Bron: cooptv-antiWarCafe-Berlin,  21 augustus 2022

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt de Oekraïense regering van het vergiftigen van Russisch legerpersoneel in de regio Zaporozhye. Nu bereidt Rusland een officieel rapport voor met bewijzen voor de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens.

Zaterdag meldde het Russische ministerie van Defensie een vergiftigingsincident tegen Russisch legerpersoneel. Volgens het rapport vond het incident plaats op 31 juli in de buurt van het dorp Vasiljevka in de regio Zaporozjye, die gedeeltelijk door het Russische leger wordt gecontroleerd. Verscheidene soldaten werden in een militair hospitaal opgenomen met ernstige vergiftigingsverschijnselen. Het ministerie beschuldigde de Oekraïense leiders van het plegen van “terroristische aanvallen tegen Russische soldaten en burgers” met het oog op hun nederlagen in de Donbass en andere regio’s.

Het Russische leger heeft in het desbetreffende persbericht van 20 augustus gespecificeerd dat deskundigen van het Centraal Wetenschappelijk, Onderzoeks- en Experimenteel Instituut voor Militaire Geneeskunde in Sint-Petersburg bij de getroffenen een organisch toxine van kunstmatige oorsprong hadden ontdekt. Het toxine is botulinum toxine van serotype B.

In dit verband heeft de militaire autoriteit in Moskou aangekondigd dat zij een rapport met bewijsmateriaal zal opstellen voor de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

“Rekening houdend met de verkregen bewijzen van staatsterreur van de kant van het Kiev-regime, wordt momenteel een aanvullend onderzoek ingesteld naar de vergiftiging van het hoofd van het interim-bestuur van de oblast Kherson, Vladimir Saldo, met chemische middelen.”

Saldo was op 4 augustus plotseling in het ziekenhuis opgenomen. Volgens sociale netwerken verkeerde hij in een kunstmatige coma met vergiftigingsverschijnselen en was zijn toestand kritiek. Zijn plaatsvervanger Kirill Stremoussow bevestigde deze informatie in eerste instantie niet. Volgens hem was de gezondheid van Saldo verslechterd als gevolg van overbelasting, zodat hij na een gezondheidscontrole in het ziekenhuis werd opgenomen. Stremoussov bevestigde later dat zijn baas werd behandeld in het Sklifossovsky Onderzoeksinstituut voor Reddingsgeneeskunde in Moskou.