Bron: Moonofalabama 28 september 2022 ~~~

Decennia lang waren de VS tegen Europese projecten om energie uit Rusland te ontvangen. Het wil dat Europa duurdere Amerikaanse olie en gas koopt.

the Lemniscat @theLemniscat – 15:56 UTC – Sep 27, 2022

Het plan van de VS was altijd om de EU te stoppen met het kopen van Russisch gas
2014
Rice:”U wilt de structuur van energieafhankelijkheid veranderen. U wilt meer afhankelijk zijn van het Noord-Amerikaanse energieplatform … om pijpleidingen te hebben die niet door Oekraïne en Rusland gaan”.
https://youtube.com/watch?v=aF0uYIjaTNE

De Europese en vooral de Duitse industrie is afhankelijk van goedkope energie uit Rusland. Zonder die energie zal Europa deïndustrialiseren en failliet gaan.

De VS heeft gedreigd de pijpleidingen die Europa met Rusland verbinden, onklaar te maken.

ABC News @ABC – 9:59pm – 7 Feb 2022

President Biden: “Als Rusland binnenvalt…dan zal er geen Nord Stream 2 meer zijn. We zullen er een einde aan maken.”
Verslaggever: “Maar hoe gaat u dat precies doen, aangezien…het project in handen is van Duitsland?”
Biden: “Ik beloof u, we zullen in staat zijn om dat te doen.”
abcn.ws/3B5SScx

Momenteel voeren de VS hun oorlog tegen Europa’s, voornamelijk Duitse, industrieën en mensen. De sabotageaanval van gisteren op de Nord Stream I en II pijpleidingen, die Russisch aardgas naar Duitsland moeten brengen, betekent dat de oorlog tegen Duitsland in een verhitte fase is gekomen.

Een vraag blijft: Wie is de dader?

Rusland heeft geen motief om de pijpleidingen die het bezit te vernietigen. Dit zijn waardevolle activa voor de lange termijn en het gas dat er gisteren uit ontsnapte was alleen al zo’n 600 tot 800 miljoen dollar waard.

Een pijpleiding die uit- en weer aangezet kon worden was voor Rusland een hefboom die het enige onderhandelingskracht gaf. Een vernietigde pijpleiding geeft Rusland geen macht. Dit is echt elementair. Men kan dat niet wegdraaien.

Tijdens de oorlog in Oekraïne is Rusland niet gestopt met het leveren van gas aan Europa, zoals contractueel was overeengekomen. In plaats daarvan hebben Europese landen, Polen, Oekraïne en Duitsland de pijpleidingen over land en over zee geblokkeerd die gas naar Duitsland brachten.

De Duitse bevolking heeft geprotesteerd tegen de door de VS bevolen afsluiting van de Nord Stream II pijpleiding. (Nord Stream I was onlangs offline omdat Siemens door sancties verhinderd werd zijn compressorturbines te onderhouden).

RadioGenova @RadioGenova – 18:02 UTC – 26 sep. 2022

Duizenden mensen in Gera in Duitsland tegen het beleid van Olaf Scholz en de explosie van de energie- en gasprijzen. Ze eisen een einde aan de sancties tegen Rusland en de heropening van de Nord Stream 2 gaspijpleiding. Ook in andere Duitse steden wordt gedemonstreerd, maar de EU-media censureren beeldmateriaal.
Ingesloten video

Een dag na de protesten werden de pijpleidingen gesaboteerd:

AZ @AZmilitary1 – 12:51 UTC – 27 sep 2022

HIER IS HET
Beelden van de locatie van een gaslek op het onderwatergedeelte van de Nord Stream.
De video is gepubliceerd door het Deense leger.
Eerder zei het Kremlin dat het hoogstwaarschijnlijk om sabotage ging.
De Duitse regering was dezelfde mening toegedaan.
Ingesloten video

De aanval van gisteren op het Nord Stream systeem is niet ongekend:

professioneel varkenstrimmer @bidetmarxman – 15:51 UTC – 27 sep 2022

In 2015 stuitte het jaarlijkse routineonderzoek onder water van de Nord Stream 1-pijpleidingen op een met explosieven opgetuigd voertuig op afstand vlak naast een van de leidingen in Zweedse wateren.
De navelstrengkabel was doorgesneden. De herkomst van de drone is nooit bekendgemaakt. 🧵

In 2015 berichtte Pipeline Journal:

[D]e Zweedse militairen hebben met succes een met explosieven uitgerust voertuig (drone) geruimd dat werd gevonden in de buurt van Lijn 2 van het Nord Stream Natural Gas offshore pijpleidingsysteem.

