Bron: TelesurTV, 1 juni 2020 ~~~

De stopzetting van de humanitaire hulp vindt plaats te midden van de gezondheidscrisis als gevolg van de pandemie.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, heeft zondag de invloed van de Amerikaanse regering op het faillissement van het Mexicaanse bedrijf Libre Abordo en Schlager Business Group veroordeeld

“Gezien de illegale en criminele druk van de Amerikaanse regering, is het Mexicaanse bedrijf dat Venezolaanse olie verruilde voor voedsel en humanitaire hulp failliet verklaard. Zo schendt Washington de mensenrechten in Venezuela en de rechten van de vrije handel”, tweette Arreaza.

Libre Abordo Company en Schlager Business Group verklaarden zondag het faillissement, na een kapitaalverlies van $90 miljoen. De stopzetting van de humanitaire hulp vindt plaats te midden van de gezondheidscrisis als gevolg van de pandemie.

“Voor al degenen die bij Libre Abordo en Schlager werkzaam zijn, is het triest en teleurstellend om te zien dat de personages die betrokken zijn bij de lastercampagne, meer belang hechten aan politieke en commerciële belangen dan aan de humanitaire hulp die we hebben geleverd en kunnen leveren. Deze houding zal miljoenen mensen in een staat van extreme armoede treffen, die anders aanzienlijk zouden hebben geprofiteerd”, aldus de organisatie in de officiële mededeling.

De bedrijven benadrukten ook dat ze het advies hebben van internationale advocatenkantoren, gespecialiseerd in de verdediging van degenen die worden gesanctioneerd door de inmengingswetten van de Verenigde Staten. Volgens de verklaring waren de bedrijven nooit gerelateerd aan Amerikaanse bedrijven en hebben hun economische politiek en disposities niet geschonden.

“Met het in Mexico gevestigde bedrijf, Libre Abordo, werd de import van maïs en ander voedsel geregeld in ruil voor ruwe olie. De FBI heeft het wekenlang onder druk gezet om de deal op te schorten, en uiteindelijk is het failliet gegaan. Zijn de sancties niet van toepassing op voedsel? Natuurlijk wel.

“We zullen deze zaak toevoegen aan de klacht tegen de Verenigde Staten voor het Internationaal Strafhof. Dit is onweerlegbaar bewijs van het perverse en illegale karakter van het Amerikaanse sanctieregime, waaruit blijkt dat ze liegen door te beweren dat er ‘humanitaire uitzonderingen’ zijn”, voegde Arreaza eraan toe.