door de sterke positie van Kenia in deze context, zijn er in de regio geen andere voorstellen gekomen.

De VN heeft ook de rol van de Veiligheidsraad in twijfel getrokken, die terughoudend is geweest om bestaande initiatieven te legaliseren. De woordvoerder van de internationale organisatie, Farhan Haq, verduidelijkte tijdens een persconferentie dat de inzet in Haïti voorlopig is stopgezet omdat de Veiligheidsraad niet bijeen is gekomen om de wettelijke kaders van het initiatief vast te stellen.

De Veiligheidsraad is verantwoordelijk voor het vaststellen van de normen waaraan de inzet moet voldoen, en volgens de woordvoerder is er op dit moment geen datum gepland voor de desbetreffende zitting.

De veiligheids- en sociale situatie in Haïti is ernstiger dan ooit, zeggen zusters, priesters en humanitaire hulpverleners, die een grimmig beeld schetsen van een land dat worstelt te midden van overheersing door bendes die waarnemers vergelijken met terrorisme. @ChrisHerlinger doet verslag. https://t.co/H26MhWJWvP – GlobalSistersReport (@sistersreport) 17 augustus 2023

Naast deze vertraging was er sprake van passiviteit en onwetendheid in het Caribische gebied met betrekking tot het verzoek om politiebijstand, waarvoor Haq vroeg om een grotere betrokkenheid van de landen in het gebied om oplossingen te vinden.

Haq benadrukte in een ander deel van zijn verklaring de “urgentie” van een efficiënte, talrijke en goed uitgeruste politie-inzet om de sociale stabiliteit te herstellen in Haïti, waar de onveiligheid het hele Caribische land in chaos heeft gedompeld, vooral in de hoofdstad en de dichtbevolkte wijk Cité Soleil waar “mensen niet over straat kunnen lopen zonder bang te zijn voor bendegeweld”.

In deze context heeft de Haïtiaanse pers bericht over de uitdaging die een van de belangrijkste bendeleiders van het land is aangegaan met de toekomstige troepenmacht. Hij is een voormalig politieagent die heeft verzekerd te zullen strijden tegen elke internationale gewapende macht die wordt ingezet als deze mishandelingen begaat tegen burgers.

Jimmy Chérizier, ook bekend als “Barbacoa”, riep zijn volgelingen op om te demonstreren tegen de regering, een verzoek dat ook is gedaan door intellectuele sectoren in het land, waar persoonlijkheden de internationale politiemacht hebben gevraagd om de belangrijkste vijand van de Haïtiaanse samenleving, de huidige premier van het land, Ariel Henry, aan te wijzen. Er zijn ook beschuldigingen dat corrupte politici en de lokale politie betrokken zijn bij de verkoop van wapens aan bendes.

Daarnaast wordt er gewaarschuwd dat de bevolking in opstand zou komen tegen een internationale troepenmacht die de schendingen herhaalt die in het verleden zijn begaan door VN-vredeshandhavers, waaronder seksueel misbruik en het onbedoeld introduceren van cholera in waterbronnen.

Elke dag neemt de druk op de Haïtiaanse premier toe om een echt en effectief voorstel te formuleren tegen het probleem van de onveiligheid in het land. Het lijkt erop dat Ariel Henry wacht op een externe oplossing om zijn eigen problemen het hoofd te bieden, terwijl progressieve sectoren hem oproepen om eens en voor altijd de leiding te nemen over Haïti en op te roepen tot soevereine en zelfgeleide alternatieven voor zelfverdediging.

Topfoto: De onveiligheid heeft het hele Caribische land in chaos gedompeld, vooral in de hoofdstad en in de dichtbevolkte wijk Cité Soleil. 17 augustus 2023. | Foto: Twitter/@LesMorley