Bron: prensa-latina 2 november 2022 ~~~

Aanhangers van president Jair Bolsonaro protesteren vandaag voor militaire gebouwen in tien Braziliaanse deelstaten en het federale district (DF), als protest tegen de verkiezingsoverwinning van de gekozen president Luiz Inácio Lula da Silva.

De mobilisaties vinden plaats terwijl de federale snelwegpolitie in het hele land nog 156 wegblokkades door pro-Bolsonaro truckers (aanhangers van de ex-militair) registreert.

Het UOL-portaal geeft aan dat er gegevens zijn over incidenten in Bahia, Ceará, DF, Minas Gerais, Paraná, Pernambuco, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul, Rio Grande do Norte, Santa Catarina en Sao Paulo.

Volgens de media heeft het protest van de truckers aan kracht ingeboet sinds Bolsonaro een dag eerder in een korte toespraak besloot dat de regering het overgangsproces met het team van Lula zou beginnen.

De voormalige legerkapitein zweeg 46 uur lang na zijn verkiezingsfiasco en sprak gisteren slechts twee minuten over de uitslag van het referendum.

In dit opzicht was vice-president en gekozen senator Hamilton Mourão directer. In een woensdag gepubliceerd interview met de krant O Globo voegde hij eraan toe: “we hebben het spel verloren”.

Hoewel hij het fiasco erkende, zei Mourão tegen de krant dat hij het niet eens was met de deelname van Lula aan die verkiezingen.

De nu verkozen heerser werd in maart 2021 verkiesbaar, na een beslissing van het Federale Hooggerechtshof Edson Fachin die al zijn veroordelingen ongedaan maakte, waardoor hij zijn politieke rechten terugkreeg en aan de verkiezingsstrijd om de macht kon deelnemen.

“We zijn akkoord gegaan om deel te nemen aan een spel waarin de andere speler (Lula) niet zou mogen spelen. Maar als het volk ermee instemt, is er niets meer te klagen. Vanaf dat moment heeft het geen zin om te huilen, we hebben de wedstrijd verloren,” vertelde Mourão aan de krant Carioca.

In een ander deel van hetzelfde interview bekritiseerde de gepensioneerde generaal de coupdemonstraties die in verschillende delen van het land plaatsvinden sinds afgelopen zondag, toen de nederlaag van Bolsonaro werd bevestigd.

Op de vraag of hij van plan is met Lula te praten en of hij zou ingaan op een uitnodiging om hem te bezoeken in het Planalto-paleis (zetel van de uitvoerende macht), was de gekozen senator onomwonden: “Logisch”.

In de eerste stemronde op 2 oktober won de kandidaat van de Arbeiderspartij met 48,43 procent van de geldige stemmen, terwijl Bolsonaro, die voor de Liberale Partij op zoek was naar herverkiezing, 43,20 procent behaalde. Aangezien geen van beide politici in deze wedstrijd een absolute meerderheid van stemmen behaalde, d.w.z. meer dan de helft van de geldige stemmen (blanco en ongeldige stembiljetten niet meegerekend), zoals wettelijk vereist is om te worden verkozen, betwistten zij de tweede ronde.

In een zeer close race zegevierde de voormalige monteur opnieuw in de tweede stemronde op 30 oktober met 50,90 procent van de stemmen tegen 49,10 procent van de voormalige parachutist.