Door Sonja van den Ende 
covertactionmagazine 10 augustus 2022 ~~~

Inwoners van bevrijde gebieden stemmen bij komende referenda waarschijnlijk voor aansluiting bij Rusland – net als de Krimbewoners in 2014 deden

Op weg van Severodonetsk naar Lysychansk op de rechteroever van de Donetsk-rivier in Oost-Oekraïne zag ik veel verwoeste gebouwen, maar ook veel auto’s, ambulances en reddingsvoertuigen. Een paar lichamen waren te zien toen ik de Bilohorivka-brug passeerde, die het doelwit was van het Oekraïense leger.
Oekraïne oorlog: Kyiv beveelt troepen zich terug te trekken uit Severodonetsk – BBC News
[Bron: bbc.com]

[Source: bbc.com]

Tijdens de Russische speciale operatie, die begon op 24 februari 2022, vonden zware gevechten plaats in Lysychansk-de eerste steenkoolmijn-nederzetting van het Donetsk bekken. De hevigste gevechten vonden plaats eind maart 2022, waarbij tientallen gebouwen werden verwoest en burgerslachtoffers vielen.

Het regime in Kiev beweert dat de Russen dit op hun geweten hadden, maar de feiten weerleggen dit.

Het Oekraïense leger en hun Aider (of Azov), een nazi-bataljon uit Luhansk, wisten dat de Russen eraan kwamen en verstopten zich in gebouwen waar burgers woonden, in scholen en winkelcentra. Zij gijzelden burgers en gebruikten hen als menselijke schilden, en hielden de burgers gevangen in de kelders. [Een recent rapport van Amnesty International heeft bevestigd dat de Oekraïners inderdaad illegaal vanuit burgergebouwen opereerden].

Op 9 mei 2022 probeerden Russische troepen de rivier de Seversky Donets over te steken met een tijdelijke pontonbrug bij Bilohorivka. Oekraïense troepen bombardeerden de brug terwijl Russische voertuigen de brug overstaken, met Russische verliezen tot gevolg.

Maar uiteindelijk bleken de Oekraïners te zwak tegen de overmacht van het Russische leger, dat vanuit Severodonetsk uiteindelijk Lysychansk, de laatste grote stad in de regio Luhansk, innam op 26 juni 2022.

Een vernield viaduct (Bilohorivka Brug) met soldaat vlakbij. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

Bilohorivka Brug vernietigd door Oekraïense troepen. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

Een vernielde vrachtwagen op weg naar Lysychansk. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

Een vernielde auto in Lysychansk. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

In Lysychansk was na de Russische overwinning een uitstalling van alle in beslag genomen wapens van de NAVO en de VS. Ook was er humanitaire hulp voor de overgebleven bewoners en werd er water geleverd ter verlichting van de 35-graden hitte.

Een straat vol in beslag genomen wapens van de NAVO, de VS en oudere Oekraïense (Sovjet-stijl) die tijdens de slag om Luhansk in beslag waren genomen, werd door het Russische leger tentoongesteld, samen met tanks en munitie.

Blijkbaar had het Oekraïense leger niet genoeg wapens, ook al hebben de NAVO en de EU-landen sinds het begin van de oorlog voor miljarden dollars aan wapentuig geleverd.

Een soldaat vertelde me dat drones werden gekocht op AliExpress. Er gaan ook geruchten dat Rusland HIMARS in beslag heeft genomen, hoewel ik er geen heb gezien.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) is bedoeld om artillerie, luchtverdedigingsconcentraties, vrachtwagens en lichte pantser- en personeelsdragers aan te vallen en te verslaan, alsmede troepen- en bevoorradingsconcentraties te ondersteunen. Het systeem lanceert zijn wapens en verwijdert zich met hoge snelheid uit het gebied voordat vijandelijke troepen de lanceerplaats kunnen lokaliseren. Het is vanuit de VS aan Oekraïne geleverd en sommige zijn door het Russische leger in beslag genomen.

