Bron: Telesur 7 juni 2022 ~~~

In Nicaragua heeft de regering niet alleen de benzineprijs bevroren, maar subsidieert zij ook een groot aantal basislevensmiddelen, hetgeen helpt om de plaatselijke inflatie te beteugelen.

Nicaragua, nog steeds geleid door de historische leider van de Sandinistische beweging (FSLN), Daniel Ortega, is samen met Cuba en Venezuela een van de landen die nog steeds op de zwarte lijst van de Verenigde Staten staan, op grond van hun standpunten die “te” links worden geacht. Dit is ook de reden waarom dit land, net als Cuba en Venezuela, niet is uitgenodigd voor de befaamde “Top van de Amerika’s”, dat gisteren is geopend en tot en met vrijdag van deze week zal worden gehouden, in Los Angeles. (08/06/22-12/06/22)

Feit is dat veel andere regeringen in de wereld, ook hier, iets zouden kunnen leren van wat Nicaragua doet. Al was het alleen maar wat betreft de maatregelen die de Nicaraguaanse regering nam om haar bevolking zoveel mogelijk te beschermen tegen de almaar stijgende inflatie in de wereld. In Nicaragua verliest de regering tenminste haar tijd niet met te beweren dat “ze niets kan doen”.

Concreet

In Nicaragua is de benzineprijs al maandenlang bevroren. Maar er is meer. De verkoopsprijs van een aantal basisvoedingsmiddelen, zoals sojaolie, maar ook palmolie, meel en kip, wordt eveneens streng door de staat gecontroleerd, om zo laag mogelijke prijzen te verzekeren en zo de plaatselijke bevolking te helpen.

Wanneer de invoer van producten uit het buitenland noodzakelijk blijft, zoals thans het geval is met kip, die voor een groot deel uit de Verenigde Staten komt, is het de staat die de ingevoerde producten invoert, betaalt en distributie op de plaatselijke markt subsidieert, zodat de door de bevolking betaalde prijzen onder de in het buitenland betaalde prijs blijven.

Topfoto: De zogenaamde solidariteitskip, het resultaat van de 3.000 ton die de regering van de Verenigde Staten koopt en tegen een lagere prijs op de markt verkoopt, zal worden gehandhaafd. | Foto: El 19