Bron: SouthFront.press 4 september 2023 ~~~

Op 4 september meldden Russische media, zich beroepend op bronnen in het Russische leger, dat de Russische Su-34 multifunctionele jachtbommenwerper de Kinzhal hypersonische raket voor het eerst heeft gebruikt tijdens de speciale militaire operatie in Oekraïne.

De belangrijkste dragers van de Kinzhal raketten zijn MiG-31 gevechtsvliegtuigen. De Kinzals kunnen ook Tu-22M3 bommenwerpers bewapenen. Het was ook gepland om de strategische raket dragers Tu-160 ermee uit te rusten.

Het Russische leger rapporteerde over verschillende succesvolle aanvallen met Kinzhal raketten sinds het begin van de speciale militaire operatie in Oekraïne. Ze werden voor het eerst gebruikt op 18 maart 2022, toen een van de belangrijkste zwaar uitgeruste opslagbases voor kernwapens in het westen van Oekraïne, bekend als “Object 711”, of “Ivano-Frankivsk-16” werd vernietigd. [LINK] In augustus van hetzelfde jaar zei de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu dat het leger de Kinzhal raketten drie keer had gebruikt voor aanvallen in heel Oekraïne. Sindsdien heeft het ministerie van Defensie nog twee aanvallen gemeld, op 9 maart en 16 mei. Naast andere doelen vernietigde Kinzhal de Amerikaanse Patriot luchtverdedigingssystemen in Kiev.

Kinzhals worden gebruikt om bijzonder belangrijke doelen te raken. Deze raketten worden beschouwd als een van de krachtigste en meest onverdedigbare raketten in dienst van de Russische lucht- en ruimtemacht.

De Kinzal’s hypersonische X-47M2 raket voor gebruik in de lucht werd ontwikkeld op basis van de Iskander raket voor gebruik vanaf de grond in het Kolomna Design Bureau of Mechanical Engineering. Het complexe werk aan de aanpassing van een grondraket naar een luchtraket om de MiG-31K uit te rusten werd uitgevoerd in het Mikoyan Ontwerpbureau. De raket is ontworpen om goed beschermde commandoposten, ondergrondse arsenalen en zelfs vliegdekschepen te vernietigen. De raket heeft een van de beste navigatiesystemen, ontwikkeld door Russische specialisten en samengesteld uit uitsluitend binnenlandse componenten.

Het gebrek aan MiiG-31 draagvliegtuigen maakte echter het massale gebruik van Kinzhal raketten in gevechtshandelingen niet mogelijk. Dit vliegtuig is erg duur in gebruik en onderhoud en er is een beperkt aantal van in dienst bij de Russische luchtmacht. De Su-34’s zijn op hun beurt in massa geproduceerde frontlijn jachtbommenwerpers die goed worden beheerst door Russische piloten. De capaciteiten van het zicht- en navigatiesysteem van de Su-34 zijn hoger dan die van de MiG-31, omdat deze jachtbommenwerper is ontworpen om gronddoelen te vernietigen.

De installatie van Kinzhal raketten op de Su-34 is een belangrijke doorbraak van het Russische militair-industriële complex. Tegelijkertijd verklaarde het Russische leger dat de productie van Kinzhal-raketten in veelvoud zal worden verhoogd. Hun gebruik op het slagveld kan dus binnenkort massaal worden.

Topfoto: Mig-32 met Kinzhal