Bron: RT 29 april 2022 
(geblokkeerd in het westen) ~~~

Oekraïense president Zelensky beschuldigt Rusland van aanvallen in de hoofdstad “onmiddellijk na” zijn gesprekken met Antonio Guterres

Ten minste vijf kruisraketten hebben donderdagavond Kiev getroffen, beweerde president Volodymyr Zelensky, die Moskou ervan beschuldigde de aanval uit te voeren om de Verenigde Naties opzettelijk te “vernederen” terwijl secretaris-generaal Antonio Guterres de Oekraïense hoofdstad bezocht.

“Dit zegt veel over de ware houding van Rusland ten opzichte van mondiale instellingen, over de inspanningen van het Russische leiderschap om de VN te vernederen, en alles wat de organisatie vertegenwoordigt,” zei Zelensky in zijn toespraak van donderdagavond.

De Oekraïense hulpdiensten maakten aanvankelijk bekend dat een niet nader genoemde “faciliteit” in het Shevchenko-district van de stad was getroffen, terwijl een nabijgelegen woongebouw schade opliep aan de onderste verdiepingen. Er waren geen meldingen van slachtoffers, maar de Oekraïense autoriteiten zeiden later dat minstens 10 mensen gewond waren geraakt in de beschadigde 25 verdiepingen hoge flat, terwijl media foto’s deelden van brandweerlieden die ter plaatse aan het werk waren.

Volgens sommige berichten zou de naamloze faciliteit de ontwikkelings- en productiefaciliteit van de Artem-raket zijn geweest, waarbij The Guardian beweerde dat de fabriek sinds februari was ontruimd en leeg stond.

Ambtenaren in Moskou hebben nog geen commentaar gegeven op de zaak, aangezien de vermeende aanval plaatsvond rond 20.00 uur, na de avondpersbriefing door de Russische militaire woordvoerder generaal-majoor Igor Konashenkov. Indien bevestigd, zou het niet de eerste keer zijn dat Rusland militaire faciliteiten in en rond Kiev heeft aangevallen, zoals twee weken geleden een fabriek waar pantservoertuigen worden gemaakt.

Eerder op donderdag had de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een ontmoeting met Zelensky en maakte hij een rondrit door Kiev en zijn voorsteden, waarbij Oekraïense functionarissen hem de locaties lieten zien van de vermeende “oorlogsmisdaden” die door Rusland zouden zijn begaan. Bij het horen van de berichten over een nieuwe “aanval op Kiev”, zei de VN-chef dat het “me schokte, niet omdat ik hier ben, maar omdat Kiev een heilige stad is voor zowel Oekraïners als Russen,” aldus Reuters.

Dinsdag bracht Guterres een bezoek aan Moskou voor besprekingen met de Russische president Vladimir Poetin over de Oekraïense crisis. Ze bespraken de situatie ter plaatse, waarbij Poetin aan de VN-chef uitlegde waarom Moskou zijn militaire operatie in Oekraïne is begonnen.

Rusland viel Oekraïne eind februari aan, nadat Kiev de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, ondertekend in 2014, niet ten uitvoer had gelegd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. Het door Duitse en Franse bemiddeling tot stand gekomen Minsk-protocol was bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne zich officieel tot neutraal land verklaart dat nooit tot de NAVO zal toetreden. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Hulpdiensten zijn aan het werk in het gebied na een explosie in Kiev, Oekraïne, 28 april 2022 © AP / Emilio Morenatti


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.