Bron: kawsachunnews 11 april 2021 ~~~

De Unión por la Esperanza (UNES), de partij van de linkse presidentskandidaat Andrés Arauz, waarschuwt voor een poging van de neoliberale kandidaat Guillermo Lasso en bondgenoten om de verkiezingen te stelen.

Even na 14.30 uur plaatselijke tijd twitterde UNES het volgende:

Wij waarschuwen het publiek en de internationale gemeenschap voor de nieuwe poging van CEDATOS, een gelieerd bedrijf van de bankier Lasso, om een verkeerde voorstelling te geven van de verkiezingsresultaten van de tweede ronde verkiezingen waarin president en vicepresident zullen worden gekozen.

Interne bronnen waarschuwen ons dat de aan Lasso gelieerde opiniepeiler om 17.00 uur FALSE gegevens zal verspreiden en een verschil van drie punten in het voordeel van de bankier zal aankondigen, dit alles om het scenario te creëren dat het later mogelijk maakt een technische gelijkstand uit te roepen en de fraude te voltooien.

Wij roepen de internationale gemeenschap, de burgers, de nationale en internationale waarnemers en onze militanten op om alert te blijven en deze nieuwe poging om deze democratische dag te bezoedelen aan de kaak te stellen.
@UNESECUADOR

Voormalig president Rafael Correa riep zijn aanhangers op om zeer alert te zijn voor “een frauduleuze exit poll door CEDATOS om Lasso tot winnaar uit te roepen,” en zei dat de regering van Lenin Moreno de media zal gebruiken om de valse informatie te verspreiden. Correa merkte ook op dat de exit poll uitgevoerd door UNES Arauz aan de leiding plaatst.

Bij de tweede ronde van de verkiezingen van 2017 in Ecuador was CEDATOS een van de andere opiniepeilers die onjuiste resultaten hebben verspreid en de beschuldigingen van fraude door rechts en zijn kandidaat, Lasso, hebben aangewakkerd. Het bureau meldde dat zijn exitpoll 53,02% berekende voor Guillermo Lasso en 46,98% voor Lenin Moreno. In de officiële resultaten van de Nationale Kiesraad won Moreno in werkelijkheid met meer dan 2%.

Arauz heeft gezegd dat zijn campagne een computercentrum voor verkiezingscontrole heeft en dat hun resultaten openbaar zullen worden gemaakt wanneer de stembureaus sluiten, om 17.00 uur.

De Nationale Kiesraad (CNE) heeft op sociale media een verklaring gepubliceerd, waarin staat dat exit polls, die om 17.00 uur openbaar kunnen worden gemaakt, prognoses zijn met een foutmarge en geen officiële resultaten zijn. In de verklaring staat dat de officiële resultaten om 19.00 uur door de CNE zullen worden bekendgemaakt.

Op zaterdag meldde de internationale verkiezingswaarnemingsmissie CodePink dat zij bij het verlaten van een bijeenkomst door de politie werd “aangeklampt”. Ook Fausto Jarrin Teran, wetgever van de Citizens’ Revolution meldde dat hij tijdens hetzelfde incident door de politie werd lastiggevallen.

De verkiezingen worden gehouden onder een nationale uitzonderingstoestand en met zware veiligheidsmaatregelen. Velen hebben opgemerkt dat de door Moreno afgekondigde uitzonderingstoestand het de burgers moeilijk, zo niet onmogelijk, zou maken om op te komen voor hun democratische rechten, als onderdeel van een strategie van de rechtervleugel Moreno-Lasso om de verkiezingen te stelen en het protest effectief te verbieden.

David Alder, hoofd van de delegatie van verkiezingswaarnemers van Progressive International, deelde een aantal eerste waarnemingen mee, waaronder “verontrustende signalen” met het oog op de presidentsverkiezingen van vandaag. Hij zei dat niet alleen de juridische actie om te voorkomen dat de verkiezingen plaatsvinden en om kandidaten van het stembiljet te weren, maar ook de plotselinge afschaffing van de snelle telling en de plotselinge wisseling van personeel reden tot bezorgdheid geven. De Progressive International heeft daarom gevraagd geduld te hebben voor de volledige telling.

Naast de Progressieve Internationale en CodePink zouden volgens de CNE 294 geaccrediteerde internationale waarnemers in Ecuador zijn, waaronder een missie van de Grupo de Puebla, CEELA, UNIORE, een missie van MERCOSUR en de OAS, onder andere.


Ecuador: David Alder, hoofd van de internationale delegatie van verkiezingswaarnemers @ProgIntl, deelt enkele van hun eerste waarnemingen, waaronder enkele verontrustende signalen voor de presidentsverkiezingen van vandaag.

Topfoto: Linkse kandidaat van UNES spreekt de media toe enkele uren voor de stembussen sluiten. 11 April, 2021.