Bron: Venezuela Solidariteitscampagne, 29 mei 2020
Petitie 2019, onderaan

De Venezolaanse autoriteiten zijn deze week in Londen voor de rechter verschenen om de Bank of England te vragen zich te houden aan de instructies om een deel van de gouddeposito’s die zij namens Venezuela aanhoudt, te verkopen.

De president van de Venezolaanse Centrale Bank, Calixto Ortega, meldde woensdag dat er een overeenkomst was gesloten met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties dat het de opbrengst van de verkoop zou ontvangen en dat deze zou worden gebruikt om voedsel, medicijnen en essentiële gezondheidsinputs te kopen om de Covid 19-pandemie het hoofd te bieden en vele levens te redden.

De Bank of England, die ogenschijnlijk onafhankelijk is van de Britse regering, lijkt haar contract met de Centrale Bank van Venezuela te schenden door te weigeren in te gaan op verzoeken om repatriëring van het goud onder het voorwendsel dat de legitimiteit van de Venezolaanse regering in twijfel wordt getrokken. Een dergelijke rechtvaardiging is volstrekt onjuist, aangezien het de regering van president Nicolas Maduro is die de zetel van de VN in de vertegenwoordiging van de Venezolaanse staat en het Venezolaanse volk heeft.

De Solidariteitscampagne van Venezuela staat volledig achter het plan van Venezuela, waarover is onderhandeld met het UNDP, om zijn eigen goudreserves te gebruiken voor de financiering van essentiële voorraden van levensmiddelen en medische benodigdheden.

De opschorting van de sancties tijdens de pandemie om landen als Venezuela in staat te stellen vitale voorraden aan te schaffen om de pandemie te bestrijden, wordt krachtig gesteund door de secretaris-generaal van de VN, de paus, Josep Borrell, de minister van Buitenlandse Zaken van de EU en vele andere internationale stemmen.

In het licht van de onthullingen van een geheimzinnige FCO “Eenheid voor de wederopbouw van Venezuela” om de buit te verdelen als de regering van president Maduro zou worden verdrongen, zou het niet teruggeven van het goud aan de rechtmatige en legitieme eigenaar neerkomen op koloniale plundering.


Petitie van Venezuela Solidarity Campaign,

Wij veroordelen de weigering van de Bank of England om miljarden dollars van het daar gedeponeerde goud terug te geven aan Venezuela, als onderdeel van de Britse steun voor de “regimewijzigingsagenda” van de Trump-administratie.
SIGN en SHARE deze petitie