Bron: RT.de 21 augustus. 2022 ~~~

Het is nu duidelijk dat de Taliban tijdens de chaotische terugtrekking van de VS-strijdkrachten uit Afghanistan vorig jaar voor meer dan zeven miljard dollar aan oorlogsmaterieel hebben buitgemaakt. Dit blijkt uit een analyse van het Amerikaanse ministerie van Defensie, waartoe het Amerikaanse Congres eerder opdracht had gegeven.

Bij de chaotische terugtrekking uit Afghanistan vorig jaar heeft de Amerikaanse regering volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie militair materieel achtergelaten ter waarde van meer dan zeven miljard dollar. “We hebben natuurlijk geen volledig beeld van waar elk defensiemateriaal is gebleven, maar een aanzienlijk deel ervan is in handen gevallen van de Taliban,” had Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, vorig jaar gezegd op een persconferentie over de overhaaste terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

Een jaar later laat een analyse van het Amerikaanse ministerie van Defensie in opdracht van het Amerikaanse Congres nu zien wat “een aanzienlijk deel” betekent – en het resultaat is op zijn zachtst gezegd alarmerend.

Volgens een verslag van de belangrijkste toezichthoudende instantie van het Amerikaanse ministerie van Defensie schat Defensie dat ongeveer 7,12 miljard dollar aan door de VS gefinancierde militaire uitrusting – waaronder “militaire vliegtuigen, grondvoertuigen, wapens en andere militaire uitrusting” – zich nog in de inventaris van de Afghaanse nationale defensie- en veiligheidstroepen (ANDSF) bevond toen de centrale regering in Kabul vorig jaar instortte.

Volgens het verslag vertegenwoordigt deze 7,12 miljard dollar ongeveer 38% van de 18,6 miljard dollar die de VS van 2005 tot augustus 2021 aan de ANDSF hebben verstrekt voor de aanschaf van wapens en uitrusting. Dit totaal “omvatte militaire vliegtuigen ter waarde van 923,3 miljoen dollar en vliegtuigmunitie ter waarde van 294,6 miljoen dollar,” aldus het rapport. “Van de 7,9 miljard dollar die sinds 2005 aan de aanschaf van landvoertuigen voor de Afghaanse strijdkrachten is besteed, was ongeveer 4,12 miljard dollar aan voertuigen nog in hun inventaris aanwezig toen de vorige regering instortte, waaronder HMMWV’s, MRAP’s en andere tactische voertuigen.”

De meeste belangrijke defensiemiddelen werden “gedemilitariseerd en onbruikbaar gemaakt tijdens de evacuatie”, aldus het verslag, en zelfs die welke niet gedemilitariseerd waren, konden de Taliban op lange termijn waarschijnlijk niet van dienst zijn wegens gebrek aan logistieke steun, reserveonderdelen en de noodzakelijke opleiding van Taliban-troepen om bijvoorbeeld buitgemaakte UH-60 Black Hawk helikopters langer dan een paar uur in de lucht te houden.

Hetzelfde gold echter niet noodzakelijkerwijs voor de achtergebleven geweren, pistolen, bazooka’s en andere handvuurwapens, waarvan de “operationele status onbekend was” toen zij bij de ineenstorting van de ANDSF door de Taliban in beslag werden genomen. “Sinds 2005 heeft het ministerie van Defensie 427.300 wapens ter waarde van 612 miljoen dollar aangeschaft voor het Afghaanse leger en de veiligheidstroepen, waaronder 258.300 geweren, 6.300 sluipschuttersgeweren, 64.300 pistolen, 56.155 machinegeweren, 31.000 bazooka’s en 224 houwitsers”, aldus het rapport.

“Het bureau van de staatssecretaris van Defensie voor Inlichtingen en Veiligheid heeft vastgesteld dat 316.260 van deze wapens, ter waarde van 511,8 miljoen dollar, in de inventaris van de Afghaanse strijdkrachten zaten toen de vorige regering viel.

Er zij evenwel op gewezen dat in de thans door het Amerikaanse Ministerie van Defensie gepubliceerde analyse de hoeveelheid materieel die in handen van de Taliban is gevallen, wellicht schromelijk wordt onderschat. Volgens een rapport uit 2017 van het Government Accountability Office, een boekhoudkundige tak van het Amerikaanse Congres, heeft het Amerikaanse leger alleen al tussen de begrotingsjaren 2003 en 2016 zo’n 75.898 voertuigen, 599.690 wapensystemen en 208 vliegtuigen aan de ANDSF geleverd.

In de afgelopen maanden hebben de Taliban herhaaldelijk video’s vrijgegeven waarin hun strijders pronken met de door de VS achtergelaten uitrusting, waaronder nachtkijkers en het M-4 aanvalsgeweer, waarover Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres vorig jaar in een brief aan de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin hun beklag hadden gedaan:

“Het is onvergeeflijk dat geavanceerde militaire technologie, betaald door de Amerikaanse belastingbetaler, in handen is gevallen van de Taliban en hun terroristische bondgenoten. Het veiligstellen van Amerikaanse activa had een van de topprioriteiten van de VS-vertegenwoordiger moeten zijn vóór de aankondiging van de terugtrekking uit Afghanistan.

De laatste Amerikaanse troepen hadden Afghanistan in augustus 2021 verlaten na een “oorlog tegen het terrorisme” die bijna 20 jaar had geduurd. De Taliban had toen de macht overgenomen in Kabul. De internationale terugtrekking werd bemoeilijkt door hun snelle veroveringscampagne en bleek chaotisch te verlopen. In het algemeen stuitte de terugtrekking van de VS uit Afghanistan op hevige internationale kritiek en onbegrip.

Meer over dit onderwerp – Rusland bezorgd over Afghaanse vliegtuigen en helikopters in Oekraïne

Topfoto: De Taliban hebben ook verschillende UH-60 Black Hawk helikopters buitgemaakt. Bron: www.globallookpress.com © Maciej Goclon/Fotonews