Bron: Jose Manuel Blanco Diaz 
RedRadioVE 2 april 2021 (SP) 
orinocotribune 2 april 2021 (EN) ~~~

Vrijdag 2 april waren de sociale media netwerken in Venezuela opnieuw het middelpunt van een debat waarin gebruikers een geval van nepnieuws onthulden. De actie begon met foto’s die circuleerden waarop een vermeende “COVID-19 dodengolf” te zien was in het Bello Monte mortuarium in Caracas.

De kwestie werd een trending topic op een moment dat het land een tweede golf van coronavirusinfecties doormaakt. Op dezelfde dag werden bijvoorbeeld 1.254 nieuwe positieve gevallen en 13 sterfgevallen als gevolg van de ziekte gemeld.

2April zo is het lijkenhuis van Bello Monte op dit moment. Volgelingen hebben me gevraagd om naar het lijkenhuis te gaan om te zien hoe het er nu voor staat. Op dit moment is er niets nieuws. Op dezelfde manier blijf ik rondgaan bij SENAMECF en het lijkenhuis.

Deze nieuwe schermutseling in de hybride oorlogsvoering tegen de Bolivariaanse staat en Chavismo, viel samen met een escalatie van nepnieuws in verband met de confrontaties in het grensgebied van de deelstaat Apure, waar de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten bezig zijn met operaties om Colombiaanse drugshandelsgroepen te verdrijven.

De manier waarop de dingen zijn gegaan:
Coqui Apure Bello Monte
Dit is een #FakeNews voor iets groters. Chavistas Alert dat de rechtervleugel iets wil PROBEREN – VERSPILD: Zij zullen in het STOF van de DOOD bijten.

AlbertoRodNieuws
@AlbertoRodNews
LAST HOUR : Mortandad en Venezuela: Dramatische beelden worden onthuld van de overbrenging van COVID-19-doden naar het Bello Monte lijkenhuis (Gevoelige beelden) https://bit.ly/3dxzZ7c

Sommige tweets wezen erop dat de nepnieuws-trend een demoraliserend en demobiliserend effect nastreefde in het licht van een nationale noodzaak om de voorzichtigheid en de sanitaire maatregelen op te drijven om de gezondheid te beschermen te midden van de pandemie. Maar anderen waarschuwden het Chavismo voor een mogelijke destabilisering als onderdeel voor iets groters dat extreem-rechts, de VS en Colombia wellicht van plan zijn voor de komende dagen.

Achter het nepnieuws

Rond het Venezolaanse politieke proces wordt dagelijks valse informatie verspreid, die vervolgens met bewijzen wordt weerlegd. Dit gebeurde eerder in de week ook al met de “aanklacht” tegen de ontvoering van vier “activisten/journalisten” van NTN24, in de deelstaat Apure. Later bleek dat zij in werkelijkheid bescherming hadden gekregen van het Venezolaanse leger en niet waren mishandeld.

In die zin wezen de meeste meningen die werden geuit over de vermeende beelden van het lijkenhuis in Bello Monte op de ziekelijke en necrofiele standpunten van sommige politieke actoren, die werken met sociale medianetwerken of door de VS gefinancierde “vrije pers”. Dit zijn mensen die permanent acties van haat en geweld in Venezuela promoten.

“De verrotte oppositie doet alsof ze een show maken van het Bello Monte lijkenhuis, waar ze zich zorgen over moeten maken is dat ze niet besmet raken zodat ze daar niet eindigen.”

Andere redenen voor de afwijzing door gebruikers van sociale medianetwerken ligt in het feit dat de verspreiding van valse informatie alleen maar angst opwekt en niet bijdraagt aan de stabiliteit of kalmte die nodig is voor complexe processen, zoals die welke worden gepresenteerd door de pandemie of het door Colombia gestimuleerde geweld in de buurt van de grens.

“Verschillende mensen hebben me foto’s gestuurd van Bello Monte. Ik zal ze niet posten omdat ik me niet wil lenen voor morbiditeit.Ik denk dat dat juist de bedoeling is:
Verspreiding ervan voor een demoraliserend en demobiliserend effect in deze pandemie.Zorg goed voor jezelf en de jouwe.
We moeten zegevieren.”

Zelfs sommige tegenstanders van de nationale regering die ervoor kiezen te wedden op de waarheidsgetrouwheid van beelden zoals die in verband met de zaak Bello Monte, geven toe dat het onaanvaardbaar is om de morbiditeit achter deze publicaties te laten doorklinken.

Topfoto Het mortuarium van Bello Monte is het belangrijkste mortuarium in Caracas. Archief foto.