Bron: telesur 22 juni 2021 ~~~

De Amerikaanse autoriteiten hebben blijkbaar beslag gelegd op de webdomeinen van de internationale Iraanse mediakanalen Press TV en Al-Alam, samen met de Jemenitische tv-zender Al Masirah, die door de Houthi’s wordt geleid, en een Iraakse sjiitische satellietzender.

Bezoekers van de drie domeinen stuiten dinsdag op een bericht dat ze in beslag zijn genomen op grond van de Amerikaanse wetgeving die civiel- en strafrechtelijke verbeurdverklaring mogelijk maakt van eigendommen die betrokken zijn bij “de handel in nucleaire, chemische, biologische of radiologische wapentechnologie of -materiaal, of de vervaardiging, invoer, verkoop of distributie van een gereguleerde stof”.

Het bericht van inbeslagname door het ministerie van Justitie beroept zich ook op een wet die presidentiële autoriteit machtigt om te handelen in geval van “ongewone en buitengewone dreiging; verklaring van nationale noodtoestand,” waaronder de Iran Nonproliferation Amendments Act van 2005 en de Iran Freedom Support Act van 2006.

Press TV, dat in juli 2007 is gelanceerd, is de internationale Engelstalige dienst van de Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), het staatsmediabureau van Teheran. Al-Alam dateert van 2003 en wordt in het Arabisch, Farsi en Engels uitgezonden voor een publiek in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.

Al-Masirah is geen eigendom van Iran, maar van Ansarullah – de beweging van de Houthi’s in Jemen, een factie die door de VS ervan wordt beschuldigd “proxies” van Iran te zijn omdat zij sjiitische moslims zijn en zich sinds 2015 verzetten tegen de invasie van Jemen door Saudi-Arabië. De tv-zender heeft zijn hoofdkwartier in Beiroet, Libanon.

Noch de Amerikaanse noch de Iraanse autoriteiten hebben nog gereageerd op de inbeslagnames. Ondertussen veroordeelde de ngo Yemen Solidarity Council (YSC) “het opzettelijk tot zwijgen brengen van de Jemenitische stem door het Amerikaanse regime.”

In een verklaring van de YSC zei Al Masirah “niet verbaasd” te zijn over de kennelijke inbeslagname, aangezien deze “afkomstig is van degenen die toezicht hielden op de meest gruwelijke misdaden tegen ons volk”.

Het “verbod” op de website “onthult, eens te meer, de valsheid van de slogans van vrijheid van meningsuiting en alle andere koppen die worden gepromoot door de Verenigde Staten van Amerika, met inbegrip van haar onvermogen om de waarheid onder ogen te zien,” zei de outlet.

PressTV zei alleen dat een inbeslagname bericht is verschenen “op de websites van een reeks van Iraanse en regionale televisienetwerken” in “wat een gecoördineerde actie lijkt te zijn.”

Een andere site met het bericht van inbeslagname op dinsdag was het Al Forat Network, een Iraakse satelliet-tv-zender die eigendom is van een sjiitische moslimgeestelijke en politicus, Ammar al-Hakim.

Zonder enig officieel bericht werd gespeculeerd dat de domeinen gehackt zouden zijn. De inbeslagnames lijken alleen betrekking te hebben op de .com en .net domeinen die onder Amerikaanse jurisdictie vallen, en PressTV blijft beschikbaar op het .ir domein.

De stap van Washington komt slechts een dag nadat de nieuw verkozen Iraanse president Ebrahim Raisi er bij de VS op aandrong om alle sancties tegen Teheran op te heffen en zich opnieuw aan te sluiten bij het nucleaire akkoord van 2015, dat werd onderhandeld door de regering-Obama maar in 2018 eenzijdig werd verworpen door president Donald Trump.

Raisi riep de VS op om “uw verplichtingen na te komen” in de deal, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Hij zei ook dat het Iraanse ballistische raketprogramma “niet voor onderhandeling vatbaar” was.

De regering-Trump pakte Iran hard aan, legde ongekende sancties op en vermoordde zelfs een hooggeplaatste generaal van de Islamitische Revolutionaire Garde – wat resulteerde in Iraanse raketaanvallen op Amerikaanse bases in Irak – maar trad nooit op tegen mediakanalen. Men dacht dat de regering-Biden meer bereid zou zijn om de spanningen te verminderen.

Vorige week zeiden Iraanse onderhandelaars dat ze een akkoord hadden bereikt met hun Amerikaanse tegenhangers om de sancties uit het Trump-tijdperk op te heffen.

Topfoto: Als je naar PressTV ’s website gaat, krijg je dit bericht. De VS-codes die worden aangehaald zijn civiele & strafrechtelijke verbeurdverklaring en bevoegdheden die de Amerikaanse president krijgt tijdens een nationale noodtoestand. | Foto: Twitter/@medeabenjamin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *