Bron: telesur 6 augustus 2021 ~~~

In de periode van april tot december 2020 heeft de Amerikaanse blokkade alleen al in de telecommunicatiesector voor meer dan 65 miljoen dollar schade aan Cuba toegebracht.

De onmogelijkheid om toegang te krijgen tot technologische platforms van de bedrijven die onder de Amerikaanse wetgeving vallen, is een van de zichtbare gezichten van de blokkade, vooral wat de telecommunicatiesector betreft.

Meer dan 60 computerprogramma’s, sites en diensten zijn geblokkeerd voor Cuba, dat de laatste tijd op sociale netwerken wordt geconfronteerd met een intensieve mediacampagne waarbij gebruik wordt gemaakt van robots en algoritmen, met als doel het land te destabiliseren in het ergste scenario van de COVID-19 pandemie.

De uitsluitinglijst bestaat uit meer dan 20 Google-websites, waaronder Zoom, een bekend videochatprogramma, dat in de COVID-19-tijd sterk in opkomst was, volgens een artikel van Rosa Miriam Elizalde, winnares van de Nationale Prijs voor Journalistiek en doctor in de Communicatiewetenschappen, gepubliceerd in de Mexicaanse krant La Jornada.

Tegenstrijdig genoeg proberen de machtscentra en de grote internationale media het verhaal op te dringen dat “de blokkade van de VS niet bestaat”, hoewel Cubaanse burgers waarschuwingen krijgen zoals “Access Forbidden Error 403” wanneer ze op het internet proberen te surfen.

Nog maar een paar weken geleden werd een nieuwe dienst toegevoegd aan de lijst van verboden platforms: Wetransfer, nuttig voor de overdracht van zware computerbestanden en gebruikt door Cubaanse professionals in verschillende sectoren.

Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, zo vermeldt Elizalde in zijn artikel, heeft plotseling besloten zich aan de Amerikaanse wetten te houden en Cubanen de toegang te ontzeggen.

De deskundige bevestigt dat de Cubanen het doelwit zijn van een toename van nepnieuws; de verspreiding van duidelijk gemanipuleerde video’s; het gebruik van cyberaanvallen op persmedia en institutionele websites; en bedreigingen aan het adres van leiders, kunstenaars en publieke figuren – dit alles bevordert een klimaat van haat en geweld.

In die context is het opvallend dat de Verenigde Staten hebben besloten Cuba te voorzien van een “nieuwe gratis internetinfrastructuur”, aldus de verslaggeefster.

De journaliste geeft in haar artikel ook aan dat uit een podcast tussen leden van de inlichtingendiensten en hooggeplaatste ambtenaren van de Amerikaanse Federal Communications Commission blijkt dat druk is uitgeoefend op de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) om “een oogje dicht te knijpen” voor deze incidenten.

Zij vermeldt ook de invoering van satelliettelefoons die worden gebruikt voor spionage en criminele complotten tegen Cuba; het gebruik van de Psiphon-applicatie om verbinding te maken met het web; en het geld dat aan telecommunicatiebedrijven is beloofd om de Cubaanse wetgeving te overtreden.

Dit alles terwijl in de periode van april tot december 2020 de blokkade van de VS Cuba alleen al in de telecommunicatiesector een schade heeft berokkend die wordt geschat op meer dan 65 miljoen dollar.

Topfoto: De recente onrust in Cuba is een schoolvoorbeeld van nepnieuws en mediaoorlogsvoering. Er is een gecoördineerde campagne geweest om de Cubaanse regering aan te vallen en de schuld te geven voor de ontberingen van het Cubaanse volk. | Foto: Twitter/@ALAIinfo