Bron: Al Mayadeen English 16 november 2023 ~~~

Na het belegeren en bombarderen van het ziekenhuis bij verschillende gelegenheden, hebben de Israëlische bezettingstroepen zich uiteindelijk teruggetrokken uit het Al-Shifa ziekenhuis zonder enig bewijs dat hun beweringen ondersteunt.

De Israëlische bezettingstroepen hebben zich teruggetrokken uit het Al-Shifa Medical Complex, maar hun tanks blijven in de buurt staan, zei de directeur-generaal van het Al-Shifa Medical Complex, Muhammad Abu Salmiya, woensdag laat.

Abu Salmiya bevestigde nogmaals dat de Israëlische bezettingstroepen “geen militaire uitrusting of wapens in het ziekenhuis hebben gevonden,” benadrukkend dat het bestuur van het ziekenhuis geen wapens toestaat op zijn terrein.

Hij wees op de nutteloosheid van de voortdurende communicatie met internationale organisaties, die niet in staat waren om de bezetting te weerhouden van het plegen van de zoveelste oorlogsmisdaad in de Gazastrook.

De directeur-generaal van Al-Shifa onthulde dat de bezetting twee medische ingenieurs vasthield en verschillende medische medewerkers in het complex ondervroeg.

De twee vastgehouden ingenieurs zijn de enige beschikbare experts in het ziekenhuis die belast zijn met het beheer van de elektrische generatoren en zuurstoftoevoersystemen van het complex, volgens Munir al-Bursh, de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Al-Bursh onthulde dat de bezetting cruciale systemen en activa in het complex heeft gesaboteerd en vernietigd, nadat ze er niet in slaagden hun vermeende buit te vinden.

Qatar roept op tot een internationaal onderzoek

Qatar van zijn kant drong aan op een internationaal onderzoek naar de Israëlische invallen in medische faciliteiten in de Gazastrook en veroordeelde de Israëlische oorlogsmisdaden in het Al-Shifa ziekenhuis.

Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken riep in een verklaring op tot “een urgent internationaal onderzoek” door de Verenigde Naties naar “de aanvallen op ziekenhuizen door het Israëlische bezettingsleger”.

Ondertussen hield Hamas de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, verantwoordelijk voor de inval. In reactie daarop zei Kirby tegen verslaggevers: “We hebben geen toestemming gegeven voor hun (“Israël’s”) militaire operaties rond het ziekenhuis.”

Om de Israëlische leugens verder te ontmaskeren, bevestigde de Hamas-beweging dat de bewering van de Israëlische bezetting dat er wapens zijn in het Al-Shifa Ziekenhuis slechts deel uitmaakt “van de schaamteloze leugens en goedkope propaganda, waarmee het zijn misdaad probeert te rechtvaardigen met als doel de vernietiging van de gezondheidssector in Gaza.”

Hamas benadrukte dat deze propaganda dezelfde is als die de Israëlische strijdkrachten gebruikten om hun bestorming van het al-Rantisi Kinderziekenhuis te rechtvaardigen, “waar de bezetting wapens op de plaats plant en een ongefundeerde schertsvertoning opvoert waar niemand meer in trapt.”

De verzetsbeweging herinnerde iedereen aan de oproep die ze herhaaldelijk deed aan de Verenigde Naties en internationale organisaties om een internationale commissie op te richten om “de omstandigheden in de ziekenhuizen te onderzoeken en zo de leugens van het verhaal van de bezetting en haar valse beweringen te ontmaskeren.”

Hamas benadrukte ook “de omvang van de leugens en het bedrog dat door de bezetting wordt gepromoot om haar misdaden tegen kinderen, vrouwen en weerloze burgers te verdoezelen.”

Eerder vertelde een journalist die vastzat in Al-Shifa aan AFP dat de IOF zich mogelijk hebben teruggetrokken uit het ziekenhuis nadat er talloze martelaren en gewonden waren gevallen.

IOF tanks en bulldozers zijn nu binnen het complex van Al-Shifa Medical Complex, bestormen het en begaan de zoveelste oorlogsmisdaad.#PalestineGenocide #GazaUnderAttack pic.twitter.com/OMjUEIPVGX – Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 15 november 2023

De misdaden van Israël zijn grenzeloos

Bovendien hekelde het mediabureau van de Gazaanse regering de bezetting voor haar “systematische invallen in ziekenhuizen”.

Het mediabureau benadrukte dat het leger van de bezetting “een historische misdaad uitvoerde”, toen honderden bezettingssoldaten en talloze pantservoertuigen het ziekenhuis binnenvielen.

De bezettingssoldaten vielen talloze patiënten, gewonden, ontheemden en medisch personeel in al-Shifa fysiek aan. Ze dwongen ook verschillende mensen om zich naakt uit te kleden terwijl ze hen verbaal mishandelden.

In een grimmige voortzetting van de voortdurende wreedheden, gekenmerkt door bloedbaden, invasies en het doelbewust aanvallen van vitale medische instellingen, zoals het Al-Ahli Baptist Ziekenhuis, het Indonesische Ziekenhuis, het Al-Rantisi Ziekenhuis, het Ziekenhuis van de Openbare Dienst, het Al-Quds Ziekenhuis, het Turkse Ziekenhuis en verschillende andere gezondheidszorginstellingen, is de tol voor de mensheid en Palestina verwoestend geweest.

Honderden martelaren en ontelbare gewonde burgers, waaronder kinderen en vrouwen, getuigen van de ernst van de gruwelijke daden van “Israël”. Vandaag hebben de bezettingstroepen hun wreedheid geëscaleerd door bij zonsopgang het Al-Shifa Medical Complex te bestormen.

1.750 kinderen onder het puin

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid kondigde aan dat het aantal martelaren in de Gazastrook is gestegen tot 11.320, waaronder 4.650 kinderen, 3.145 vrouwen en 685 ouderen.

3.600 burgers worden nog vermist of liggen onder het puin, waaronder 1.750 kinderen. Naast het gebrek aan brandstof, voorraden en zware medische apparatuur, zitten als gevolg van het criminele beleid van de bezetting, zitten duizenden mensen vast onder het puin.

Het ministerie zei ook dat sinds 7 oktober 202 gezondheidswerkers en 36 medewerkers van de civiele bescherming gedood zijn door “Israël”, terwijl meer dan 200 gezondheidswerkers gewond zijn geraakt in Gaza.

In de hele Gazastrook zijn nog maar tien ziekenhuizen operationeel, omdat volgens het ministerie van Volksgezondheid 25 van de 35 ziekenhuizen door de Israëlische bombardementen en de beperking van de toegang van brandstof tot de Gazastrook buiten werking zijn gesteld.

Ze dwongen medische teams ook om hun werkplek in de medische gebouwen te verlaten en ondervroegen hen onder bedreiging van de dood.

Topfoto: Israëlische bezettingstroepen bestormen het Al-Shifa ziekenhuis terwijl ze een ravage aanrichten op de binnenplaats, Gaza, Gazastrook, Palestina, op 15 november 2023.


Gerelateerd (berichten in sub-archieven):