Bron: Mario Schenk
Amerika21 30 oktober 2022 ~~~

Verkiezingen met record resultaten. Tot nu toe is het onduidelijk hoe Bolsonaro zich zal gedragen. Links wint gouverneursverkiezingen in noordoosten, maar verliest in deelstaat São Paulo

Brasília/São Paulo. Luiz Inácio Lula da Silva (77) heeft de tweede ronde in Brazilië gewonnen met 50,90 procent. Met een voorsprong van 1,8 procent op de verslagen Jair Bolsonaro (67) met 49,10 procent is het de niptste overwinning in een verkiezing sinds het einde van de militaire dictatuur in 1988. Volgens de verkiezingsautoriteit bedraagt het verschil 2.139.645 stemmen.

Na afloop sprak Lula da Silva van de “mooiste overwinning”, omdat het autoritarisme en het fascisme in het land waren verslagen. “De democratie is terug in Brazilië,” zei Lula. Bolsonaro daarentegen heeft nog geen commentaar gegeven op de uitslag. Het is de eerste keer dat een zittende president niet is herkozen.

Ondanks de lage percentages behaalde Lula in absolute cijfers een recordaantal van 60,3 miljoen stemmen, waarmee hij zijn eigen record uit 2006 brak, toen hij voor de tweede keer tot president werd gekozen met 58,3 miljoen stemmen. De zittende Bolsonaro verhoogde ook het aantal van zijn kiezers:in tot 58,2 miljoen. De politieke kloof in het land lijkt zich te hebben verschanst en stelt de nieuw verkozenen voor grote uitdagingen.

In het centrum van de metropool São Paulo, waar duizenden aanhangers van Lula zich hadden verzameld, verklaarde Lula dat zij niet tegen een gewone tegenstander hadden gevochten. “We hadden het hele staatsapparaat tegen ons, wat de ander in zijn voordeel gebruikte om onze overwinning te voorkomen.” Links en progressieve bewegingen toonden zich echter teleurgesteld dat de “les” voor rechtse autoritaire politiek niet groter bleek te zijn. Een duidelijke overwinning op Bolsonaro zou de positie van de toekomstige regering aanzienlijk hebben versterkt.

Het blijft ook onduidelijk hoe Bolsonaro zich zal gedragen. In de aanloop naar de verkiezingen had hij verklaard dat hij de verkiezingsuitslag zo nodig zou aanvechten. Kort voor de tweede ronde klaagde hij over discriminatie. Veel radiostations hadden zijn verkiezingsadvertenties niet uitgezonden, dus dreigde hij de verkiezingen uit te stellen. In feite waren zijn reclames verboden wegens het verspreiden van nepnieuws. Bovendien vrezen waarnemers dat militante aanhangers nu zouden kunnen proberen het land te destabiliseren met gewelddaden, wat Bolsonaro zou kunnen aangrijpen om de noodtoestand uit te roepen en voorlopig aan te blijven met de hulp van het leger.

Al tijdens de verkiezingscampagne waren er gewelddadige confrontaties waarbij sympathisanten van Bolsonaro vuurwapens gebruikten. “Het is tijd om onze wapens neer te leggen. Geweren doden en wij kiezen voor het leven,” verklaarde Lula na zijn overwinning in hun richting.

Zelfs de stemming zelf verliep niet overal even ongestoord. Op veel plaatsen belemmerden eenheden van de federale wegpolitie (PRF), die onder de regering ressorteert, de toegang tot de stembureaus. Vooral in gebieden met veel Lula-aanhangers hield de PRF lange verkeerscontroles en blokkeerde zij tijdelijk het verkeer. In het bijzonder zou de politie sommige inheemse groepen hebben verhinderd te stemmen, wier stemmen bijna uitsluitend naar Lula gaan.

Viering van Lula’s verkiezingsoverwinning op de Avenida Paulista in het centrum van São Paulo Bron: Ricardo Stuckert/@LulaOficial

Het hooggerechtshof moest ingrijpen. De voorzittende rechter, Alexandre de Moraes, riep de PRF op de maatregelen onmiddellijk te motiveren. Anders moesten ze worden stopgezet. Eerder had het hoofd van de PRF opgeroepen tot de verkiezing van Bolsonaro, wat hem in zijn functie door de TSE was verboden.

Parallel aan de tweede ronde voor het presidentschap vonden in veel staten tweede ronde-verkiezingen voor het gouverneurschap plaats. Het prestigieuze duel in São Paulo, de dichtstbevolkte staat met 45 miljoen inwoners, werd gewonnen door de zittende pro-Bolsonaro kandidaat Tarcísio de Freitas (Republicanos) met 55 procent tegen de linkse uitdager Fernando Haddad (Arbeiderspartij, PT) met 45 procent. Dezelfde verhouding was te zien bij de presidentsverkiezingen, waar Bolsonaro 55 procent en Lula 45 procent van de stemmen won.

Anderzijds bevestigde links zijn positie in het noordoosten van het land, waar het de gouverneurschappen van de vier staten Bahía, Ceará, Piauí en Rio Grande do Norte in de wacht sleepte. De linkse PSB, die samen met de PT op nationaal niveau regeert, won daar nog eens drie staten. In het welvarende zuiden en zuidoosten wonnen de conservatieve tot reactionaire kandidaten, net als de vorige keer.

Im südlichen Santa Catarina und Rio de Janeiro gewannen Kandidaten von Bolsonaros Liberaler Partei (PL). Auch in den vom Agrarbusiness dominierten Bundesstaaten siegte er. In den Amazonas-Staaten Acre und Roraima setzten sich von ihm unterstütze Kandidaten bei den Gouverneurswahlen durch.

Topfoto: Lula tijdens zijn eerste toespraak na het winnen van de verkiezingen Bron: @MidiaNINJA