Bron: Alba Ciudad  27 mei 2020  (SP), 
orinocotribune 27 mei 2020  (EN)


De Venezolaanse regering veroordeelde woensdag in een communiqué de internationale conferentie van landen die zich “donoren” noemen, onder leiding van de Europese Unie, die beweert geld te zoeken om “de Venezolaanse exodus en de landen die hen opvangen te helpen”. Het evenement, gehouden door een videoconferentie, waaraan vertegenwoordigers van 60 landen en organisaties van verschillende aard zouden hebben deelgenomen, zou zo’n 3 miljard dollar aan de leningen en donaties hebben opgehaald. President Maduro beschreef de bijeenkomst als een “oplichterij” en merkte op dat geen van deze donoren melding maakte van Venezolaanse immigranten die slachtoffer waren van vreemdelingenhaat en mishandeling. Jorge Rodríguez, minister van Communicatie, beweerde dat Venezuela geen toegang heeft tot de middelen die het bij internationale banken heeft gedeponeerd, en dat multilaterale organisaties zoals het UNDP niet eens toegang hebben tot die middelen om de strijd tegen Covid-19 in Venezuela te ondersteunen.

De internationale media beweren dat vertegenwoordigers van 60 landen, niet-gouvernementele en internationale organisaties dinsdag hebben deelgenomen aan de eerste internationale conferentie van “donoren om de Venezolaanse exodus en de landen die hen opvangen te helpen”. De tekst benadrukt dat “vijf miljoen mensen zijn gevlucht” voor wat zij “de dictatuur van Nicolás Maduro” noemen; daarom geeft het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het een “propaganda-evenement” is, met een duidelijk politiek standpunt.

De conferentie werd georganiseerd door de Europese Unie (EU) en Spanje, en heeft de steun van landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada en Japan. De conferentie werd voorgezeten door de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, en door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya. “De organisatoren trachten, in samenwerking met het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) en het Internationaal Agentschap voor Migratie (IOM), middelen te mobiliseren voor de bevolking en de gemeenschappen van het gastland”, aldus hun eigen persberichten.

Volgens de Spaanse krant El Mundo zou de bijeenkomst meer dan 2.544 miljoen euro hebben opgebracht, waaronder donaties en leningen. Reuters beweert dat het totaal 3,4 miljard dollar is. De Europese Investeringsbank zou een lening van 400 miljoen euro hebben verstrekt en de Europese Unie zou nog eens 144 miljoen euro hebben geleend. Spanje zou een bijdrage van 50 miljoen euro leveren in drie jaar, voor Colombia, Peru en Ecuador.

Als de bedragen (zowel geld als emigranten) waar zijn, zou elke Venezolaanse migrant een donatie van 600 euro kunnen ontvangen. De meerderheid van de Venezolaanse diaspora in het buitenland verklaart, wanneer ze worden geraadpleegd over deze hulp, dat ze geen hulp hebben gezien.

Deze woensdag heeft het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring afgelegd waarin hij deze activiteit betreurt, als een “frauduleus spektakel voor zogenaamde aandacht voor de migrantenbevolking”.

Het is “een ideologische gebeurtenis om de Bolivariaanse regering aan te vallen en externe agressie en inmenging te verbergen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza in een bericht dat hij publiceerde op zijn Twitter-account.

Kanselier Jorge Arreaza

Donaties voor de staatsgreep?

Vorig jaar beweerde USAID (United States Development Agency) meer dan 400 miljoen dollar te hebben gegeven aan programma’s onder leiding van oppositie-afgevaardigde Juan Guaidó, waaronder vermeende hulpprogramma’s voor Venezolaanse emigratie. De betrokkenheid van Guaidó bij een contract met het particuliere beveiligingsbedrijf SilverCorp voor de uitvoering van een staatsgreep in Venezuela, waarvoor zij beloofd hadden $212 miljoen te betalen, suggereert echter dat deze middelen niet bedoeld waren om behoeftige emigranten te helpen.

In dit verband sprak president Maduro dinsdag in een vergadering via videoconferentie met de presidentiële commissie tegen Covid-19, die op de staatstelevisie werd uitgezonden. “Vandaag was er een bijeenkomst via een conferentie om te praten over migratie in Venezuela, een club van oplichters die het onderwerp migratie gebruiken om kwaad te spreken over Venezuela, en om geld in te zamelen om het te stelen”, aldus Maduro. Het is een oplichters club! Ze zeggen niet dat Venezolaanse migranten uit hun huizen en banen worden gedumpt. Dat er een nazi-fascistische vervolging tegen Venezolanen (in Zuid-Amerika) plaatsvindt. Ze zeggen niet dat ze besmet zijn in Colombia. En Iván Duque (president van dat land) komt naar voren om te praten over Venezolaanse migratie.”

Maduro merkte op dat 50.000 Venezolaanse migranten zijn teruggekeerd naar het land sinds het begin van de quarantaine van Covid-19 en gratis worden opgevangen. Er wordt verwacht dat nog eens 50.000 mensen zullen terugkeren. “Venezolaanse migratie is op de vlucht voor Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië. Ze vluchten voor de regeringen van de Lima Groep!”

