Bron: telesur 21 juli 2021 ~~~

De Green Party wordt ook onderzocht voor het gebruik van spookbedrijven om activiteiten te financieren en campagne-evenementen te betalen.

Het Nationaal Verkiezingsinstituut van Mexico (INE) heeft de Green Ecologisst Party (PVEM) een boete van 2 miljoen dollar opgelegd en haar opgedragen gedurende een jaar geen radio- en televisiespots uit te zenden.

Deze sancties zijn het resultaat van een onderzoek dat heeft uitgewezen dat de PVEM ongeveer 990.000 dollar heeft betaald aan 95 beïnvloeders om haar stem vóór de subnationale verkiezingen van 6 juni te promoten.

Naar aanleiding hiervan heeft de controlecommissie van het INE vastgesteld dat er sprake is van een verkiezingsmisdrijf en deze sancties vastgesteld, die moeten worden bekrachtigd door de Algemene Raad en door het verkiezingstribunaal van de macht van justitie. De verkiezingsautoriteiten hebben geconcludeerd dat de Groene Partij een ernstig misdrijf heeft begaan door ongeveer 95 personen te vragen in haar voordeel te spreken in ruil voor betalingen die zouden zijn opgelopen van 744 tot 4.964 USD.

Op dezelfde dag van de verkiezingen gelastte de klachten- en aanklachtencommissie INE 30 Mexicaanse influencers om berichten ten gunste van de Groene Partij van hun Instagram-profielen te verwijderen.

De meme luidt: “Een groep activisten, politieke wetenschappers en journalisten heeft het INE gevraagd om de registratie van de PVEM in te trekken vanwege de systematische, frauduleuze en herhaalde strategie waarmee het de wet heeft willen overtreden tijdens de verkiezingen van de afgelopen jaren.”

Onder de beïnvloeders die bij dit schandaal betrokken zijn, bevinden zich televisiepersoonlijkheden als Raul Araiza, Barbara de Regil, Ivonne Montero, Lambda Garcia, Brandon Peniche, Raquel Bigorra, Laura G, Eleazar Gomez, en Gabriel Soto.

De autoriteiten wezen ook op mensen die zich bijzonder inzetten om zichzelf te promoten op YouTube, Instagram, TikTok of andere netwerken, zoals Alex Strecci, Fernanda Moreno, Pamela Voguel en Alan Sandoval. Op 10 juni kondigde het bureau van de procureur-generaal (FGR) ook aan dat de influencers zouden worden onderzocht voor het illegaal verspreiden van propaganda.

Naast de recente sancties loopt er tegen de Groene Partij een onderzoek bij het speciaal openbaar ministerie voor electorale misdrijven (FEDE) en bij de technische eenheid voor electorale geschillen omdat zij gebruik zou hebben gemaakt van spookbedrijven om activiteiten te financieren en te betalen voor campagne evenementen.

Topfoto: Leden van de Mexicaanse Green Ecologist Party bij een herbebossingscampagne. | Foto: Twitter/ @PrimerPlanoInfo campagne-evenementen.