Bron: José Manuel Blanco Díaz 
redradiove 9 april 2021 
orinocotribune 11 april 2021 ~~~

De Venezolaanse regering verheugt zich over de steun van de Nieuwe Democratische Partij (NDP) van Canada, één van de belangrijkste politieke stromingen in het Noord-Amerikaanse land, die onlangs aangaf om de eerbiediging van de soevereiniteit en het zelfbeschikkingsrecht van Venezuela te zullen bevorderen.

Bovendien heeft de leiding van de partij, die deel uitmaakt van de parlementaire oppositie in Canada, geëist dat de Canadese regering uit de zelfbenoemde LimaGroep stapt.

Over deze kwestie heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza Montserrat, namens president Nicolás Maduro en het Venezolaanse volk een boodschap gestuurd waarin hij de verklaring van de NDP verwelkomt.

“Wij begroeten het moedige besluit van de Nieuwe Democratische Partij @NDP van Canada,” schreef Arreaza op zijn Twitter-account, “voor het innemen van het standpunt “om zich actief te verzetten tegen buitenlandse interventie in Venezuela, om het zelfbeschikkingsrecht van Venezuela te verdedigen, en om Canada uit de Lima Groep te halen. Nee tegen interventionisme!”

In de tekst van het officiële document van de NDP staat dat de partij een voorvechter is van vrede, democratie en niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen. Er staat ook in dat de LimaGroep een vereniging is van vertegenwoordigers van naties, waaronder de liberale regering van Canada, die gebaseerd is op een interventionistische politiek die onwettig is volgens het internationaal recht.

Wat is er aan de hand met de Lima Groep?

Na haar oprichting in 2017, terwijl de regering van de Verenigde Staten de blokkade tegen Venezuela verscherpte, probeerde de Lima Groep druk uit te oefenen op de regering van president Nicolás Maduro, via een coalitie van extreem-rechtse Latijns-Amerikaanse en Caribische regeringen.

Vier jaar later verliest deze extreem-rechtse interventionistische groep echter aan kracht en wordt haar invloed op het internationale politieke toneel met de dag kleiner. Bovendien hebben Bolivia en Argentinië zich onlangs uit deze groep teruggetrokken. Hoewel Mexico nog steeds lid is, woont de huidige president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, de bijeenkomsten van de groep niet bij en ondertekent hij geen van de verklaringen.

Veel politieke analisten zijn van mening dat de LimaGroep voorbestemd lijkt te zijn om te verdwijnen. Zelfs de rechtse regeringen aanblijven, lijden onder interne politieke crises die schade toebrengen aan hun leiderschap en de druk op Venezuela.

In die zin markeert de uitspraak van de NDP een sterke tendens binnen Canada van steun voor het principe van non-interventie, ondanks de hegemonische houding van de regerende Canadese Liberale Partij, die leidinggevend in de LimaGroep is.

Topfoto: De NDP, een Canadese politieke partij, wil dat Canada stopt met ingrijpen in Venezuela en uit de Lima Groep stapt. Foto met dank aan EFE.