Bron: Volker Hermsdorf 
jungewelt.de 5 november 2023 ~~~ 

187 van de 193 lidstaten voor een onmiddellijke stopzetting van de economische oorlog

New York. De plenaire zaal van de Verenigde Naties werd donderdag een tribunaal. De VS zaten in de beklaagdenbank, de rechters waren de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Na twee dagen debatteren in de Algemene Vergadering van de VN was hun bijna unanieme oordeel vernietigend voor de VS. 187 staten eisten de onmiddellijke en onvoorwaardelijke beëindiging van de economische, handels- en financiële blokkade die al meer dan 60 jaar tegen Cuba wordt gehandhaafd.

Zoals gewoonlijk stemden alleen de VS zelf en Israël tegen. Oekraïne onthield zich van stemming. Drie staten mochten niet stemmen.

Op deze Algemene Vergadering werd eens te meer duidelijk dat de regering van de VS veruit het meest geïsoleerde regime ter wereld is. Verschillende sprekers veroordeelden de regeringen in Washington voor hun voortdurende schendingen van het internationaal recht en hun minachting voor de internationale gemeenschap.

“Vandaag hebben we voor de 31e keer te maken met een kwestie die in strijd is met de principes en waarden van de Verenigde Naties en die allang opgelost had moeten zijn,” zei de Keniaanse vertegenwoordiger.

“De internationale gemeenschap heeft genoeg van deze perverse en zinloze belegering,” zei Joaquin Pérez, de vertegenwoordiger van Venezuela.

Topfoto: Demonstratie voor een einde aan de blokkade op 26 juli 2023 in Madrid | Richard Zubelzu/ZUMA Wire/imago


Gerelateerd (berichten in subarchief ‘latijns america & the cariben’):