Het voertuig werd ontdekt tijdens een routineonderzoek als onderdeel van de jaarlijkse integriteitsbeoordeling van de Nord Stream-pijpleiding. Aangezien het zich binnen de Zweedse Exclusieve Economische Zone (EEZ) bevond, op ongeveer 120 km afstand van het eiland Gotland, riepen de Zweden hun strijdkrachten op om het object te verwijderen en uiteindelijk te ontwapenen.

De nationale identiteit van de drone is tot nu toe niet geverifieerd, omdat veel landen onbemande onderwatervoertuigen (UUV’s) van een soortgelijke constructie gebruiken, [zei Jesper Stolpe, woordvoerder van de Zweedse strijdkrachten.

Om een onderzeese pijpleiding te vernietigen is meer nodig dan een ROV/drone met een gevormde lading.

Javier Blas @JavierBlas – 15:18 UTC – Sep 27, 2022

Hoe sterk is een Nord Stream pijp? Behoorlijk.
De stalen pijp zelf heeft een wand van 4,1 centimeter (1,6 inch), en is bekleed met nog eens 6-11 cm staalgewapend beton. Elk deel van de pijp weegt 11 ton, wat na het aanbrengen van het beton oploopt tot 24-25 ton.

Het waren geen aardbevingen die de pijpleidingen vernietigden. Het waren verschillende goed gerichte en massale explosies:

Een Zweedse seismoloog zei op dinsdag dat hij er zeker van was dat de seismische activiteit die werd vastgesteld op de plaats van de gaslekken van de Nord Stream-pijpleiding in de Oostzee werd veroorzaakt door explosies en niet door aardbevingen of aardverschuivingen.

Bjorn Lund, seismoloog bij het Zweedse Nationale Seismische Netwerk van de Universiteit van Uppsala, zei dat uit seismische gegevens die hij en Noordse collega’s hebben verzameld, blijkt dat de explosies plaatsvonden in het water en niet in het gesteente onder de zeebodem.

De gerichte explosies waren niet klein:

Dagny Taggart @DagnyTaggart963 – 15:56 UTC – 27 sep, 2022

Zweedse seismologen van de Universiteit van Lund merkten op dat “ten minste 100 kg TNT (misschien meer) werd gebruikt om de pijpleidingen te vernietigen.”

Hier is te zien waar de pijpleidingen werden geraakt:

groter

De Oostzee wordt gecontroleerd door de NAVO. Dit is van juni 2022:

“BALTOPS (Baltic Operations – Red.), met de hoge mate van complexiteit, testte onze collectieve paraatheid en aanpassingsvermogen, terwijl het ook de kracht van onze Alliantie en vastberadenheid in het bieden van een maritiem domein met vrijheid van navigatie voor iedereen benadrukt,” zei Vice Adm. Gene Black, commandant, U.S. Sixth Fleet and Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO).

BALTOPS 22 stond onder leiding van de Amerikaanse Zesde Vloot en werd geleid door STRIKFORNATO. Vanuit het hoofdkwartier van de staf in Oeiras, Portugal, was Rear Adm. James Morley, plaatsvervangend commandant van STRIKFORNATO, er verantwoordelijk voor dat de deelnemers alle trainingsdoelen haalden.

