Bron: german-foreign-policy.com 19 oktober 2022 ~~~

Berlijn weigert informatie te verstrekken over het Nord Stream 2-onderzoek, terwijl Zweden buitensporige geheimhouding betracht. Dit roept opnieuw vragen op over de Amerikaanse marineaanwezigheid bij Bornholm vóór de aanvallen.

BERLIJN/STOCKHOLM (eigen bericht) – De Duitse regering weigert informatie te verstrekken over de status van het onderzoek naar de aanvallen op de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, onder verwijzing naar “geheimhoudingsbelangen”. Zelfs een eenvoudig antwoord op een vraag van de Bondsdag over “welke NAVO-schepen en troepeneenheden” zich in de dagen vlak voor de aanvallen in de buurt van de plaats van de aanvallen bij Bornholm bevonden, “zou de openbaarmaking van informatie inhouden die in het bijzonder het welzijn van de staat raakt”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder had Zweden geweigerd deel te nemen aan een gezamenlijk onderzoeksteam met Denemarken en Duitsland. Als reden werd opgegeven dat de resultaten van het onderzoek tot dusver overeenkomen met een mate van geheimhouding die elke internationale samenwerking verbiedt. Er worden tegenwoordig weer banaliteiten als “bevindingen” gepresenteerd, zoals dat een enorme explosie de pijpleidingen heeft vernield en dat “sabotage” moet worden aangenomen. Onder de oorlogsschepen waarvan de aanwezigheid in de buurt van de plaatsen delict om redenen van “nationaal welzijn” niet bekend mag worden gemaakt, zijn die van de VS en andere NAVO-landen.

“Te gevoelig

De pogingen om de aanvallen op de twee Nord Stream-pijpleidingen op te lossen, veroorzaakten aanvankelijk enige opschudding toen Zweden het oorspronkelijk geplande gezamenlijke onderzoek met Denemarken en Duitsland weigerde en de oprichting van een gezamenlijk onderzoeksteam (JIT) volledig afwees. Als reden werd opgegeven dat het niveau van geheimhouding van de inmiddels opgedane kennis te hoog was om met andere staten te worden gedeeld.[1] Dit is verrassend – niet in de laatste plaats omdat de drie staten toch al nauw samenwerken in de EU en Zweden zich ook voorbereidt op een gezamenlijk NAVO-lidmaatschap met Denemarken en Duitsland. Al op 6 oktober had het openbaar ministerie in Stockholm geweigerd ten minste enkele details over zijn onderzoek bekend te maken: De zaak lag volgens hen “te gevoelig”.[2] Denemarken heeft op zijn beurt de Zweedse weigering om gezamenlijk onderzoek te doen aangegrepen om van zijn kant de samenwerking met Duitsland in de zaak vaarwel te zeggen.[3] Sindsdien zijn de drie landen afzonderlijk verder gegaan met hun onderzoek op zuiver nationaal niveau.

“Anti-constitutionele sabotage”

In Duitsland is het Openbaar Ministerie inmiddels een onderzoek begonnen. Een van de redenen die daarvoor werden opgegeven was dat de aanslagen een “ernstige gewelddadige aanval op de energievoorziening” waren; de verdenking van “anti-constitutionele sabotage” hing in de lucht.[4] Het is echter niet helemaal duidelijk waarom de Duitse autoriteiten verantwoordelijk zouden moeten zijn voor het onderzoek naar aanslagen in Deense of Zweedse wateren. Hoe dan ook, de Duitse federale politie en de Duitse marine hebben vorige week een onderzoek ingesteld. Naar verluidt zijn de mijnenjagersboot “Dillingen” en de multifunctionele boot “Mittelgrund” naar de wateren op de plaats van de explosies gestuurd om foto’s te maken met een “Sea Cat” onderwaterdrone.[5] Op de foto’s zouden kraters te zien zijn en, tenminste op één plaats, een lek van acht meter lang; de explosieve kracht die nodig is om zulke zware schade te veroorzaken wordt door de autoriteiten geschat op 500 kilogram TNT. Er zijn geen verdere details bekend.

“Geen informatie”

Intussen weigert de Duitse regering zelfs een publieke mededeling over de zaak te doen, zoals blijkt uit antwoorden van het Bondsministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken op vragen in de Bondsdag. Het Ministerie van Economische Zaken verklaart bijvoorbeeld: “Tot dusver is het niet mogelijk geweest ter plaatse onderzoek te doen”. Daarom beschikt de federale regering “niet over betrouwbare informatie over de mogelijke oorzaken van de aanslag”.[6] Hoe deze bewering zich verhoudt tot de activiteiten van de federale politie en de marine op de plaats delict is niet echt duidelijk. De federale regering maakt ook niets bekend over de exacte stappen die zijn genomen om de aanvallen te onderzoeken.

Geheimhoudingsbelangen

Om haar onwrikbare stilzwijgen te rechtvaardigen, verklaart de federale regering dat zij “na zorgvuldige overweging tot de conclusie kwam dat verdere informatie niet kon worden verstrekt omwille van het welzijn van de staat”. 7] “De gevraagde informatie”, zo staat er over de parlementaire vragen van parlementslid Sahra Wagenknecht (Die Linke),

“raken (…) zodanige vertrouwelijkheidsbelangen dat (…) het recht van de parlementsleden om vragen te stellen uitzonderlijk moet wijken voor de vertrouwelijkheidsbelangen van de federale regering”. Zelfs eenvoudige informatie over de vraag “welke NAVO-schepen en troepeneenheden” zich in de dagen vlak voor de aanslagen in de zeegebieden bij de plaats delict bevonden “zou de openbaarmaking van informatie inhouden die het welzijn van de staat in het bijzonder raakt”, beweert het door groen geleide ministerie van Economische Zaken. Informatie kon in geen enkele vorm worden verstrekt, noch in het openbaar noch aan het parlement, “aangezien zelfs het geringste risico dat deze bekend wordt onaanvaardbaar is”.