Straat in Lysychansk met in beslag genomen wapens. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende].

In Lysychansk met in beslag genomen tank. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende].

Humanitaire hulp die door Russische troepen wordt uitgedeeld in Lysychansk na de Russische bevrijding van de stad van de Oekraïners. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

Het Melitopol Referendum over aansluiting bij Rusland

Toen ik voor de derde keer Melitopol bezocht, werd ik opnieuw uitgenodigd voor een persconferentie in het stadhuis. De vorige keer was daar de nieuwe burgemeester Galina Danilchenko, maar deze keer sprak haar plaatsvervanger, een recht door zee man die geduldig alle vragen beantwoordde.

De vorige burgemeester, Ivan Fedorov, was lid van Pravdy Sektor (een ultrarechtse politieke partij met nazi-ideologie) die niet was verkozen maar geïnstalleerd door het regime in Kiev. Dit was in een stad met een meerderheid van Russischtalige inwoners, die nu werden gediscrimineerd. Zij mochten geen Russisch meer spreken en niet meer deelnemen aan de jaarlijkse viering van Negende Mei – de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op de nazi’s!

Ik had een vraag voor de locoburgemeester, de laatste vraag op de persconferentie.

De plaatsvervanger van burgemeester Galina Danilchenko op het gemeentehuis van Melitopol. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende].

De plaatsvervanger van burgemeester Galina Danilchenko is een zeer doortastend en “to the point” man. Ik stelde hem als laatste een vraag tijdens de persconferentie:

“Hoe zal de EU reageren als er net als op de Krim in 2014 een referendum wordt gehouden?”

Zijn antwoord was bondig:

“Daar hebben wij niets mee te maken, Europa is uitgespeeld en als zij slecht zullen reageren, zal hetzelfde gebeuren als in de Patriottische Oorlog van 1941-45, wij zullen het fascisme verslaan! Wij leven hier, zij niet!”

Dit waren dus zijn woorden op mijn laatste vraag. Verder zei hij in zijn toespraak dat er in september 2022 een referendum zal worden gehouden om te beslissen of Melitopol deel zal gaan uitmaken van Rusland. Maar het gaat niet alleen om Melitopol, maar ook om Kherson en Zaporizhia en andere “bevrijde” steden in Zuid-Oekraïne en de hele Donbas.

De westerse media waarschuwen er al voor. Het zouden “valse” verkiezingen zijn, net als op de Krim waarschuwen ze. In het Westen noemen ze dat nog steeds een annexatie, maar de bewoners die ik op de Krim sprak, noemen het een democratisch referendum, waarbij ze stemden om deel uit te maken van Rusland!

Zoals de woordvoerder van de burgemeester zei, is het aan hen, niet aan propagandisten, genaamd media of politici, ver weg in het Westen! Zij maken slechts propaganda om een oorlog in stand te houden vanwege hun “verdraaide” ideologie. Zij in het Westen zijn in oorlog met Rusland. Maar de inwoners van de Donbas zijn in oorlog met het regime in Kiev en de NAVO, die elke dag raketten op hen afvuren en hun kinderen doden. Zo is het en niet anders!

De ingang van Melitopol. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende].

Zoals verwacht en wat ik al meerdere malen heb gehoord, in de steden, dorpen en gebieden die ik de afgelopen vijf maanden heb bezocht, willen de meeste mensen niet meer bij Oekraïne horen. Er is te veel gebeurd, acht jaar oorlog, een uitputtingsslag voor de bevolking die gebleven is.

Het Westen is doof voor de oorlog: Ze volgen alleen hun eigen agenda en negeren de burgerslachtoffers in Oost-Oekraïne! Voor de overlevende inwoners is het toppunt bereikt, nu de NAVO (EU en het Westen) wapens levert aan het regime in Kiev, dat hen en hun kinderen vermoordt! Dus hoogstwaarschijnlijk zal de meerderheid ja stemmen, om een deel van Rusland te worden!

