Bron: Midwestern Marx 12 mei 2022 ~~~

De Verenigde Staten organiseren van 6 tot 10 juni in Los Angeles, Californië, een topconferentie van de Amerikaanse landen “die zich toeleggen op het bouwen van een duurzame, veerkrachtige en rechtvaardige toekomst voor ons halfrond”. De ironie van dit door de VS georganiseerde evenement kon niet groter zijn:

in termen van duurzaamheid is de VS de op één na grootste CO2-uitstoter, met alleen al het Pentagon als “s werelds 55e grootste uitstoter;” in termen van ongelijkheid heeft in de VS de “top van de 1% ruwweg hetzelfde deel van onze rijkdom in handen als de onderste 90 procent; en wat betreft het bieden van een “rechtvaardige toekomst voor het halfrond,” zou de voortdurende Monroe doctrine behandeling door de VS van Latijns-Amerika als “haar eigen koloniale gebied,” waar zij al meer dan een eeuw criminele regimewisseling operaties uitvoert om haar imperialistische invloedssfeer te beschermen, haar tot het laatste land in de regio maken dat het recht heeft om te spreken over “een rechtvaardige toekomst voor het halfrond”.

De ironie van de gebeurtenis wordt echter nog versterkt door de uitsluiting van Cuba, Nicaragua en Venezuela door de VS. Blijkbaar is dit, naast blokkades, geheime terreurcampagnes en de oprichting en financiering van “dissidente groeperingen”, een deel van “de straf” die landen krijgen wanneer zij Amerikaanse monopolies beletten de hulpbronnen van hun land te bemachtigen of de arbeidskracht van hun bevolking uit te buiten. Zoals de Britse koloniale verordeningen in Ierland, wordt de geografie zelf een werktuig in de handen van de imperialisten; de VS zien zichzelf in staat te bepalen wie Amerikaans is en wie niet.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft gedreigd het evenement persoonlijk te boycotten als Cuba, Venezuela en Nicaragua worden uitgesloten. Hij verklaarde op 10 mei: “Als ze uitsluiten, als niet iedereen wordt uitgenodigd, zal een vertegenwoordiger van de Mexicaanse regering gaan, maar ik zal niet aanwezig zijn.

Sinds de verklaring van AMLO hebben Bolivia, Honduras en de Caribische Gemeenschap (CARICOM) zich aangesloten bij het protest tegen de uitsluiting. De Boliviaanse president Luis Arce zei: “Als de uitsluiting van onze broedervolkeren doorgaat, zal ik er niet aan meedoen.” Xiomara Castro van Honduras zei: “Als niet al onze landen aanwezig zijn, is het geen top van de Amerika’s.”

Zoals Fidel Castro ooit tegen Salvador Allende zei tijdens hun ontmoeting eind 1971: “Dit continent heeft in zijn buik een schepsel dat Revolutie heet, dat onderweg is en dat onverbiddelijk, door de wet van de klassenstrijd, door de wet van de geschiedenis geboren moet worden. En het zal op de een of andere manier geboren worden.” In de context van een terugkerend socialistisch tij in de regio, van de opname van verschillende Latijns-Amerikaanse landen in China’s “Belt and Road”-initiatief, en ten slotte van de voortdurende collectieve verwerping van de imperialistische visies van de VS en gebeurtenissen die uitsluiting tot gevolg hebben, wordt de basis gelegd voor een soevereine en verenigde “patria grande” (groot vaderland), een voorwaarde die essentieel is voor de geboorte in de regio van het “schepsel dat revolutie heet”.

Midwestern Marx is een socialistisch project dat marxistisch onderwijs en politieke analyse voorstaat. Het is de moederorganisatie van het Journal of American Socialist Studies en de Midwestern Marx Publishing Press. Hier zijn de links naar Midwestern Marx’ websiteYouTubeTwitterInstagram, and Facebook. Ons oorspronkelijke Tiktok-account met 400.000 volgers werd verbannen vanwege onze berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, maar de link naar het recente account dat we gebruiken is hier te vinden.

topfoto: Boycott the Summit | Midwestern Marx Publishing Press.