Bron: Persconferentie Jorge Arreaza & Tarek William Saab
La Iguana TV 19 september 2020, 
orinocotribune, 19 september 2020  ~~~

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, en de procureur-generaal, Tarek William Saab, hebben tijdens een persconferentie deze zaterdag in het hoofdkwartier van het Openbaar Ministerie in Caracas,één voor één de fouten onthuld in het rapport dat door “deskundigen” van de Verenigde Naties is opgesteld, om de feiten in Venezuela vast te stellen.

Eerste

Ze controleren niet eens de Venezolaanse wetten. Zij zeggen dat de Commissie voor Waarheid en Openbaarheid die door de Nationale Grondwetgevende Vergadering (ANC) in het leven is geroepen, al is beëindigd. De voorzitter van deze commissie is echter procureur-generaal Tarek William Saab, die nog steeds de leiding heeft over haar functies. Deze commissie zal van kracht zijn tot 31 december 2020, wanneer het ANC zijn termijn zal afronden.

Tweede

In het rapport stellen zij dat de aanklager Tarek William Saab een actief lid is van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV). “Het is openbaar en bekend dat de openbare aanklager al het politieke activisme heeft afgezworen voordat hij werd beëdigd als ombudsman (voorafgaand aan zijn benoem tot procureur-generaal),” zei de kanselier.

Derde

Onder de aanbevelingen dringt de groep van “deskundigen” er bij Venezuela op aan het advies van het Inter-Amerikaanse Hof voor de rechten van de mens van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te volgen en aandacht te schenken aan het vorige rapport van de secretaris-generaal, Luis Almagro.

Deze suggestie verliest elk gewicht, aangezien Venezuela op 27 april 2017 de soevereine beslissing heeft genomen om de OAS te verlaten, hetgeen in 2019 in werking is getreden.

Vierde

De Verenigde Naties, het orgaan waarvoor de schrijvers van het huurlingenrapport werken, erkent het bestuur van president Nicolás Maduro als de enige regering in Venezuela. Deze groep van “deskundigen” erkent echter ook een valse, pseudo-regering. “Je moet consequent zijn,” drong de kanselier aan.

Vijfde

Het werk voor de missie van “deskundigen” is grotendeels gebaseerd op de verantwoordelijkheden van de voormalige openbare aanklager van Venezuela, Luisa Ortega Díaz, vandaag de dag een voortvluchtige van de Venezolaanse justitie.

“Veel van de elementen die zij zonder nader onderzoek beweren, worden al onderzocht door de nieuwe procureur-generaal Zij waren de verantwoordelijkheid van Luisa Ortega Díaz die hier tien jaar lang deel uitmaakte van afpers-maffia’s, en die zich niet bezighield met de mensenrechten in Venezuela. De persoon die verantwoordelijk is voor veel van deze onregelmatigheden kreeg haar adviezen door hen gevalideerd,” zei kanselier Arreaza.

Zesde

In het verslag van de Missie voor de vaststelling van de feiten in Venezuela staat dat de omstandigheden waaronder Leopoldo López in de gevangenis van Ramo Verde werd opgesloten, mogelijk foltering en wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing inhouden.

Echter, in de tijd dat de oprichter van Voluntad Popular in genoemd centrum werd vastgehouden, vierde hij verjaardagen met zijn kinderen, splitste hij piñatas voor hen, deelde sushi-middagen met zijn familie, bouwde kerstbomen; er is fotografisch bewijs van López die gitaar speelt en alleen woonde in een 27 vierkante meter grote kamer met een eigen badkamer. Dit alles werd ondersteund door foto’s die tijdens de persconferentie werden gepresenteerd door de kanselier en de aanklager.

Zevende

In het verslag wordt ook gesproken over de “wrede” omstandigheden waarin Juan Requesens werd vastgehouden. De kanselier en de openbare aanklager hebben dit valse nieuws ontmanteld door de verklaringen van Requesens zelf te presenteren. “Ik ben medisch behandeld, ik krijg bezoek van mijn familie van 11 uur ‘s morgens tot 15 uur ‘s middags, ik heb elke ochtend uitstapjes in de zon, ik doe aan lichaamsbeweging in een fitnessruimte, ik krijg een humane behandeling, ik heb toegang tot boeken en een kamer en een privé-badkamer. Niemand heeft me geslagen, en niemand is respectloos tegen me geweest,” waren enkele van zijn woorden dagen na zijn vrijlating.