Bron: RT, 30 mei 2022 ~~~

Leveringen worden stopgezet vanaf 31 mei als betaling in roebels uitblijft, zegt Gazprom

De Russische energiegrootheid Gazprom Export heeft maandag aangekondigd dat het de gasleveringen aan de Nederlandse handelaar GasTerra vanaf 31 mei zal opschorten wegens het uitblijven van betaling voor leveringen in april en de weigering om in roebels te betalen.

“Vanaf het einde van de werkdag op 30 mei (de in het contract vastgelegde uiterste betaaldatum) had Gazprom Export geen betaling ontvangen van GasTerra voor gasleveringen in april,” zei het Russische bedrijf in een verklaring. “In dit verband heeft Gazprom Export GasTerra in kennis gesteld van de opschorting van de gasleveringen vanaf 31 mei 2022 totdat de betaling is verricht in overeenstemming met de procedure die in het voornoemde is vastgesteld.”

Het Nederlandse bedrijf had eerder aan Gazprom Export laten weten dat het niet van plan is om betalingen voor gasleveringen in roebels te doen, met als argument dat het westerse sancties zou schenden.

Volgens de nieuwe betalingsregeling van Moskou moeten gaskopers uit “onvriendelijke” landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld, een rekening openen bij Gazprombank. Zij kunnen dan geld storten in de valuta van hun keuze, dat door de bank wordt omgezet in roebels en overgemaakt aan de leverancier.

Gazprom heeft onlangs de gasexport naar Bulgarije, Polen en Finland opgeschort nadat deze landen weigerden aan de sancties te voldoen. Ook Denemarken wordt geconfronteerd met een leveringsstop na de weigering van de Russische eis om roebels te betalen.

Topfoto: Getty Images / Adam Jones