Bron: Southfront 27 september 2022 ~~~

In de nacht van 26 september werd een sterke drukdaling geregistreerd in lijn A van de Nord Stream-2 gasleiding als gevolg van een gat in de pijp. In de avond van dezelfde dag registreerde het controlecentrum van Nord Stream een drukdaling in beide lijnen van de gaspijpleiding, meldde de persdienst van de exploitant van Nord Stream.

Ulrich Lissek, een vertegenwoordiger van de pijpleidingbeheerder Nord Stream 2 AG, verduidelijkte dat de druk daalde van 105 naar 7 bar als gevolg van een gat in de pijp.

De Nord Stream en Nord Stream-2 gaspijpleidingen lopen door de exclusieve economische zones en territoriale wateren van Rusland, Finland, Zweden, Denemarken en Duitsland. Afgaande op de kaart die op de website van Gazprom is gepubliceerd, lopen beide takken van Nord Stream langs de zuidoostkant van het eiland Bornholm, terwijl het lek aan de noordoostkant is geregistreerd. Het gaslek deed zich voor bij de Nord Stream-gasleiding ten noordoosten van het eiland Bornholm, aldus de Deense Maritieme Dienst.

De scheepvaart was beperkt in het gebied bij de pijpleiding.

“De vernietiging die in één dag gelijktijdig plaatsvond op drie lijnen van offshore gaspijpleidingen van het Nord Stream-systeem is ongekend. Het is onmogelijk in te schatten binnen welk tijdsbestek de gastransportinfrastructuur weer operationeel zal zijn”, aldus het rapport van Nord Stream AG.

Ondanks Amerikaanse sancties werd de Nord Stream 2 in september vorig jaar voltooid en in oktober werd het technische gas langs de B-lijn in gebruik genomen. Eind vorig jaar waren beide leidingen gevuld. Nadat Moskou in februari de onafhankelijkheid van de DPR en LPR had erkend, schortten de Duitse autoriteiten de certificering van de gaspijpleiding op en besloten zij de capaciteit ervan te gebruiken voor de gasvoorziening van de regio’s in Noordwest-Rusland.

Nord Stream is sinds 2011 in bedrijf. Het was een van de laatste gasvoorzieningsroutes naar Europa om Oekraïne heen. Sinds de zomer van dit jaar is het pompen via Nord Stream-1 verminderd tot 20% van de maximale capaciteit, tot 35 miljoen kubieke meter. Gazprom verklaarde dit door problemen met gasturbines, die door Siemens worden onderhouden. Eind augustus stopte de gastoevoer volledig door problemen met de turbines.

Der Tagesspiegel meldde, onder verwijzing naar bronnen die te maken hebben met het onderzoek naar de incidenten, dat de oorzaak van het incident sabotage zou kunnen zijn.

“We kunnen ons geen scenario voorstellen waarbij geen sprake is van gerichte sabotage”, citeert de publicatie een van de deelnemers aan het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de federale autoriteiten.

Er wordt redelijkerwijs vermoed dat de pijpleiding door de speciale eenheden van de Verenigde Staten is opgeblazen om de gastoevoer naar Duitsland vanuit Rusland definitief stop te zetten.

Klik om volledige afbeelding te zien

Op 27 september kondigde het detachement Amerikaanse marineschepen onder leiding van het amfibische aanvalsschip USS Kearsarge de voltooiing aan van de werkzaamheden in het gebied van de vermeende sabotage op gaspijpleidingen. De Amerikaanse schepen voltooiden hun werkzaamheden in de Oostzee en werden gesignaleerd op weg naar de Oostzee in de Noordzee.

De groep Amerikaanse schepen werd opgemerkt op 30 kilometer van de plaats van de vermeende sabotage aan de Nord Stream-1 gaspijpleiding en op 50 kilometer van de leidingen van de Nord Stream-2 gaspijpleiding.

De incidenten op de pijpleidingen hebben veel argwaan gewekt.Ondertussen raakt de energiecrisis in Europa in een stroomversnelling, en de situatie zal naar verwachting verergeren naarmate de winter nadert.