Bron: 21stcenturywire 4 januari 2021 ~~~ 

Assange supporter en journalist Craig Murray geeft verklaring buiten de Old Bailey na het besluit van de rechter (Videokrediet: @LetMeLookTV):

LONDON – Een hoge rechter heeft vandaag beslist dat Wikileaks oprichter Julian Assange niet zal worden uitgeleverd voor de rechtszaak in de Verenigde Staten wegens fysieke en mentale gezondheidsredenen, met inbegrip van het risico van zelfmoord. De V.S. hebben gezegd zij van plan zijn om tegen het Britse besluit in beroep te gaan.

De Britse Districtsrechter Vanessa Baraitser heeft besloten dat uitlevering zou betekenen “onder ogen zien van omstandigheden van louter totale isolatie” die zouden worden beschouwd als “onderdrukkend” als gevolg van de huidige staat van de fysieke en mentale gezondheid van Assange. De rechter gelast dus zijn ontslag op grond van artikel 91 van de uitleveringswet van 2003.

In de tussentijd wordt Assange nog steeds vastgehouden.

Een verzoek om borgtocht is ingediend door het verdedigingsteam van Assange en zal aanstaande woensdag worden gehoord bij het Westminster Magistrates Court.

Assange’s juridische verdedigingsteam heeft gevraagd dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten uit de Londense Belmarsh gevangenis waar hij nu al meer dan anderhalf jaar als niet-veroordeelde gevangene wordt vastgehouden.

De rechter verklaarde dat Assange’s “eenzijdige vastberadenheid” van zijn ASD en Aspergers toestand betekent dat hij “in een situatie van totale isolatie kan verkeren”, gekoppeld aan zijn “depressieve en soms wanhopige” mentale toestand, wat er sterk op wijst dat hij iemand is “die het verstand en de vastberadenheid heeft” om alle zelfmoordpreventiemaatregelen af te wenden die door de Amerikaanse gevangenisautoriteiten zijn ingesteld.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben 14 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit van vandaag en hebben gezworen dit te doen in de hoop Assange uit te leveren om dit jaar in de VS te worden berecht.

“Alleen al het feit dat deze zaak voor de rechter is gekomen, laat staan dat ze zo lang heeft geduurd, is een historische, grootschalige aanval op de vrijheid van meningsuiting”, aldus WikiLeaks redacteur Kristinn Hrafnsson. “Dit is een gevecht dat ieders recht om te weten aantast en dat collectief wordt uitgevochten.”

Rechter Vanessa Baraitser lijkt echter nog steeds alle valse en ongegronde beschuldigingen en theorieën van het Amerikaanse openbaar ministerie te onderschrijven, en beweert nog steeds dat Assange’s acties – indien bewezen – op de een of andere manier “zouden neerkomen op overtredingen, die in deze jurisdictie niet beschermd zouden worden door zijn recht op vrijheid van meningsuiting,” duidelijk niet de constitutionele principes van een vrije pers en WikiLeaks als een journalistieke uitgever erkenned.

Het Ministerie van de V.S. van Rechtvaardigheid had Assange eerder beschuldigd op 17 ,,spionage” aanklachten en een aanklacht van ,,computermisbruik” met betrekking tot een publicatie WikiLeaks over een decennium geleden van gelekte militaire en diplomatieke documenten betreffende de onwettige oorlogen van Irak en Afghanistan , waarvoor een maximumstraf van 175 jaar in gevangenis geldt.

Topfoto: Eerste reactie van supporters en buiten het Old Bailey gerechtsgebouw van Londen vanochtend (Video Credit: @LetMeLookTV).


Geef een reactie