Bron: Israel Barrenechea 
kawsachuncoca 29 april 2022 ~~~

De regering heeft de herbestemming aangekondigd van ten minste 27.000 hectare (ha) illegale grond in Laguna Corazón en in de gemeente San José de Chiquitos, Santa Cruz, in het bezit van de familie van Branko Marinkovic, die minister van economie was tijdens de de facto-regering van Jeanine Añez.

De minister van Plattelandsontwikkeling, Remmy Gonzales, deelde mee dat Marinkovic samen met andere zakenlieden uit Santa Cruz eigenaar is van 300.000 hectare land dat zal worden overgedragen indien er geen bewijs is van enige vorm van productie.

“Dit zijn onrechtmatig verkregen gronden, hij (Marinkovic) weet dat hij zich niet aan de procedures heeft gehouden; deze situatie ligt bij de desbetreffende rechtbanken van het Agromilieu Tribunaal, zij gaan in beroep, maar telkens vallen zij door de mand, want wanneer de bij wet vastgestelde procedures niet worden nageleefd, moeten deze gronden terug naar de Staat,” zei hij.

Volgens de verzamelde informatie zou de familie Marinkovic slechts 7.274 ha land ontvangen, van de 34.320 ha die hen door de de facto regering van Jeanine Añez was toegekend, zodat 27.046 ha aan de staat zal toekomen.

Volgens de wet moet elke begunstigde maximaal 7.000 ha ontvangen. De rest gaat naar de Boliviaanse staat en afhankelijk van het belangrijkste gebruik van de grond wordt de categorie beschikbare fiscale grond of niet-beschikbare fiscale grond gedefinieerd.

Van de 7.274 hectare die toebehoren aan de familie van de ex-minister van Economie van het de facto-regime, bevinden zich 2.274 hectare in Laguna Corazón en 5.000 hectare in Tierras Bajas del Norte.

In het eerste geval, gelegen in Laguna Corazón, in de gemeente Ascensión de Guarayos, dateert de regeling van 2000 en heeft INRA tot 2019 (in 19 jaar) steeds 2.274 ha erkend, maar tijdens het de facto regime heeft het geprobeerd 12.481 ha te reguleren met een schade voor de staat van 10.207 ha.

Ahora el PUEBLO – Nu de MENSEN