Bron: Andreína Chávez Alava venezuelanalysis 20 april 2022 ~~~
De Argentijnse Alberto Fernández vroeg landen om de diplomatieke kanalen met Caracas te heropenen om prioriteit te geven aan de eenheid van de regio.
Caracas, Venezuela, 20 april 2022 (venezuelanalysis.com) – De Argentijnse president Alberto Fernández kondigde het besluit van zijn regering aan om de betrekkingen met Venezuela volledig te normaliseren en zo jaren van diplomatieke spanningen achter zich te laten.
“Wij denken dat de tijd is gekomen om over Venezuela te praten en als eerste stap wil Argentinië de volledige diplomatieke banden [met Caracas] herstellen,” zei Fernández tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Ecuadoriaanse president Guillermo Lasso in Buenos Aires op maandag.
De Argentijnse mandataris riep ook alle Latijns-Amerikaanse en Caribische landen op om hun betrekkingen met de regering-Nicolás Maduro te herzien om “Venezuela te helpen zijn normale functioneren als land te herstellen” en de regionale integratie te bevorderen.
“Het is heel moeilijk om te denken aan een Latijns-Amerika en het Caribisch gebied dat integreert als onze diplomatie niet soepel werkt. Er moet eenheid worden bereikt”, verklaarde hij. Fernández is momenteel pro tempore voorzitter van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), een in 2011 opgericht integratieblok.
Fernández prees ook de samenwerking van de regering-Maduro met het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, alsook de “vooruitgang van het land in zijn verkiezingsproces”, met betrekking tot de regionale verkiezingen in november 2021, waarbij Venezolaanse oppositiesectoren naar het electorale pad terugkeerden na jaren van boycots en pogingen om met geweld de macht te grijpen.
De Ecuadoraanse president Lasso van zijn kant verwelkomde de oproep van zijn gastheer om de diplomatieke contacten met Caracas te heropenen, maar zei dat zijn regering de kwestie zou “analyseren en evalueren”. “We zijn nog niet klaar om een beslissing te nemen”, benadrukte hij.
Lasso voegde eraan toe dat Ecuador de recente ontmoeting tussen Amerikaanse hoge ambtenaren en de regering van Maduro verwelkomde. “Wij geloven dat dit soevereine acties zijn en wij zullen altijd de dialoog voorstaan.”
De diplomatieke betrekkingen tussen Argentinië en Venezuela zijn gespannen geraakt onder de regering van de voormalige rechtse president Mauricio Macri. De grootgrondbezitter en politicus behoorde tot de regionale leiders die in augustus 2017 de inmiddels ter ziele gegane Lima Groep oprichtten, een ad-hoc organisatie van rechtse regeringen die regimeverandering in Venezuela trachtten te bevorderen.
Daarnaast erkende Macri begin 2019 de door de VS gesteunde Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó als “interim-president” en steunde hij in april een kortstondige couppoging. Datzelfde jaar zou het Argentijnse leger de invasie van Venezuela hebben overwogen, volgens uitgelekte documenten die in een recent journalistiek onderzoek aan het licht zijn gekomen.
Na de verkiezingsoverwinning van Fernández eind 2019 stapte Argentinië uiteindelijk in maart 2021 uit de Groep van Lima. De diplomatieke betrekkingen met Caracas verbeterden, maar werden nooit volledig genormaliseerd.
Ecuador onderhoudt eveneens gespannen banden met de Bolivariaanse regering sinds 2018, toen de rechtse president Lenín Moreno aan de macht kwam. De gespannen betrekkingen werden voortgezet onder de ultrarechtse bankier en politicus Guillermo Lasso, die in april 2021 werd verkozen. De landen hebben echter op consulair niveau gecommuniceerd.
Volgens de Venezolaanse analist Ociel Alí López wekt de aankondiging van Argentinië om de diplomatieke betrekkingen met Venezuela te herstellen een “positieve verwachting” voor de toekomst van het Caribische land na jaren van gedwongen isolement en aanvallen van regionale rechtse regeringen.
