Bron: telesur 5 september 2021 ~~~

Sinds Exxon grote olievelden in de Essequibo heeft ontdekt, heeft Guyana zijn diplomatieke offensief opgevoerd om dat Venezolaanse grondgebied in beslag te nemen.

Zondag kondigde de Venezolaanse president Nicolas aan dat de regeringsdelegatie de oppositie zal vragen zich uit te spreken voor de verdediging van de Essequibo tijdens de onderhandelingen die plaatsvinden in Mexico-Stad.

De laatste jaren, sedert de ontdekking van belangrijke olie-afzettingen in dat gebied, heeft Guyana veel gedaan om zich een gebied met overvloedige natuurlijke rijkdommen toe te eigenen.

Een van de belangrijkste juridische antecedenten in verband met dit territoriale geschil is de uitspraak van Parijs van 1899, waarbij het Verenigd Koninkrijk Venezolaans grondgebied in beslag nam en de grenzen afbakende tussen Venezuela en Brits Guyana. Als gevolg van deze arbitraire actie behoort 70% van het grondgebied dat thans door Guyana wordt bezet, toe aan Venezuela.

“Na zijn onafhankelijkheid in 1821 nam Venezuela de Essequibo-rivier als zijn oostgrens. Het Verenigd Koninkrijk erkende dit… Vanaf 1849 annexeerde Londen echter een deel van het Venezolaanse grondgebied en weigerde de controverse aan arbitrage te onderwerpen, zonder de eerdere overeenkomsten en hun gepaste erkenning te respecteren”, bracht de politicoloog Carlos Romero in herinnering in een artikel dat in Nueva Sociedad werd gepubliceerd.

In 1966 ondertekenden Venezuela en Guyana de “Overeenkomst van Genève” waarbij zij zich verplichtten tot de bilaterale oplossing van elk conflict in het Essequibo-gebied. In 2015 ontdekte de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon echter een belangrijk olieveld in het maritieme deel van het betwiste gebied.

Drie jaar later, in 2018, vroeg Guyana het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om zich te mengen in de oplossing van het territoriale conflict, en negeerde daarmee de Overeenkomst van Genève van 1966. In december 2020, te midden van de aanvallen van de VS tegen de Bolivariaanse revolutie, verklaarde het Hof zich “bevoegd” om “de geldigheid” van de arbitrale uitspraak van 1899 te analyseren.

Als reactie op deze actie heeft de Bolivariaanse regering een nieuw maritiem territorium aan haar Atlantische kust opgericht om “het grondgebied van het land te beschermen” en een protestbrief naar de Verenigde Naties gestuurd.

Topfoto: Kaart met de Venezolaanse territoriale claim in het Essequibo-gebied. | Foto: Twitter/ @MatthewMcCrac18