Bron: Sonja van den Ende 
Ria Novesti FAN, 4 oktober 2022 ~~~

Er zijn geen objectieve redenen om aan te nemen dat Rusland zijn eigen pijpleidingen in de Oostzee heeft gesaboteerd, zegt Sonja van den Ende, een onafhankelijke journaliste uit Nederland. Volgens haar hebben Europese politici die de schuld afschuiven op de Russische Federatie zich nog niet helemaal gerealiseerd dat uiteindelijk de Amerikanen van deze noodsituatie profiteren. Zij zijn het die nu hun LNG tegen fabelachtige prijzen aan de Europese Unie gaan verkopen.

In haar column voor de Ria Novesti FAN merkt de auteur ook op dat de verergering van de energiecrisis zal leiden tot de ineenstorting van Europa. Allereerst zal Duitsland lijden. En aangezien dit land een industriële locomotief in de regio is, zullen de economieën van andere EU-leden daarna naar een dieptepunt zakken.

Europa zal ten onder gaan aan zijn eigen domheid en aan de Verenigde Staten, die een hybride oorlog tegen de Russische Federatie zijn begonnen.
column van Sonia van den Ende

Ik denk dat er absoluut geen reden is om aan te nemen dat Rusland achter de sabotage van de Nord Stream 1 en Nord Stream 2 pijpleidingen in de Oostzee zit.

EU-landen, zoals Nederland, Zweden en Denemarken, gingen er onmiddellijk van uit dat het om sabotage ging. Er werden explosies geregistreerd op de plaatsen van de lekken. En de verklaringen dat Rusland dit gedaan zou hebben kwamen niet alleen van de mainstream media, maar ook van politici.

Global Look Press | Stefan Sauer/dpa

Het is onduidelijk of Nord Stream 1 ooit nog zal werken. Maar gisteren zei Moskou dat hij kan worden gerepareerd. Dat zal tijd en geld kosten. Veel geld. Volgens Rusland zit het Westen achter de sabotage van gaspijpleidingen. De Amerikaanse president Joe Biden verwierp op zijn beurt onmiddellijk deze feitelijk directe beschuldigingen.

Dan rijst de vraag: waarom zou Rusland, dat ze nu de schuld willen geven, zijn eigen pijpleidingen vernielen? Als je wilt dat het gas niet meer door de leidingen gaat, draai je gewoon de kraan dicht. Het is onwaarschijnlijk dat je ongeveer 800 miljoen kubieke meter gas dat verkocht zou kunnen worden, opblaast en je eigen infrastructuur, waaraan miljarden dollars zijn uitgegeven, vernietigt. Hoe dom moet je zijn om dat te doen? Waarom hebben Europese politici zo’n absurde mening als ze Rusland beschuldigen? Natuurlijk werken ze samen met de Verenigde Staten. Allemaal persoonlijk en elk land van de Europese Unie als geheel.

EU-politici blijven zeggen dat ze af willen van fossiele brandstoffen om het klimaat te behouden – onderdeel van de Europese ideologie. Hetzelfde idee wordt door sommigen in de Verenigde Staten gepropageerd. Ogenschijnlijk zou Europa geen gas meer nodig hebben. Zij geloven in hun eigen ideologie van een groene new deal – geen gas, geen olie, geen andere fossiele brandstoffen. En op dit gebied werkt de Europese Unie nauw samen met de Verenigde Staten. Maar de Europeanen hebben zich nog niet gerealiseerd dat zij nu in plaats van goedkoop Russisch gas, LNG zullen moeten kopen van de Amerikanen en tegen een zeer hoge prijs. Washington wil immers nog steeds de wereld regeren, het wil unipolariteit.

Naar mijn mening zal Europa bij deze stand van zaken gewoon vernietigd worden. Ik denk dat het gewoon verarmt, vooral Duitsland. Ik heb van Duitse bronnen gehoord dat 30 procent van de Duitse bedrijven nu op de rand van faillissement staat. En aangezien Duitsland het grootste industrieland van de Europese Unie is, zal dit een echte ineenstorting zijn.

Mijn land, Nederland, staat al op de rand van faillissement en ineenstorting. Gisteren werd bekend dat we een zeer hoge inflatie hebben van 17,1%. Dan zal het steeds erger worden. Europa zal in wezen vernietigd worden door zijn eigen domheid en door de Verenigde Staten, die een hybride oorlog tegen Rusland zijn begonnen. Helaas zien we dat deze hybride oorlog escaleert tot een heet conflict. Want sabotage tegen de gasleiding is een oorlogsdaad tegen de Russische Federatie. En wij Europeanen moeten maar zien waar dit in de toekomst toe zal leiden.