Op dinsdag eiste de Venezolaanse vice-president Delcy Rodríguez opnieuw de opheffing van de sancties en van de blokkade van Venezolaanse staatsrekeningen bij internationale banken en benadrukte zij het geval van het Venezolaanse goud dat door de Bank of England werd ingehouden, een organisatie die zelfs geweigerd heeft de fondsen aan UNDP (United Nations Development Program) over te dragen zodat deze organisatie het kan gebruiken om Venezuela te helpen in de strijd tegen Covid-19.

Woensdag heeft de minister van Communicatie en Informatie, Jorge Rodríguez, deze Donorenclub afgewezen. “Venezuela vecht te midden van een felle blokkade, waarbij ons zelfs de aankoop van brandstof wordt ontzegd, die essentieel is voor het transport van voedsel, medicijnen en zelfs zieke mensen. Ons wordt zelfs de toegang ontzegd tot de grondstoffen die afkomstig zijn uit Venezuela en gestolen zijn door Noord-Amerikaanse banken, door de Bank of England die 1,2 miljard dollar aan goud heeft gestolen uit de reserves van de centrale bank”.

“We hebben Europa, de Verenigde Staten, de Bank van Engeland, verteld om deze middelen te leveren aan het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, aan de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zodat voorraden kunnen worden aangeschaft om de pandemie te bestrijden. Maar ze hebben het geweigerd,” zei hij.

Maar hij herinnerde eraan dat Venezuela in dit verband aan het vechten is en erin geslaagd is Covid-19 in te dammen, wat niet is gebeurd in de landen van de zelfbenoemde Lima-groep.

Hier is de volledige officiële vertaling van het communiqué van het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

Venezuela betreurt de vermeende bezorgdheid van de EU over de situatie van COVID-19 in het land.
De Bolivariaanse republiek Venezuela betreurt het frauduleuze spektakel dat wordt georganiseerd door een groep regeringen, zelfverklaarde donoren, onder leiding van de Europese Unie, die de internationale gemeenschap probeert te misleiden om haar voortdurende interventionistische acties te legitimeren, door middel van valse en vervalste geldbeloftes, zogenaamd gericht op het aanpakken van de Venezolaanse migratie.

Dit was een ideologische mediagebeurtenis, die als voorwendsel werd gebruikt om de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela aan te vallen, met het onvermijdelijke doel de meest recente economische agressies en huurlingenoperaties tegen het Venezolaanse volk te verbergen. In werkelijkheid was het niet meer dan een nieuwe strijd om middelen, tussen bureaucratieën van internationale organisaties en politieke managers, zonder enige relatie met de werkelijke behoeften van de Venezolaanse migranten. Een verzonnen actie die de beschamende medeplichtigheid van de Europese Unie en de beruchte ondergeschiktheid aan het regime-change-programma van Washington en haar medeplichtigheid aan de eenzijdige dwangmaatregelen die zoveel schade en leed in Venezuela veroorzaken, wil wegspoelen.

De vermeende Europese bezorgdheid over de situatie van COVID-19 in Venezuela is cynisch wanneer de zogenaamde ontvangende landen en de meeste van de zelfbenoemde donoren het voornaamste aandachtspunt zijn van het Coronavirus in de regio en in de wereld. Het zijn nu juist deze regeringen die een vergoeding en donaties verdienen om de ineenstortende gezondheidssystemen aan te pakken, het leven van hun burgers te beschermen en hun economie te herstellen van COVID-19.

Het is onvergeeflijk om de massale terugkeer van Venezolaanse migranten, gemotiveerd door vreemdelingenhaat, discriminatie, mishandeling en, meer recentelijk, door het slechte beheer van de pandemie in de gastlanden, te verbergen. Sinds medio 2009 zijn duizenden Venezolaanse mannen en vrouwen teruggekeerd. Er zij op gewezen dat geen enkele verklaring van de repatrianten getuigt van enige steun of economische bijstand door deze regeringen via de vermeende donoren.

Venezuela ratificeert dat zijn instellingen de tienduizenden Venezolaanse migranten die vandaag naar hun vaderland terugkeren, op de vlucht voor de onderdrukking van vreemdelingenhaat, vervolging en ongecontroleerde verspreiding van COVID-19 in de ontvangende landen, zullen blijven verzorgen en waarschuwt de wereld voor de transparantie in het gebruik en de bestemming van de aangekondigde middelen, die in meerderheid overeenkomen met bankleningen, dus meer dan een conferentie van donoren, kan het evenement in kwestie worden gekwalificeerd als een club van geldschieters en oplichters, waarvan de regeringen en banken in de afgelopen jaren meer dan 10 miljard dollar van het Venezolaanse volk hebben bevroren. Een schandelijke daad in tijden van zoveel moeilijkheden voor de volkeren van Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. [Red. accentuering toegevoegd]

Caracas, 27 mei 2020

Topfoto: archief, ministerie van Buitenlandse Zaken van Spanje

Bron-URL: Alba Ciudad