[Rear Adm. John Menoni, commandant van Expeditionary Strike Group Two,] merkte ook verschillende gevallen op waarin strijdkrachten verder gingen dan de bekende oorlogsmethoden om grenzen te verleggen met nieuwe technologieën op zee en aan land. “Of het nu ging om mijnenjagende UUV’s, aanhoudende inlichtingen, bewaking en verkenning vanuit een waarneembare UAV, of het demonstreren van de waarde van het opkomende concept van het Korps Mariniers voor Expeditionary Advance Base Operations (EABO), onze mannen en vrouwen blijven de tactieken, technieken en procedures ontwikkelen die uiteindelijk een zinvolle bijdrage leveren aan Maritime Domain Awareness en de slagkracht van onze strijdkrachten vergroten.”

Op zee verfijnden de schepen hun tactische manoeuvres, onderzeebootbestrijding, schietoefeningen, mijnenbestrijdingsoperaties en aanvullingen op zee. De Zweedse onderzeeboot die aan de oefening deelnam, de Britse Daring-klasse luchtverdedigingsdestroyer HMS Defender (D 36) en vliegtuigen van andere deelnemende landen trainden in onderzeebootbestrijding. Ondertussen vormden mijnoperaties een ideaal aandachtsgebied voor het testen van nieuwe technologie.

Wetenschappers uit vijf landen brachten de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mijnenjachttechnologie met een onbemand onderwatervoertuig (UUV) naar de Oostzee om de doeltreffendheid van het voertuig in operationele scenario’s te demonstreren. De BALTOPS Mine Counter Measure Task Group waagde zich in het hele Oostzeegebied aan het oefenen van het lokaliseren, exploiteren en ontwapenen van mijnen in kritieke maritieme chokepunten.

Terwijl de manoeuvre van Baltops 22 al in juni en juli van dit jaar plaatsvond, verliet de Amerikaanse Zesde Vloot de Oostzee pas enkele dagen geleden (in het Duits, mijn vertaling):

Grote vlootgroep van Amerikaanse marine passeert [Duitse eilandpassage] Fehmanbelt

Op woensdagmorgen was het amfibisch aanvalsschip USS Kearsarge, geëscorteerd door de landingsschepen USS Arlington en USS Gunston Hall, op weg naar het westen. Eerder maakten de schepen deel uit van Amerikaanse eenheden die deelnamen aan NAVO manoeuvres en talrijke havens in Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten aandeden.

De “USS Kearsarge”, vlaggenschip van de vereniging en grootste oorlogsschip van de Amerikaanse marine, dat de afgelopen 30 jaar in de Oostzee in actie was, heeft 40 helikopters en gevechtsvliegtuigen en meer dan 2000 soldaten aan boord, de escorteschepen ongeveer 1000. Voor de ongeveer 4.000 soldaten geldt dat zij na hun inzet van zes maanden aan de oostkust van de VS naar huis terugkeren.

Delen van de Kearsange-operaties in de Oostzee waren gewijd aan het testen van speciale onderzeese mijnvernietigingstechnologieën:

Een belangrijke focus van BALTOPS elk jaar is de demonstratie van NAVO mijnenjacht capaciteiten, en dit jaar blijft de Amerikaanse marine de oefening gebruiken als een kans om opkomende technologie te testen, U.S. Naval Forces Europe-Africa Public Affairs zei 14 juni.

Ter ondersteuning van BALTOPS werkte de 6e vloot van de Amerikaanse marine samen met onderzoeks- en oorlogscentra van de Amerikaanse marine om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mijnenjachttechnologie met onbemande onderwatervoertuigen naar de Oostzee te brengen om de effectiviteit van de vaartuigen in operationele scenario’s te demonstreren.

Het experiment werd uitgevoerd voor de kust van Bornholm, Denemarken, met deelnemers van Naval Information Warfare Center Pacific, Naval Undersea Warfare Center Newport en Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measuring, allemaal onder leiding van U.S. 6th Fleet Task Force 68.

