Nieuwe centra van mondiale economische groei zijn opgestaan en concurreren met het Westen, en grijpen de kansen om samen te werken en de banden aan te halen, vertelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov op woensdag aan RT.

Lavrov noemde China, India, Iran, de Golfstaten en groepen zoals de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) als de groeiende economische machten.

“Het Westen heeft meer dan vijf eeuwen de lakens uitgedeeld in de wereld. En dit tijdperk is voorbij. Het zal tijd kosten om dit tijdperk te vervangen door multipolariteit, die al vorm begint te krijgen,” verklaarde de Russische diplomaat.

Lavrov haalde de suggestie aan van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, die zei dat CELAC “er echt over na zou moeten denken om af te stappen van de totale afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar en zou moeten nadenken over hun eigen munteenheid”.

Lula heeft ook een alternatief betalingsplatform voorgesteld voor de BRICS-groep van naties, merkte Lavrov op. De Russische diplomaat beweerde dat deze ideeën een reactie zijn op de manier waarop de VS “de rol van de dollar misbruiken met unilaterale sancties, waarbij ze van de ene dag op de andere alle principes waarop ze hun globaliseringsmodel baseerden, annuleren en iedereen oproepen om mee te doen”.

Lavrov voerde aan dat hetzelfde was gebeurd bij de Wereldhandelsorganisatie zodra China meer invloed kreeg op de wereldwijde handel en investeringen. “Toen China het won van de Verenigde Staten op Amerikaans terrein,

“Toen China van de Verenigde Staten won op het terrein van Amerikaanse makelij, werd het WTO-orgaan voor geschillenbeslechting onmiddellijk lamgelegd”, zei hij.

De Russische diplomaat beweerde dat Washington regels verzint waarvan het eist dat alle anderen zich eraan houden, zolang deze regels de belangen van de VS dienen. Zodra andere landen efficiënter worden dan de VS zelf, worden de regels veranderd, zei Lavrov.

“Dit tijdperk loopt ten einde door deze nieuwe wereldcentra van economische, militaire, politieke macht en invloed,” zei hij, eraan toevoegend dat het proces van het vormen van een nieuwe wereldorde tijd zal kosten.

Topfoto: Een nieuw tijdperk gekenmerkt door multipolariteit begint vorm te krijgen, vertelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken aan RT | © Getty Images/WOWstockfootage