We moeten alle nieuwe en oude opstanden verenigen.

Bron: Geraldina Colotti, interview met 
Carlos Aznárez, editor van Resumen, 
Resumen-En, 13 mei 2020 ~~~ 

Het laatste deel van dit bijzondere interview gaat over de situatie in Venezuela.

[GC] Wat vind je van wat er met Venezuela gebeurt onder de Amerikaanse agressie?

Het Venezolaanse ding is echt heldhaftig. Buiten Cuba heeft geen enkel land, zonder uit elkaar te vallen, een imperialistisch plan van zo’n onafgebroken intensiteit doorstaan. Dat komt omdat de leer van commandant Hugo Chavez, in de zin van het niet toegeven aan de agressie van Washington en zijn Europese bondgenoten, is belichaamd in het moedige volk en zijn strijdkrachten, die een muur maken waar alle aanvallen op gebotst zijn.

Op dit moment hebben we het voorbeeld van deze nieuwe Venezolaanse varkensbaai, toen Colombiaanse huurlingen, gesteund door geld en gringo-logistiek, probeerden aan land te komen in La Guaira en andere delen van het land. Opnieuw mislukte dat, omdat de FANB, met hun intelligentie, hun wapens en hun moed, plus de medewerking van de bevolking in de vorm van wapens, degenen die de invasiepogers in het stof deden bijten. Voor deze moorddadige handlangers moeten er geen enkele concessie worden gedaan.

Sinds 1998, toen Chavismo de regering overnam, hebben alle Amerikaanse presidenten geprobeerd Venezuela en zijn rijkdommen over te nemen, is het duidelijk dat de intensivering die met de komst van Trump heeft plaatsgevonden, alle alarmbellen in het land heeft doen rinkelen. De versterking van de burgerlijk-militaire alliantie en de onstuitbare ontwikkeling van de milities zijn een fundamentele factor in het feit dat het imperium niet in staat is geweest het hoofd te bieden, maar bovendien heeft het Bolivariaanse Venezuela zijn diplomatieke overwinningen vermenigvuldigd en met elke poging van Trump’s volgzame bondgenoten in Latijns-Amerika om een directe interventie af te dwingen, de vloer aangeveegd

Met de leiding van Nicolás Maduro, het loyale en onvermoeibare werk van Diosdado Cabello, de loyaliteit van minister en militair opperhoofd Padrino López en het onberispelijke werk als minister van Buitenlandse Zaken van Jorge Arreaza, staat de Revolutie nog steeds overeind en verzet zich elke dag tegen sancties en agressie. Nu is diezelfde solvabiliteit aangetoond in de strijd tegen de Covid-19, waarbij vertrouwen is gecreëerd en een permanente communicatie is gehandhaafd om de bevolking gerust te stellen. In dit kader van voortdurende overwinningen wilden de VS de afgelopen dagen ook een zeeblokkade instellen, naast de reeds bestaande blokkade die de Venezolaanse economie in allerlei moeilijkheden brengt.

De gezondheidsramp die het Amerikaanse volk door het rampzalige gezondheidsbeleid van de huidige regering doormaakt, heeft dit oorlogszuchtige initiatief van zijn mariniers echter op de lange baan geschoven. Daarom gaven ze groen licht aan het Colombiaanse paramilitaire uitschot, de DEA “soldaten” en de “Rambo’s” van Silvercorp, en nu zullen ze elkaar vervloeken terwijl ze toekijken hoe een nederige groep vissers uit Chuao hen arresteert, vastbindt met plastic touwen en blootstelt aan het zicht van iedereen, daar op de grond voor de “Socialistische Visserij” die jaren geleden door Hugo Chávez werd ingehuldigd. Naast deze onbetwiste en verkwikkende overwinning voor heel ons Amerika, moet Venezuela en zijn Revolutie altijd op onze agenda staan en een fundamenteel uitgangspunt zijn voor alle internationalisten ter wereld. Degenen onder ons die, samen met de lokale Bolivarianen, herhalen: “Altijd loyaal, nooit verraders”.

[GC] Wat moeten revolutionairen doen in deze tijden waarin de machtigen de crisis kunnen benutten om zichzelf te versterken?

Ze moeten zich organiseren om de frontale strijd tegen het kapitalisme op te voeren waar dat mogelijk is. De stemmen negeren van degenen die altijd proberen de militanten in een kwaad daglicht te zetten. De toekomst, ik herhaal, zal er een zijn van confrontatie. Het heeft geen zin om door te gaan met het kopen van de kleine gekleurde spiegels van het reformisme of de sociaal-democratische avonturen waar bepaalde progressieven meestal door verblind worden. Met de miljoenen ontslagen in de wereld en vooral op ons Latijns-Amerikaanse grondgebied, met een structurele armoede die van maand tot maand toeneemt, wat voor een andere manier kunnen we ons voorstellen dan te blijven denken aan de revolutie en het socialisme. Het kapitalisme heeft eens te meer aangetoond dat het de belichaming is van de dood. Het is van essentieel belang om een wereld op te bouwen waarin mensen achter elkaar staan en haatdragende en restrictieve grenzen verwerpen. Alle wegen van de strijd zijn goed als het gaat om het denken over het opstaan tegen het imperialisme en het kapitalisme. Laten we leren van de zusters die hun krachten hebben gebundeld tegen het patriarchaat en het mannelijke chauvinisme, en laten we proberen het hele nieuwe en oude te verenigen.

Bron:
Dit is het laatste deel van het interview met Resumen Editor Carlos Aznárez. Het hele interview, over de situatie in Zuid America, met name Argentinie, is gepubliceerd (engels/spaans) op Resumen Latinoamericano