Bron: Telesur-english 4 januari 2021 ~~~

Het Latijns-Amerikaanse land is bereid om de oprichter van WikiLeaks te beschermen zolang hij zich niet bemoeit met de politieke zaken van welke natie dan ook.

President Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) van Mexico bood maandag politiek asiel aan de Australische journalist Julian Assange aan nadat het Britse Hof voor Misdaadbestrijding weigerde om hem uit te leveren aan de VS.

“Ons Ministerie van Buitenlandse Zaken zal de regering van het Verenigd Koninkrijk vragen Assange vrij te laten zodat Mexico hem politiek asiel kan aanbieden,” zei AMLO.

“Het vonnis van het hof is een triomf van de gerechtigheid. Assange is een journalist die zijn plicht heeft vervuld,” benadrukte hij.

Het voorstel kwam kort nadat in Groot-Brittannië Rechter Vanessa Baraitser de uitlevering weigerde van Assange, 49, die door de V.S. van spionage en computerinbraak wordt beschuldigd.

In 2012 kreeg de oprichter van WikiLeaks asiel uit Ecuador. Hij moest echter zes jaar en negen maanden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen blijven omdat de Britse autoriteiten hem geen toestemming gaven om het Verenigd Koninkrijk te verlaten.

AMLO herinnerde eraan dat de artikelen van WikiLeaks over Mexico de onderdanigheid van vorige corrupte regeringen aan Washington en hun mislukte oorlog tegen drugshandel openbaarden.

“Ik ben voorstander van vergeving, gratie en asiel voor Assange. Mexico is bereid om hem te beschermen zolang hij zich niet bemoeit met de politieke zaken van een land,” zei de linkse president.

Op woensdag zal Baraitser beslissen of Assange voorwaardelijk vrijgelaten kan worden. De Australische journalist is momenteel in hechtenis.

https://twitter.com/telesurenglish/status/1124478956420390915?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1124478956420390915%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telesurenglish.net%2Fnews%2FAMLO-Offers-Political-Asylum-to-Julian-Assange-in-Mexico-20210104-0013.html