Bron: Dave DeCamp
antiwar.com 27 september 2022 ~~~

Een Pools lid van het Europees Parlement suggereerde dat de VS verantwoordelijk was.

Europese ambtenaren op dinsdag zeiden dat de enorme lekken in de Nord Stream aardgasleidingen die werden veroorzaakt door explosies waarschijnlijk het resultaat zijn van sabotage, wat vragen oproept over wie de dader zou kunnen zijn.

De Nord Stream pijpleidingen verbinden Rusland met Duitsland via de Oostzee. Rusland heeft onlangs het vervoer van gas via Nord Stream 1 voor onbepaalde tijd stopgezet, en de aanleg van Nord Stream 2 is voltooid, maar de pijpleiding is nooit volledig operationeel geweest omdat Berlijn het project heeft opgeschort nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

Er werden twee lekken ontdekt in Nord Stream 1, en één lek in Nord Stream 2 nadat de exploitant maandag in de nacht een plotselinge drukdaling had gemeld. Hoewel geen van beide pijpleidingen aan Europa heeft geleverd, bevatten beide leidingen gas onder druk.

Eerder op maandag werden twee onderwaterexplosies geregistreerd bij het Deense eiland Bornholm in de Oostzee, waar de lekken zich voordeden. Nord Stream AG, de exploitant van de pijpleidingen, zei dat het niet mogelijk was in te schatten wanneer de schade kon worden hersteld.

EU-, Zweedse, Noorse en Deense functionarissen zeiden allemaal dat de schade waarschijnlijk is veroorzaakt door een opzettelijke aanval. In Moskou zei Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, dat sabotage niet kan worden uitgesloten.

Radek Sikorski, een voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken en huidig lid van het Europees Parlement, suggereerde op Twitter dat Washington achter de aanval zat. Hij plaatste een foto op Twitter van de verstoring in het water veroorzaakt door de lekken en schreef, “Bedankt, VS.”

In een andere tweet omschreef Sikorski, die getrouwd is met de Amerikaanse journaliste Anne Applebaum, zijn mening dat de VS verantwoordelijk was als een “hypothese.” Hij vierde ook de aanval door te zeggen dat “20 miljard dollar aan schroot op de bodem van de zee ligt, een nieuwe schadepost voor Rusland voor zijn criminele beslissing om Oekraïne binnen te vallen.”

Volgens een rapport van het Duitse Der Spiegel waren de VS op de hoogte van een mogelijke aanval op de pijpleidingen. Onder vermelding van ongenoemde bronnen meldde Spiegel dat de Duitse regering in de zomer een tip kreeg van de CIA dat Nord Stream zou kunnen worden aangevallen, en Berlijn ging ervan uit dat beide pijpleidingen het doelwit zouden kunnen zijn.

De Nord Stream 2 pijpleiding ligt al lang in het vizier van Washington en de VS hebben geprobeerd de aanleg ervan te stoppen door sancties op te leggen. Voordat Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, zei president Biden dat de VS “een einde zouden maken” aan de Nord Stream 2 pijpleiding.

Op de vraag hoe de VS de pijpleiding zou kunnen beëindigen aangezien deze in Duitse handen is, zei Biden: “Ik beloof je, we zullen in staat zijn om dat te doen.” In januari maakte staatssecretaris voor politieke zaken Victoria Nuland soortgelijke opmerkingen. “Als Rusland Oekraïne binnenvalt, op welke manier dan ook, zal Nord Stream 2 niet doorgaan,” zei ze.

Staatssecretaris Antony Blinken gaf dinsdag commentaar op de aanvallen op de pijpleidingen en zei dat de schade in niemands belang was. “Er zijn eerste berichten die erop wijzen dat dit het resultaat kan zijn van een aanval of een soort sabotage, maar dit zijn eerste berichten en we hebben dat nog niet bevestigd”, zei hij. “Maar als het bevestigd wordt, is dat duidelijk in niemands belang.”

Oekraïne beschuldigde Rusland ervan achter het incident te zitten, maar Moskou heeft weinig reden om de pijpleidingen aan te vallen. Eerder deze maand zei de Russische president Vladimir Poetin dat als Europa gas wilde, het Nord Stream 2 kon openen. “De bottom line is, als je een urgentie hebt, als het zo moeilijk voor je is, gewoon de sancties op Nord Stream 2, die 55 miljard kubieke meter gas per jaar, gewoon op de knop drukken en alles zal op gang komen,” zei hij.

De aanvallen op Nord Stream vielen samen met de ingebruikname van de Baltic Pipe, een andere aardgaspijpleiding die gas van Noorwegen via Denemarken naar Polen zal vervoeren. “Het tijdperk van Russische overheersing van gas loopt ten einde, een tijdperk dat werd gekenmerkt door chantage, bedreigingen en dwang,” zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki tijdens een ceremonie voor de pijpleiding, die volgens de EU op 1 oktober met het gastransport moet beginnen.