“Dit is geen automatische solidariteit die gemakkelijk ontmanteld kan worden door een volgende [Argentijnse] regering [of die nu rechts of links is],” vertelde López aan Venezuelanalysis. Hij legde uit dat het besluit van Fernández weliswaar eerder had kunnen worden genomen, maar dat het belangrijk is te bedenken dat “ongebreidelde acties op geopolitiek gebied niet op hun plaats zijn.”
López voegde eraan toe dat Fernández’ oproep om de banden met Caracas te normaliseren op dit moment meer gewicht in de schaal legt “omdat hij CELAC’s pro tempore voorzitter is” en het doen van de aankondiging in het bijzijn van Ecuador’s rechtse Lasso “geeft meer belang aan de beslissing.”
De laatste jaren is de Venezolaanse regering begonnen met het herstellen van de communicatie met een aantal landen na linkse verkiezingsoverwinningen in Mexico, Argentinië, Peru, Honduras en Chili. Hoewel het contact en de diplomatie niet in alle gevallen volledig zijn hersteld, hebben de nieuwe leiders een streep getrokken door de Amerikaanse strategie van regimeverandering, die erop gericht is president Maduro met geweld af te zetten.
De meest gespannen betrekkingen van Caracas zijn die met buurland Colombia onder leiding van de rechtse president Iván Duque, de nauwste bondgenoot van Washington in de regio. De banden tussen de landen werden begin 2019 verbroken nadat Bogotá zich aansloot bij de door de VS gesteunde “interim-regering” van Juan Guaidó.
Voorts is het diplomatieke hoofdkwartier van Venezuela in Bogotá het voorwerp geweest van een aantal aanvallen. Op maandag keurde het ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe vandalistische actie af die brand veroorzaakte in de consulaire kantoren, en noemde het “een flagrante en herhaalde schending van de basisnormen van de diplomatie”.
“Wij eisen respect voor en bescherming van onze diplomatieke ruimten, hetgeen een verantwoordelijkheid is van het ontvangende land”, aldus het communiqué. Ook de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika – Volkshandelsverdrag (ALBA-TCP) verwierp de aanval op Venezuela’s soevereiniteit en gaf de Colombiaanse regering de schuld van haar medeplichtige gedrag.
Topfoto: De gespannen betrekkingen tussen Argentinië en Venezuela zijn geleidelijk aan begonnen te herstellen na het aan de macht komen van Fernández in 2019, maar dit is de eerste oproep tot volledig herstel van de diplomatie. (Twitter / @LassoGuillermo)
- 20 jaar na de mislukte staatsgreep in Venezuela tegen Hugo Chávez – Pedro Brieger Nodal 8 april 2022
- Venezuela juicht VN-resolutie tegen dwangmaatregelen toe – Ultimas Noticias 1 april 2022
- Valuta Bolivar wint terrein op Amerikaanse dollar in Venezuela na jaren van steile devaluatie – RT-actualidad 26 maart 2022
- Washington Confirms High-Level Talks with Venezuela’s Maduro Government – OrinocoTribune 7 maart 2022
- Venezuela betuigt volledige steun aan Rusland bij spanningen in Oekraïne – Alba Ciudad 16 februari 2022
- Venezuela en Rusland versterken militaire banden – albaciudad 16februari 2022
- De tentakels van de NAVO – van Europa tot Latijns-Amerika – Geraldina Colotti resumen-english 19 januari 2022
- De economie bewapenen: Een gesprek met Pasqualina Curcio (Deel II) – Cira Pascual Marquina Venezuelanalysis.com 21 januari 2022
- Onconventionele oorlogsvoering tegen Venezuela: Een gesprek met Pasqualina Curcio (deel I) – Cira Pascual Marquina Venezuelanalysis.com 14 januari 2022
- Amerikaanse staatsgrepen en pogingen tot staatsgrepen in Latijns-Amerika in de 21e eeuw – Stansfield Smith orinocotribune 9 januari 2022
- Venezuela roept CELAC-landen op tot versterking van multilateralisme en bundeling van krachten tegen onwettige sancties – albaciudad 7 januari 2022
- Voor het eerst in acht jaar positieve economische gegevens voor Venezuela – Marta Andujo amerika21 4 januari 2022
- Peru en Venezuela wisselen officieel ambassadeurs uit – Is de LimaGroep dood? – José Manuel Blanco Díaz RedRadioVe 29 december 2021