Dummy explosieven bij Bornholm

Het antwoord is des te irritanter omdat de aanwezigheid van verschillende oorlogsschepen in de betrokken periode, niet ver van de plaatsen delict, reeds lang bekend is. Zo was van begin augustus tot 22 september een Amerikaanse vlooteenheid onderweg in de Oostzee – “de grootste gevechtseenheid van de Amerikaanse marine sinds het einde van de Koude Oorlog”, zoals wordt gezegd.[8] Enkele dagen voor het vertrek uit de Oostzee lag de eenheid rond het amfibische landingsschip USS Kearsarge nog voor de kust van Bornholm. De USS Kearsarge had in juni van dit jaar al deelgenomen aan de BALTOPS (Baltic Operations) manoeuvre, waarbij meer dan 45 schepen, meer dan 75 vliegtuigen en 7.000 soldaten van 14 NAVO-landen en twee toekomstige NAVO-landen (Finland, Zweden) betrokken waren en die werd gezien als een dreigend gebaar naar Rusland.[9] Als onderdeel van BALTOPS oefenden Amerikaanse eenheden mijnbestrijding voor de kust van Bornholm, waarbij duikers dummy explosieven legden die vervolgens onschadelijk moesten worden gemaakt. Volgens de NAVO werden bij de operaties ook de nieuwste hightechontwikkelingen in de oorlogsvoering met onderwaterdrones getest. Het doel, zo wordt gezegd, was ook om het bereik van de data-overdracht naar de drones te vergroten om een grotere flexibiliteit in hun gebruik te bereiken.[10] Deskundigen hebben herhaaldelijk verklaard dat de explosieve apparaten heel goed vanaf civiele schepen aan de Nord Stream pijpleidingen zouden kunnen zijn bevestigd. De buitensporige geheimhouding van de Duitse regering doet nu echter vragen rijzen over de achtergrond ervan.


Meer over dit onderwerp: “Goodbye, Nord Stream” en “Goodbye, Nord Stream” (II),

voor het gemak is daarvan de vertaling  
uit het Duits hieronder afgedrukt

Vaarwel, Nord Stream” (II)

Bron: german-foreign-policy.com 30 September 2022 ~~~

Rusland fysiek afgesneden. “Japanse oplossing” – verdere aankoop van Russisch gas – is nu ook feitelijk onmogelijk.

BERLIJN/MOSKOU (Eigen bericht) – Het conflict over de aanvallen op de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen blijft escaleren. Na de EU heeft nu ook de NAVO gedreigd op een “aanval met voorbedachten rade” op de kritieke infrastructuur van haar lidstaten te reageren met een “beslissende reactie”. Hoewel het nog steeds onduidelijk is wie de aanslagen heeft gepleegd, verbinden de westerse staten zich er in feite toe dat de aanslagen door Rusland zijn gepleegd: een “beslissende reactie” tegen een bondgenoot hoeft van het Westen immers niet te worden verwacht. Het is onduidelijk of de aardgasleidingen gerepareerd kunnen worden, althans in theorie. Tegelijkertijd escaleert het geschil tussen Kiev en Moskou over de doorvoervergoedingen die Gazprom betaalt voor de levering van aardgas via Oekraïense pijpleidingen aan Europa. Als Kiev niet toegeeft, kunnen ook deze leveringen binnenkort stoppen. Russisch pijplijngas zou dan alleen via TurkStream Europa bereiken. Verschillende EU-lidstaten blijven echter Russisch vloeibaar gas kopen – zelfs in aanzienlijk grotere hoeveelheden dan voor de oorlog in Oekraïne.


Vaarwel, Nord Stream” (I)

Bron: german-foreign-policy.com 28 sep 2022 ~~~

Het conflict over de “Nord Stream”-aanvallen blijft escaleren. Russische gasleveringen via Oekraïne lopen ook gevaar. De Russische leveringen van vloeibaar gas aan de EU nemen toe.

BERLIJN/MOSKOU (Eigen bericht) – Met de aanvallen op de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zijn nu ook de directe toevoerverbindingen van Rusland naar Duitsland fysiek verbroken, nadat ze om politieke redenen waren afgesloten. Het is niet bekend wie de aanvallen heeft uitgevoerd, waarbij maandag waarschijnlijk grote gaten in de pijpleidingen zijn geblazen; wat wel duidelijk is, is dat de daad capaciteiten vereist waarover alleen overheidsinstanties beschikken – onderzeeërs of marineduikers. Waarnemers wijzen erop dat de Amerikaanse president Joe Biden in februari aankondigde dat Nord Stream 2 in het ergste geval met alle mogelijke middelen onbruikbaar zou worden gemaakt. Westerse toonaangevende media geven op hun beurt Rusland – zonder bewijs – de schuld van de aanslagen. Dit maakt een “Japanse oplossing” voor de aardgasvoorziening van de EU onmogelijk. Japan houdt de aardgassector volledig buiten de economische oorlog tegen Rusland en verhoogt zelfs de invoer van Russisch gas. Een soortgelijke aanpak, met behulp van de ingebruikneming van Nord Stream 2, werd onlangs ook in Duitsland gevraagd in geval van een tekort in de winter. De basis hiervoor wordt nu niet meer gegeven.


Eerdere berichten in dit archief: