Bron:  moonofalabama 27 september 2023 ~~~

Gisteren is hier uiteengezet hoe de VS hun oorlog tegen de Europese industrieën en mensen aan het winnen zijn.

Die oorlog, verborgen achter de door de VS gecreëerde Oekraïne crisis, is ontworpen om Europa’s productievoordeel ten opzichte van de VS te vernietigen.

Ik heb betoogd dat Duitsland de Nord Stream II pijpleiding moet openen die Russisch aardgas naar Duitsland kan brengen zonder het grondgebied van andere landen te doorkruisen. Het moet ook Siemens toestaan om de defecte Nord Stream-I compressoren te repareren. Dit is in feite onvermijdelijk als de Duitse industrie wil overleven.

Anderen zijn tot dezelfde conclusie gekomen en hebben besloten de pijpleidingen te saboteren om de heropening ervan onmogelijk te maken:

Drie offshorelijnen van het Nord Stream-gasleidingsysteem hebben in één dag “ongekende” schade opgelopen, aldus Nord Stream AG, de exploitant van het netwerk, op dinsdag in wat een Duitse ambtenaar heeft gesuggereerd een “gerichte aanval” te zijn. Nord Stream 2 had een gaslek, waarna ook de druk op Nord Stream 1 afnam.

Het bedrijf zei ook dat het onmogelijk was om in te schatten wanneer het gasnetwerk weer kan functioneren.

De gelijktijdige onderzeese schade aan drie pijpleidingen is duidelijk geen toeval.

Een Duitse economisch ambtenaar vertelde Tagesspiegel: “We kunnen ons onmogelijk een scenario voorstellen waarbij het niet om een gerichte aanval gaat.”

Hij voegde eraan toe: “Alles spreekt tegen toeval.”

De oorlogsstokers van de Britse Telegraph beweren zonder enig bewijs of logica dat Rusland de schuldige is:

Er wordt gevreesd voor Russische sabotage aan de gaslevering aan Europa nadat drie offshore lijnen van het Nord Stream pijpleidingsysteem in één dag “ongekende” schade hebben opgelopen.

Rusland heeft de gastoevoer naar Europa stopgezet omdat het de westerse sancties voor de illegale invasie van Oekraïne wil vergelden. Duitse kranten meldden dat de lekken het gevolg waren van een “gerichte aanval”.

Zoals vermeld in het stuk van gisteren is de bewering dat Rusland gas aan Europa onthoudt, absoluut onjuist:

Nord Stream II werd gecreëerd om Duitsland onafhankelijk te maken van pijpleidingen die door Polen en de Oekraïne lopen. Het blokkeren ervan was het meest domme wat Duitsland kon doen, en dat deed kanselier Scholz dus.

In de daaropvolgende maanden blokkeerde Polen de Yamal pijpleiding die ook Russisch gas naar Duitsland bracht. Oekraïne volgde met het afsluiten van twee Russische pijpleidingen. De belangrijkste compressorstations van de Nord Stream I pijpleiding, die het Duitse bedrijf Siemens had laten bouwen en waarmee het onderhoudscontract is afgesloten, begaven het de een na de ander. Siemens mag ze niet repareren.

Het is niet Rusland dat zijn gas en olie van de Europese markten heeft geblokkeerd. Het waren de Duitse, Poolse en Oekraïense regeringen die dat deden.

Rusland zou zelfs graag meer verkopen. Poetin heeft onlangs opnieuw aangeboden om zoveel mogelijk Russisch gas via Nord Stream II naar Duitsland te duwen: …

Als Rusland de pijpleidingen in de Oostzee zou afsluiten, zou het de pijpleidingen die Noors gas naar Europa brengen beschadigen, niet de pijpleidingen die het bezit en die het enige invloed geven.

Rusland heeft dus zeker geen aannemelijk belang bij het saboteren van het Nord Stream systeem. Anderen hebben echter wel zulke belangen. Zij willen waarschijnlijk dat Duitsland “in lijn blijft” met hun oorlog om Rusland te dekoloniseren. De belangrijkste potentiële actoren hierachter zijn de VS, de Britten, de Oekraïense en de Poolse regering of een mengeling daarvan.

De geografie en de geringe diepte van de Oostzee lijken uit te sluiten dat een Amerikaanse of Britse onderzeeër de schade heeft aangericht. Oekraïne heeft geen toegang tot de Oostzee. Polen, dat al had geprobeerd de bouw van Nord Stream II te verhinderen of te belemmeren, is de meest waarschijnlijke actor hierachter, hoewel ik betwijfel of het alleen zou durven handelen.