Vlak voor de kust van Bornholm, Denemarken, is waar de pijpleidingen zijn geraakt. Enkele dagen geleden was de USS Kearsarge in dat gebied:

AZ @AZmilitary1 – 13:52 UTC – Sep 27, 2022

Een expeditie detachement van Amerikaanse marineschepen onder leiding van het universele amfibische aanvalsschip USS Kearsarge was dagen geleden in de Baltische Zee.
Het was 30 km van de plaats van de vermeende sabotage op de Nord Stream-1 gasleiding en 50 km van de leidingen van de Nord Stream-2 gasleiding.

groter

AZ @AZmilitary1 – 14:12 UTC – 27 sep 2022

Op 2 september zijn interessante manoeuvres uitgevoerd door een Amerikaanse helikopter met de roepnaam FFAB123. Toen werd aangenomen dat dit toestel van de USS Kearsarge air wing was, en vandaag werden meer details bekeken.

Volgens de website ads-b.nl werd deze roepnaam die dag door 6 toestellen gebruikt, waarvan we van drie de zijnummers hebben kunnen vaststellen. Het zijn allemaal Sikorsky MH-60S.

Door de route van FFAB123 te superponeren op het schema van het ongeval van gisteren, krijgen we een vrij interessant resultaat – de helikopter vloog ofwel langs de Nord Stream-2 route, ofwel zelfs tussen de punten waar het ongeval plaatsvond.

Op Twitter stonden ondertussen screenshots van andere vluchten van de Amerikaanse luchtvaart – de volgende screenshot werd genomen op 13 september.

groter

groter

groter

De MH-60S heeft grote elektromagnetische sensoren aan boord waarmee hij onderzeeboten, mijnen en – in de ondiepe wateren van de Oostzee – onderzeese pijpleidingen kan opsporen.

groter

Deze overlay foto van twee andere die hierboven zijn geplaatst is vooral interessant:

groter

Het Amerikaanse leger is niet de enige macht die in de buurt was van het gebied waar de pijpleiding werd beschadigd. Op slechts 100 kilometer ten zuiden ligt de Poolse marinebasis Kolobrzeg (het voormalige Duitse Kolberg) met mijnenleggers en het 8e Kołobrzeg Naval Combat Engineer Battalion. Marine combat engineers zijn experts in het opblazen van alles wat zich onder water bevindt, of het nu mijnen of pijpleidingen zijn.

groter

In 2021, toen Nord Stream 2 nog in aanbouw was, had de Poolse marine zich ermee bemoeid en de pijpleidingschepen op dezelfde plaats in gevaar gebracht.

Artifaktus @bzyqer – 7:49 UTC – Sep 28, 2022

Gdy Wy mycie zęby, przebieracie się w piżamy i szykujecie do snu, jeden niestrudzony Polak wyrusza w swoją łodzią w kierunku Bornholmu mając na sercu dobro Polski a może i Niemiec ….

Vertaald uit het Pools door Google
Als jij je tanden poetst, je pyjama aantrekt en je klaar maakt om te gaan slapen, vertrekt een onvermoeibare Pool in zijn boot richting Bornholm met het welzijn van Polen en misschien Duitsland in het achterhoofd …
Afbeelding

Tijdens de recente Oekraïne-crisis heeft Polen geweigerd Russisch gas te ontvangen. Het sloot de Yamal-pijpleiding af die aardgas van Rusland naar Duitsland transporteert. Polen bleef Russisch gas gebruiken. Het ontving het van Duitsland, dat het via de Nord Stream I pijpleiding van Rusland had ontvangen.

Polen en Denemarken hebben een nieuwe onderzeese pijpleiding aangelegd die aansluit op de pijpleiding die Noors gas naar Nederland en Europa brengt.

groter

De pijpleiding werd gisteren geopend, dezelfde dag dat het Nord Stream systeem werd gesaboteerd.

Kanselarij van de premier van Polen @PremierRP_nl – 11:25 UTC – Sep 27, 2022

De #BalticPipe is een gezamenlijke Pools-Deense investering in de energiezekerheid van de regio.
[Afbeelding]

Kanselarij van de premier van Polen @PremierRP_nl – 13:43 UTC – Sep 27, 2022

🎥De lanceringsceremonie van de #BalticPipe gaspijpleiding met deelname van PM @MorawieckiM , PM van Denemarken Mette Frederiksen & @prezydentpl @AndrzejDuda.
De Baltic Pipe is een strategisch infrastructuurproject om een nieuwe gasvoorzieningscorridor op de Europese markt te creëren.
Video

De Baltic Pipe heeft een capaciteit van slechts 10 miljard kubieke meter per jaar. Het Nord Stream systeem zou tot 110 kubieke meter per jaar kunnen vervoeren. Dit heeft men allemaal nodig om de Europese industrieën draaiende te houden.