Het stadscentrum van Melitopol. [Foto met dank aan Sonja van den Ende].

Ex-burgemeester Ivan Fedorov (links) die lid was van Pravdy Sektor en naar Nederland vluchtte; Galina Danilchenko (rechts), de nieuwe burgemeester. [Foto’s met dank aan Wikipedia (links) en Sonja van den Ende (rechts)]

De dodenlijst van Oekraïne en de CIA

Na mijn bezoek aan Mariupol, de Azov Steel fabriek en andere plaatsen, begon ik dagelijks “dreigende” emails te ontvangen. In deze emails, die afkomstig waren uit Langley (CIA), met een aantal via Poolse trollen, werd ik ervan beschuldigd een FSB agent te zijn en zijn mijn gegevens al jaren bekend over mijn misdaden. Als ik Nederland binnenkom, zal ik “vogelvrij” worden verklaard en voor de rechter komen.

Na onderzoek waar deze bedreigingen vandaan zouden kunnen komen, kwam ik er al snel achter dat er een Oekraïense zogenaamde “vredeslijst” bestaat, die in werkelijkheid een dodenlijst is, die wordt beheerd door Oekraïense nazi’s in samenwerking met de Central Intelligence Agency (CIA); bovenaan de lijst staat “Langley, Virginia”, de locatie van het hoofdkwartier van de CIA, en haar filiaal in Polen.

De Myrotvorets zogenaamde Vredeslijst, die eigenlijk een dodenlijst is. Mijn paspoortnummer is om veiligheidsredenen verwijderd. Ван Ден Энде Соня – Myrotvorets.centrum Langley, VA, USA; Warszawa, Polskaofficial@myrotvorets.center. [Foto met dank aan Sonja van den Ende].

Op deze lijst staan Henry Kissinger en Viktor Orban; ook verschillende journalisten in Oekraïne zijn er het slachtoffer van geworden. Onlangs is ook Johnny Miller, een journalist van het Iraanse Press TV, op de lijst gezet. Ook de namen van kinderen komen op de lijst voor.

Sinds mijn naam op deze lijst is verschenen, is er grote verwarring ontstaan in de Nederlandse media. Geruchten deden de ronde dat ik dood zou zijn, gesneuveld in de strijd in Oekraïne. Wat absurd is, want ik sta niet direct in de frontlinies. Het zijn bewuste geruchten, direct verspreid door diverse media, nadat zij zelf een zogeheten artikel hadden geschreven over samenzweringstheorieën die ik zou verspreiden over biologische wapens. Hierna escaleerde de zaak, niet alleen in Nederland (mijn thuisland), maar ook in België (Vlaamstalig gebied).

Dit toont het ware gezicht van de zogenaamde westerse democratieën. Zoals ik al zei, staan er zelfs namen van kinderen op deze lijst – bijvoorbeeld van een 13-jarig meisje uit Luhansk, Faina Savenkova.

Faina heeft geschreven over haar ervaringen in de Donbas. Nadat haar naam op de lijst verscheen, begon ze online bedreigingen met fysiek geweld te ontvangen.

Faina Savenkova [Bron: wikidata.org]

Johnny Miller schreef over Faina op Press TV; na deze publicatie werd ook hij aan de lijst toegevoegd!

Tot zover de westerse democratie, de mensenrechten en de bescherming van kinderen en journalisten. Het is ronduit fascisme, wat er in de Westerse wereld gebeurt, of een ontwikkeling in die richting.

Topfoto: Lysychansk in Luhansk (LPR) [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]


Sonja van den Ende

Sonja is een freelance journalist uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland.

Ze heeft verslag gedaan van de oorlog in Oost-Oekraïne en heeft bescherming gekregen van het Russische leger.

Sonja is te bereiken op: sonjavandenende@gmail.com.

Interviews van en met Sonja zijn dagelijks tussen 9:00 en 10:00 te beluisteren op kanaal-2 van c.c.c.wereldwind