Bron: Jose Manuel Blanco Diaz, 
redradiove 6 april 2021 (SP) 
orinocotribune 6 april 2021 (EN) ~~~ 

Extreemrechtse groepen uit Venezuela die verbonden zijn aan het zorgpersoneel hebben dinsdag 6 april een nieuwe poging tot nepnieuws gedaan door een demonstratie te organiseren met zwarte zakken die dichtgebonden waren zodat het leek op menselijke lijken, bij het Hospital Clínico Universitario in Caracas.

Door de vermeende lijken op morbide wijze te presenteren, probeerde het anti-Chavista gezondheidszorgpersoneel munt te slaan uit de ongerustheid van de Venezolaanse bevolking in het midden van een tweede COVID-19 golf om mensen tegen de regering op te zetten, maar velen waren van mening dat het doel niet bereikt was.

Het eerder genoemde gezondheidscentrum is één van de centra die gespecialiseerde zorg verlenen aan patiënten die besmet zijn met COVID-19. Intensieve zorgruimten en behandeling zijn in dit verband mogelijk gemaakt en uitgerust.

De initiatiefnemers van de “demonstratie” werden geïdentificeerd als studenten van de Faculteit Geneeskunde van de Centrale Universiteit van Venezuela (UCV) op wiens campus het ziekenhuis opereert. De groep sprak via sociale medianetwerken. Hun woordvoerders beweerden dat de reden voor het “protest” de vermeende dood van 430 gezondheidswerkers als gevolg van de pandemie was.

Een andere groep mensen (blijkbaar werknemers en managers van het mortuarium van het ziekenhuis) besloot echter te onthullen dat de pakketjes, verpakt alsof het dode lichamen waren, in werkelijkheid gevuld waren met papier.

Inzet voor gezondheid

Venezuela is een van de Latijns-Amerikaanse landen met de beste beheersing van het COVID-19 virus, ondanks dat het momenteel de tweede golf van besmettingen doormaakt, met de komst van de “Bolsonaro” variant van het coronavirus, zoals president Maduro het noemt.

Aan de andere kant manoeuvreert de Chavista regering voortdurend om de beperkingen te overwinnen van de blokkade die is opgelegd door het Witte Huis en Europa, tegen het financiële en productieve systeem van de Caribische natie. Als gevolg daarvan is zij erin geslaagd medische zorgcentra uit te rusten met de steun van bevriende landen zoals onder meer Rusland, China, Cuba en Turkije.

In dit verband hebben de autoriteiten speciale bioveiligheidsmaatregelen aangekondigd en toegepast die vergelijkbaar zijn met de maatregelen die bij het begin van de pandemie, precies een jaar geleden, werden genomen. “We zijn in hoge staat van paraatheid omdat we twee varianten hebben die uit Brazilië zijn gekomen”, herhaalde de Venezolaanse president.

Ook blijft het land in een voortdurende strijd verwikkeld tegen het ontstaan van nepnieuws, dat ontstaat wanneer internationale media beelden zoals die van dit ziekenhuis overnemen en campagnes lanceren om het optreden van de staat in diskrediet te brengen, de bevolking te demoraliseren en angst aan te jagen.

Topfoto: morbide anti-Chavista protest georganiseerd door medisch personeel dat zwarte zakken gebruikt. Foto met dank aan RedRadioVE.