Voor meer over de betrokkenheid van Polen, waarschijnlijk in samenwerking met de VS, lees deze geïnformeerde speculaties van John Helmer:

De explosies op Bornholm zijn de nieuwe Poolse aanval voor oorlog in Europa tegen kanselier Olaf Scholz. Tot nu toe zwijgt de kanselarij in Berlijn, wat veelzeggend is.

De Polen moeten eraan worden herinnerd dat andere landen ook de mogelijkheden hebben om onderzeese pijpleidingen te saboteren.

Radosław Sikorski is voormalig minister van Defensie en minister van Buitenlandse Zaken van Polen. Hij is nu lid van het Europees Parlement. Gisteren plaatste hij een foto van het gas dat ontsnapt uit de beschadigde Nord Stream pijpleidingen en bedankte de VS voor het opblazen ervan.

groter

Sikorski is getrouwd met de neoconservatieve schrijfster Anne Appelbaum, die berucht is om haar anti-Russische en anti-Duitse uitspraken die op grote schaal worden gepubliceerd in de Amerikaanse media.

In 2014 tijdens de Maidan-coup in Oekraïne vertelde een andere beruchte neoconservatief, Assistant Secretary of State Victoria Nuland, aan de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, wie de nieuwe premier van Oekraïne zou moeten worden. Ze gaf haar beroemde mening over Europese zorgen: “Fuck de EU” zei Nuland. Zij is momenteel de Amerikaanse staatssecretaris voor politieke zaken.

De afgelopen decennia heeft Duitsland de eurozone gefinancierd met maar liefst 1,24 biljoen euro. (Zie ook deze thread). Dit was mogelijk omdat Duitsland veel industriële producten exporteerde en een jaarlijks overschot had met zijn handel. Nu de Duitse industrie ten onder gaat door een gebrek aan goedkope energie zal dat overschot verdwijnen. Heel Europa zal een arm continent worden.

Philip Pilkington @philippilk – 21:23 UTC – Sep 27, 2022

9/ De Europese energieoorlog zal waarschijnlijk samen met het Verdrag van Versailles en de handelsoorlogen van de jaren dertig de geschiedenis ingaan als een van de grootste economische beleidsfouten in de geschiedenis.

10/ Nog iets: toen Trump werd gekozen op een platform van milder protectionisme, wezen veel mensen terecht op de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en waarschuwden tegen dit beleid. Diezelfde mensen lijken dit afgelopen jaar voor dit veel meer 1920s/30s achtige beleid te hebben gestaan. Ironisch.

Dit gebeurt niet door toeval of het lot. Het is onderdeel van een lange termijn neoconservatief plan voor voortgezette Amerikaanse suprematie over de wereld. De Anglo-Amerikaanse as is de enige partij die profiteert van de recente gebeurtenissen.

De VS zouden Duitsland gewaarschuwd hebben voor sabotage van het Nord Stream systeem (in het Duits).

Dit doet denken aan de waarschuwing van president Joe Biden voor een Russische invasie in Oekraïne begin dit jaar.

Het is gemakkelijk om zulke gebeurtenissen te voorspellen als je zelf degene bent die ze wil veroorzaken.

De VS wisten dat Oekraïne een aanval op de Donbas-republieken zou uitvoeren. De VS wisten dat Rusland zou ingrijpen om zijn broeders te helpen. Rusland had dat gezegd. De Oekraïense aanval begon met artillerievoorbereidingen op 17 februari. Rusland greep in op 24 februari.

Het bovenstaande is een verzameling van de momenteel beschikbare feiten. U kunt er uw eigen conclusies uit trekken.