Bron: SouthFront 21 april 2022 ~~~ 

Strijdkrachten van Rusland en de Volksrepubliek Donetsk hebben de stad Mariupol feitelijk bevrijd. De weerstand van de troepen van Kiev blijft alleen in het gebied van de Azovstal-centrale.

Op 21 april kondigde de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe aan dat Mariupol “bevrijd” is en dat de restanten van de Oekraïense nationalistische formaties zich schuilhouden in het industriegebied Azovstal.

“De strijdkrachten van de Russische Federatie en de volksmilitie van de Volksrepubliek Donetsk hebben Mariupol bevrijd. De overgebleven nationalisten houden zich schuil in het industriegebied van de staalfabriek Azovstal.

Mariupol is een belangrijk industriecentrum en het belangrijkste vervoersknooppunt aan de Zee van Azov. In 2014 riep het regime in Kiev de stad uit tot tijdelijke hoofdstad van de Donetsk-regio, en in de daaropvolgende acht jaar is de stad veranderd in een machtig bolwerk en de uitvalsbasis van extreemrechtse Oekraïense nationalisten. In feite was het de hoofdstad van het Azov Bataljon.

In de stad is een grote hoeveelheid zwaar wapentuig en militaire hardware gestationeerd, waaronder tanks, de Smerch en Uragan meervoudige raketlanceersystemen, zware artilleriesystemen en de Tochka-U raketcomplexen. Tochka-U heeft een bereik van 120 kilometer, terwijl de afstand van Mariupol naar de Russische stad Taganrog 94 kilometer is en naar Rostov, de hoofdstad van het zuidelijk federaal district, ongeveer dezelfde afstand.

De stad is bevoorraad met raketten, munitie, brandstof en smeermiddelen, en voedselvoorraden voor langdurige vijandelijkheden. De belangrijkste infrastructuurvoorzieningen, waaronder de zeehaven en de waterweg, zijn ondermijnd en geblokkeerd met drijvende kranen. Het merendeel van de daar aanwezige schepen is eigendom van buitenlandse staten.

Wat pantservoertuigen betreft, waren er 179 tanks en gepantserde gevechtsvoertuigen, 170 verschillende kanonnen en mortieren, waaronder meervoudige raketwerpers die ik reeds heb genoemd, de Smerch- en Uragan-systemen. Toen de stad op 11 maart werd omsingeld, waren er meer dan 8.100 manschappen van de Oekraïense strijdkrachten en nationalistische eenheden in de stad, alsmede buitenlandse huurlingen, die een grote groep vormden. Tijdens de operatie om de stad te bevrijden zijn meer dan 4.000 van hen geneutraliseerd, 1.478 hebben zich overgegeven, en de resterende groep van meer dan 2.000 is ingesloten op het industrieterrein van de Azovstal-fabriek.

Bij hun verzet hebben de nationalisten bijna alle woongebouwen als verdedigingsstellingen gebruikt. Op de benedenverdiepingen werden pantservoertuigen en artillerie geplaatst, en op de bovenverdiepingen namen sluipschutters posities in. Ook waren er aparte eenheden bewapend met ATGM’s. De bewoners werden naar de middelste verdiepingen en kelders gebracht en als menselijk schild gebruikt. Dat gebeurde in bijna elk flatgebouw.

Bij het terugtrekken gebruikten het Oekraïense leger en de nationalistische bataljons in Mariupol en andere Oekraïense steden burgers als dekmantel. Wij zijn op de hoogte van vier gevallen waarin zij, om hun terugtocht te dekken, mensen uit de kelders dwongen. Het laatste incident was letterlijk vier dagen geleden, toen we het havengebied aan het bevrijden waren en ze bijna iedereen hoogbouw lieten verlaten zodat ze konden vluchten met achterlating van ruïnes, waaronder volledig verwoeste sociaal belangrijke en culturele locaties,” vertelde minister van Defensie Sergey Shoigu aan president Vladimir Poetin.

Russische legereenheden in regio van Kharkiv :

In antwoord op dit nieuws verklaarde de Russische president dat een directe bestorming van dit versterkte gebied moet worden voorkomen. Hij gaf opdracht het te blokkeren en de daar achtergebleven strijders nogmaals voor te stellen zich over te geven.

“Ik denk dat het niet raadzaam is om dit industriegebied te bestormen. Ik beveel u het af te blazen.

Dit is het geval wanneer we voorrang moeten geven aan het behoud van het leven en de gezondheid van onze soldaten en officieren. Natuurlijk is dat onze constante prioriteit, maar in dit geval nog meer. Het is niet nodig om deze catacomben binnen te dringen en onder deze industriële faciliteiten door te kruipen.

Sluit het industriegebied volledig af,” zei president Poetin.

Raketlanceerders van Smerch bestoken posities van de strijdkrachten van Kiev:

Voor Video : Southfront rapportage

Ondertussen gaan de gevechten door op andere delen van de frontlinie in de regio Donbass. Op 21 april kondigde het Russische ministerie van Defensie aan dat strijdkrachten van Rusland en de Volksrepubliek Lugansk de stad Kremennaya volledig onder controle hebben. Juist dit gebied was een bolwerk van de strijdkrachten van Kiev, in het bijzonder van nationalistische formaties.

Het ministerie van Defensie voegde eraan toe dat de Russische operationeel-tactische en legerluchtvaart gedurende de nacht 20 concentratiegebieden van Oekraïense manschappen en militaire uitrusting hebben getroffen. Aanvallen werden uitgevoerd in de gebieden van Shnurki, Novonikolaevka en Aleksandrovka.

Tegelijkertijd troffen Russische rakettroepen en artillerie 1.001 militaire objecten van Oekraïne. Tot de doelwitten behoorden 58 commandoposten, 162 artillerievuurposten en 771 versterkte punten en concentratiegebieden van mankracht en militaire uitrusting in Mayaki, Dibrovnoe, Mazanovka, Dolina Krasnopol’e, Velikaya Kamyshevakha, Chervonoe, Vernopol’e, Pashkovka, Dmitrovka, Novaya Dmitrovka, Vysokiy, Chernoglazovka, Slatino, Zolochev, Partizanskoe, Aleksandrovka en Shevchenkovo van de regio Nikolajev.

In dezelfde periode vernietigden Russische luchtverdedigingsmiddelen 13 Oekraïense onbemande luchtvaartuigen nabij Berezovaya, Brazhkovka, Verkhnetoretskoe, Debrovka, Izyum, Kalinovka, Kiselevka, Lozovaya, Novobogdanovka, Novoalexandrovka en Chuvakovka.

Bovendien werd een Tochka-U tactische raket neergeschoten in de buurt van de nederzetting Donetskoe.

Rusland zegt dat zijn strijdkrachten sinds het begin van de operatie 140 vliegtuigen en 106 helikopters, 511 onbemande luchtvaartuigen, 254 luchtafweerraketsystemen, 2.410 tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, 262 meervoudige lanceerraketsystemen, 1.046 veldartillerie- en mortiergeschut, alsmede 2.259

Topfoto: Een gevechtstank van de Russische strijdkrachten die betrokken waren bij de avdance in de richting van Slavyansk


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.