Overweeg dit van april 2021:

De projectontwikkelaars van de Nord Stream 2 pijpleiding hebben buitenlandse zeemachten beschuldigd van “provocerende” activiteiten in de buurt van de bouwwerkzaamheden. De omstreden pijpleiding is voor ongeveer 93 procent voltooid, en twee Russische pijplegschepen zijn op hun post en werken aan het project in Deense wateren.

Andrei Minin, de filiaal directeur van de door Gazprom beheerde Nord Stream 2 AG, vertelde TASS dat “buitenlandse oorlogsschepen en andere schepen verhoogde activiteit vertoonden” in de buurt van de operatie, en dat “dergelijke acties provocerend zijn en kunnen leiden tot schade aan de gasleiding.” Hij beschuldigde Polen er ook van een militair M-28 patrouillevliegtuig in te zetten voor de controle van het gebied.

“De Poolse marine voert geen provocatieve operaties uit en heeft zijn wettelijke taken uitgevoerd in overeenstemming met internationale wetten,” reageerde het centrale commando van het Poolse leger in een sociale media post. “M-28B Bryza vliegtuigen voeren regelmatig patrouillevluchten uit in het Oostzeegebied.”

Polen is sterk gekant tegen de ontwikkeling van Nord Stream 2, die Gazprom een onderzeese alternatieve route voor de levering van aardgas aan West-Europese klanten zal geven.

Momenteel moet dat gas via pijpleidingen over land in Polen en Oekraïne worden aangevoerd, wat waardevolle doorvoerrechten oplevert en beide landen – die niet altijd even goede betrekkingen met Rusland onderhouden – een zekere mate van energiezekerheid biedt.

En daarna dit van mei 2021:

Polen heeft boos gereageerd op het besluit van president Joe Biden om de Amerikaanse sancties tegen Nord Stream II op te heffen, en waarschuwt dat de stap de energiezekerheid in Centraal- en Oost-Europa kan bedreigen.

“De informatie is zeker niet positief vanuit het oogpunt van veiligheid, omdat we perfect weten dat Nord Stream II niet alleen een zakelijk project is – het is vooral een geopolitiek project,” zei Piotr Muller, een woordvoerder van de Poolse regering.

Op 7 februari verklaarde Biden dat hij zou beslissen of Nord Stream II wordt geopend:

Nadat beide leiders leken te vermijden de pijpleiding te noemen, onder herhaalde vragen van verslaggevers op een middag persconferentie, zei Biden, staande naast de Duitse kanselier dat Nord Stream 2 niet doorgaat als Rusland Oekraïne binnenvalt, in een waarschuwing aan de Russische president Vladimir Poetin voor mogelijke economische gevolgen.

“Als Rusland binnenvalt, wat betekent dat tanks of troepen opnieuw de grens van Oekraïne oversteken, dan zal er geen Nord Stream 2 meer zijn”, zei Biden tijdens de persconferentie met Scholz, die niet zo ver ging als Biden, maar erop aandrong dat de VS en Duitsland “absoluut verenigd” blijven.

Op 27 februari sanctioneerde Biden het bedrijf dat eigenaar is van de pijpleiding.

Onder het huidige rechtse leiderschap is Polen extreem vijandig tegenover Duitsland. Deze maand hernieuwde het zelfs zijn eis voor oorlogs-herstelbetalingen van Duitsland, een kwestie die decennia geleden was geregeld:

Polen’s hoogste politicus zei donderdag dat de regering het equivalent van ongeveer 1,3 biljoen dollar aan herstelbetalingen van Duitsland zal vragen voor de invasie en bezetting van zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s.

Jaroslaw Kaczynski, leider van de Wet en Rechtvaardigheid partij, kondigde de enorme claim aan bij de openbaarmaking van een lang verwacht rapport over de kosten voor het land van de jarenlange nazi-Duitse bezetting, nu het 83 jaar geleden is sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Duitsland’s Ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat het standpunt van de regering “ongewijzigd” blijft dat “de kwestie van herstelbetalingen is afgesloten.”

“Polen heeft lang geleden, in 1953, afgezien van verdere herstelbetalingen en heeft herhaaldelijk deze afstand bevestigd,” zei het ministerie in een e-mail antwoord op een vraag van Associated Press over het nieuwe Poolse rapport.

Het is hoog tijd voor de Duitse regering om wakker te worden en te erkennen dat er een oorlog tegen haar land is begonnen.

En nee. Het is niet Rusland die deze oorlog voert.