Bron: telesur 4 september 2021 (SP) 
orinocotribune 5 september 2021 (EN)~~~

Uitvoerend Vice President Delcy Rodríguez benadrukte dat Venezuela de noodzakelijke betaling aan COVAX heeft voltooid, maar nog geen enkele dosis heeft ontvangen.

Venezuela heeft te berde gebracht dat het geen enkel COVID-19-vaccin heeft ontvangen van COVAX, het internationale mechanisme dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven is geroepen met het oog op een billijke verdeling van vaccins onder landen met minder middelen. Venezuela heeft nog geen enkele vaccindosis ontvangen ondanks het feit dat het maanden geleden de nodige betaling heeft verricht.

“COVAX heeft meer dan 236 miljoen doses gedistribueerd naar landen over de hele wereld,” benadrukte Executive Vice President Delcy Rodríguez, “en hoewel Venezuela 120 miljoen dollar heeft betaald, heeft het tot op heden nog geen enkele dosis ontvangen.”

Op vrijdag 3 september herinnerde Rodríguez in een toespraak op het scholingsevenement ‘Latin America at the Crossroads’ voor onderwijzend personeel aan alle schade die Venezuela is aangedaan door de illegale unilaterale dwangmaatregelen die de Verenigde Staten hebben opgelegd.

“De ergste verscherping van de blokkade tegen Venezuela vond juist plaats tijdens de pandemie”, declameerde de uitvoerende vice-voorzitter.

Rodríguez gaf ook aan dat de Venezolaanse regering COVAX voor de doses had betaald met staatsmiddelen via het internationale banksysteem.

“Dit is wat bekend staat als sancties van het tweede niveau,” legde vice-president Rodríguez uit. “We zijn erin geslaagd onze middelen in het mondiale banksysteem terug te krijgen door grote offers te brengen en hebben 120 miljoen dollar aan COVAX betaald, wat een solidariteitsmechanisme had moeten zijn.”

Begin augustus kondigde de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) aan dat Venezuela vanaf 4 augustus 3,2 miljoen vaccindoses van COVAX zou gaan ontvangen, waarvan 2,6 miljoen doses van Sinopharm en 600.000 van Sinovac.

Venezuela betaalde COVAX het volledige bedrag dat nodig was voor de aankoop van 11.374.400 doses, die 20% van de Venezolaanse bevolking zouden moeten immuniseren.

Het COVAX-platform wordt gezamenlijk geleid door de Gavi Vaccine Alliance, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en de WHO, om een billijke verdeling van de COVID-19-vaccins in de wereld te garanderen.

Topfoto: : Vice-president Delcy Rodríguez zei dat de Venezolaanse regering COVAX volledig heeft betaald voor vaccindoses met staatsmiddelen in het wereldwijde banksysteem, maar nog geen enkele dosis heeft ontvangen. Foto: Twitter / @ViceVenezuela