Bron: Ricardo Vaz 
venezuelanalysis 21 april 2022 ~~~

Dertien campesino-families hebben genoegdoening geëist nadat hun huizen en oogsten met de grond gelijk werden gemaakt door de plaatselijke politie.

Caracas, 21 april 2022 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend tegen Raziel Rodríguez, burgemeester van de gemeente Zamora in de deelstaat Miranda.

Op donderdag benoemde de Nationale Assemblee een commissie om een incident te onderzoeken waarbij de gemeentepolitie van Zamora op 12 april 13 campesino-families probeerde uit te zetten, naar verluidt op bevel van Rodríguez, ten voordele van een lokaal bedrijf.

“Moge hij het volle gewicht van de wet onder ogen zien,” zei afgevaardigde en zwaargewicht van de Socialistische Partij Diosdado Cabello tijdens de parlementaire zitting. ” Zoals deze burgemeester orders aanneemt van zakenlieden, moeten wij [afgevaardigden] orders aannemen van het volk,” voegde hij eraan toe.

De negenkoppige commissie kreeg ook de opdracht onderzoek te doen naar soortgelijke gevallen die zich zouden kunnen voordoen.

Op 12 april vielen wetshandhavers het perceel Villa Zamora 2021 binnen, waarbij ze huizen vernielden en gewassen met de grond gelijk maakten in een poging om 13 campesino-families die daar woonden uit hun huis te zetten. Vier campesino’s werden tijdelijk in hechtenis genomen.

De inval zou zijn gevraagd door Guatire Textil, een bedrijf dat eigenaar is van het 0,8 hectare grote terrein. Een groep begon echter in 2013 te werken op het verlaten land en in overeenstemming met de Landwet kregen zij in 2016 titels toegekend door het Venezolaanse Landinstituut.

Exequio Ruiz, een van de gearresteerden, vertelde Diario Vea dat Guatire Textil de campesinos sinds 2015 voortdurend had lastiggevallen, en dat hij “de tel was kwijtgeraakt” van de fruitbomen die in de loop der jaren waren vernield in pogingen om hen te verdrijven.

De laatste aanval leidde tot een snelle veroordeling op de sociale media en zette de gerechtelijke tak van Venezuela ertoe aan een onderzoek naar de zaak te openen. Vier politieagenten die bij de inval betrokken waren, werden woensdag aangehouden, waaronder chef José Parica. Tegen hen worden tien aanklachten ingediend, waaronder corruptie en machtsmisbruik.

De betrokkenheid van burgemeester Rodríguez kwam aan het licht door een uitgelekte audioboodschap waarin hij zegt dat de aanwezigheid van de campesino’s “een invasie” is en het bevel geeft om de huizen op het perceel te slopen.

Advocaat-generaal Tarek William Saab kondigde aan dat de oppositiepoliticus is gedagvaard voor verhoor. De zitting staat gepland voor donderdagmiddag in het kantoor van de procureur-generaal in de deelstaat Miranda. Op het moment van schrijven was er echter nog geen update over de procedure bekend. De autoriteiten doen ook onderzoek naar milieudelicten nadat een aantal bomen, waarvan sommige meer dan honderd jaar oud, met de grond gelijk zijn gemaakt.

Rodríguez van zijn kant heeft niet direct gereageerd op het incident, maar stuurde een bericht op sociale media waarin hij volgers bedankte voor “berichten van steun”. De gemeente Zamora heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat de politie “de juiste procedures” heeft gevolgd na een verzoek van Guatire Textil om een “verstoring van de openbare orde” aan te pakken.

Rodríguez, zelf een voormalig politieagent, won de burgemeestersverkiezingen van Zamora op het Fuerza Vecinal-kaartje met een krappe marge in de regionale en gemeentelijke “mega-verkiezingen” van 2021. De gemeente, die Guatire omvat, een forensenstad aan de rand van de hoofdstad Caracas, wordt sinds 2000 geregeerd door het Chavismo.

Afgezien van de wetgevende en gerechtelijke onderzoeken, waren er ook snel overheidsinstellingen die de bijna verdreven campesinos steunden. De ministeries van gemeenten en stadslandbouw stelden landbouwwerktuigen ter beschikking, terwijl de gouverneur Miranda en het team van Diosdado Cabello voedsel leverden. Het gezondheidszorgprogramma van de Barrio Adentro bood ook medische hulp.

Ook het Landinstituut bracht dinsdag een bezoek aan het perceel om technische steun te verlenen, en voorzitter David Hernández zegde de gezinnen nog eens 0,8 hectare toe. Volgens getuigen zijn onder meer weegbree, avocado, mango, maniok, cacao, paprika en tomaat door de politie volledig vernield.

De landbouwproducenten hebben gerechtigheid en herstelbetalingen geëist voor de geleden schade. Momenteel slapen ze in een provisorisch onderkomen terwijl ze proberen hun huizen weer op te bouwen.

“We hebben alles verloren, onze huizen, gewassen en boerderijdieren, en eisen een schadevergoeding”, verklaarde Steffy Briceño in een video die op Twitter werd gepubliceerd.

Venezolaanse plattelandsbewegingen hebben de afgelopen jaren een “landeigenarenoffensief” veroordeeld dat erop gericht is de vooruitgang die onder de Bolivariaanse Revolutie is geboekt, terug te draaien. Er zijn steeds meer klachten over straffeloosheid bij aanvallen, uitzettingen en zelfs gerichte moorden op leiders van de campesino’s. Plattelandscollectieven hebben ook een gebrek aan overheidssteun voor de productie aan de kaak gesteld.

De landwet van voormalig president Hugo Chávez uit 2001 legde de wettelijke basis voor de redding van ongebruikte landerijen door georganiseerde kleine producenten. Volgens officiële bronnen is in de afgelopen 20 jaar 6,5 miljoen hectare land teruggewonnen.

De Landwet werd fel bestreden door de Venezolaanse grootgrondbezittende elites en was een van de factoren achter de kortstondige staatsgreep van 2002.

Ondanks een overweldigende Chavistische meerderheid in de Nationale Assemblee moesten de campesino-bewegingen vorig jaar echter in actie komen in verzet tegen pogingen om de Landwet te hervormen, die werden ondernomen door het veeboerengilde Fedenaga en geallieerde afgevaardigden van de regeringspartij. De plattelandsorganisaties kregen van de regering-Nicolás Maduro de toezegging dat de wetgeving ongemoeid zou worden gelaten.

Topfoto: Verwoeste huizen en gewassen in Villa Zamora 2021, deelstaat Miranda. (@LennysMedina)