Bron: RT-duits 28 maart 2022 (Geblokkeerd)~~~

De Russische presidentiële woordvoerder Peskov heeft maandagavond gereageerd op de weigering van de G7-landen om de Russische gasleveranties in roebels te betalen. Hij kondigde de opschorting van de gasleveringen aan indien de kopers bij hun weigering blijven.

Zoals gemeld door RIA Novosti, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, vandaag dat Rusland geen gratis gas zal leveren als de EU vasthoudt aan haar weigering om in roebels te betalen.

Kremlin: gasleveringen aan “onvriendelijke landen” alleen tegen roebels

De Russische autoriteiten en Gazprom bespreken momenteel de details van het omzetten van betalingen voor gasleveringen aan “onvriendelijke landen” in roebels. Er is geen sprake van gratis leveringen, zei Peskov. Hij legde het uit:

“Het leveringsproces is zeer, zeer ingewikkeld. Het is niet een kwestie van een goed kopen in een winkel en betalen aan de kassa, dat wil zeggen zowel de levering als de betaling en de afrekening, maar een proces dat zich over een langere periode afspeelt. Alle modaliteiten worden nu uitgewerkt.”

Op de vraag hoe Moskou zou reageren als Europa zou weigeren in roebels te betalen, zei Peskov: “We zullen de kwesties aanpakken wanneer ze zich voordoen.” De presidentiële woordvoerder concludeerde:

“Het feit dat wij geen gas tegen nultarief zullen leveren is duidelijk. Dat kan met absolute zekerheid gezegd worden. Ook is het in onze situatie nauwelijks mogelijk en ook niet aan te raden om aan pan-Europese liefdadigheid te doen”.

Op 23 maart had de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd dat de gasleveringen aan “onvriendelijke landen” voortaan in roebels zouden worden betaald. De regering, de Bank van Rusland en Gazprom hebben tot 31 maart de tijd om alle nodige maatregelen te nemen om het besluit van de president uit te voeren.

Verschillende reacties

Ondertussen hebben de verschillende kopers van Russisch gas verschillende standpunten ingenomen over deze ontwikkeling. Zo merkte de Duitse kanselier Olaf Scholz op dat in de contracten ook andere valuta’s worden genoemd, “met name de euro en de dollar”. Robert Severin, woordvoerder van het Duitse Ministerie van Economische Zaken, benadrukte dat de importeurs verplicht zijn toe te zien op de naleving van de contracten. De Italiaanse premier Mario Draghi noemde het overmaken van compensatiebetalingen in roebels een schending van de afspraken. En de vice-premier van Moldavië, Andrei Spînu, zei dat het contract tussen Moldovagaz en Gazprom reeds voorziet in betaling in Russische valuta.

Intussen verwacht het Russische Ministerie van Financiën dat kopers zich aan dit besluit zullen aanpassen en zullen beseffen dat de Russische munt niet minder betrouwbaar is dan andere munten. Rusland is de grootste exporteur van gas naar Europa en levert ongeveer 40 procent van de verbruikte grondstof.

Zoals het portaal Neft i Kapital opmerkte, is de situatie anders voor energieleveringen, met name olie, aan bevriende landen zoals India of China. Gezien de speciale prijsstelling en de recordkorting van de Russische “Oeral”-kwaliteit ten opzichte van de referentie-kwaliteit “Brent”, is het voor Aziatische kopers zeer de moeite waard – en wenselijk – om olie uit Rusland te kopen.

Meer over dit onderwerp – Rusland wil alleen roebels voor zijn aardgas: De grondstoffenhandel en de munt (geblokkeerd)

Topfoto: Symbolisch beeld: Gasmeter met afsluiter Bron: www.globallookpress.com © Martin Bäuml via www.imago-images.de


Door RT te blokkeren, wil de EU een kritische, niet-prowesterse informatiebron het zwijgen opleggen. En niet alleen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. De toegang tot onze website is bemoeilijkt, verschillende sociale media hebben onze accounts geblokkeerd. Het is nu aan ons allen of journalistiek buiten het mainstream-verhaal kan blijven bestaan in Duitsland en de EU. Als onze artikelen u bevallen, voel u dan vrij ze te delen, waar u ook actief bent. Dit is mogelijk omdat de EU ons werk of het lezen en delen van onze artikelen niet heeft verboden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *