Bron: SouthFront 20 april 2022 ~~~

In de oorlog in Oekraïne staan de politieke en informatieve slagvelden heel ver af van wat er op de grond gebeurt. De informatieve confrontatie tussen de strijdende partijen speelt een cruciale rol, onder meer omdat Russen en Oekraïners als “broederlijke volkeren” worden beschouwd.

Vertaalde tekst van de reportagevideo:

Tegelijkertijd hebben politieke verklaringen, die bij gebrek aan een onderhandelingsproces aan belang winnen, weinig te maken met wat er werkelijk op het slagveld gebeurt. Ondanks talrijke beweringen over het begin van de 2e fase van de militaire operaties in Oekraïne, heeft het Russische Ministerie van Defensie hierover geen enkele verklaring afgelegd.

Het is duidelijk dat de grote slag om Donbass in de nabije toekomst onvermijdelijk is. De militaire ontwikkelingen bevestigen echter dat er vooralsnog geen sprake is van een massaal offensief van de Russische troepen.

De laatste tijd hebben de Russische troepen hun aanvallen op de Oekraïense militaire faciliteiten opgevoerd. Zware artilleriegevechten gaan door. Op dit moment is het waarschijnlijk een fase van Russische offensieve verkenningen in de Donbass regio.

Rusland heeft kleine offensieve operaties gelanceerd aan de vooravond van een grootschaliger offensief.

In de buurt van Izyum proberen Russische troepen door de Oekraïense verdediging heen te breken in de richting van Slavyansk en Kramatorsk, en ook in de richting van Barvenkovo. Gevechten werden gemeld in het gebied van Novaya Dmitrievka in de richting van Barvenkovo en Dolgenkoe gelegen aan de weg naar Slavyansk.

De Strijdkrachten van Oekraïne proberen in de regio een tegenaanval uit te voeren, maar tot dusver is nog geen succes gemeld.

Op 19 april was de belangrijkste winst van de LPR-troepen de overname van het dorp Kremennaya en een opmars naar de stad Lyman vanuit het noordoosten. De opruimacties in het gebied gaan echter door en de achterhoede moet nog worden veiliggesteld.

Ten noordoosten van Izyum zijn de frontlinies opgeschoven naar Peski-Radkovskie.

In het zuiden van Rubezhnoye en in de buitenwijken van Severodonetsk wordt nog steeds gevochten. In Popasnaya werd van geen kanten vooruitgang gemeld.

Aan de Donetskse frontlinies is tot dusver geen vooruitgang gemeld.

In het zuiden van de Donbass-regio, in het gebied van Velikaya Novoselka, hebben Russische troepen naar verluidt het dorp vanuit het westen geblokkeerd en zijn zij het dorp Vremyovka binnengetrokken, dat aan de rand van de stad ligt. De beweringen zijn echter nog niet bevestigd, en de gevechten in het gebied duren voort.

De stad Mariupol blijft de belangrijkste brandhaard van de oorlog in Oekraïne. Te midden van de recente Russische successen in de stad wordt de grote aanval op de Azovstalfabriek onderbroken door het staakt-het-vuren dat door de Russische kant is afgekondigd.

Op 19 april hebben de Azovstrijders hun kans niet gegrepen om de installaties te verlaten of tenminste de burgers uit de kelders te laten vertrekken.

De pauze in de vijandelijkheden maakte het slechts mogelijk 140 burgers uit de gebouwen in de buurt van de fabriek te evacueren. Er zijn nog meer burgers in het gebied.

Daarom heeft het Russische Ministerie van Defensie op 20 april een nieuw staakt-het-vuren afgekondigd, waarbij de grote aanval op de Azovstal-centrale werd uitgesteld.

Er bestaat nog steeds onzekerheid of er duizenden burgers gegijzeld worden in de kelders van de Azovstal. De Russische militairen doen hun uiterste best om het risico van burgerslachtoffers te beperken, hetgeen ook politieke doeleinden heeft. Helaas lijkt het erop dat de militanten van Azov en het regime in Kiev andere doelen hebben.

Kiev kan er alleen maar baat bij hebben als het hele Azovstal wordt vernietigd, samen met de overgebleven nationalisten en waarschijnlijk de burgers binnenin. Dan zou het Kievse regime zijn propagandacampagne kunnen voortzetten, gebaseerd op leugens over de onmenselijke tactieken van de Russische invallers.

Tegelijkertijd worden dergelijke Russische tegemoetkomingen door het Kievse regime altijd als zwakte opgevat en berokkenen zij de Russische troepen op het slagveld schade.

Terwijl de diplomatieke inspanningen stokken, verplaatst een soort diplomatie zich naar het slagveld en kan ter plaatse een beslissende rol spelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *