Bron: María Alejandra Díaz Marìn 
primicias24 21 februari 2021 (SP), 
orinocotribune 23 february 2021 (EN)–
Hieronder: Nederlandse vertaling van de inleiding

Essentiële, aquatische ruimten… Niet alleen vanwege hun kwaliteit als bron van leven en voedsel, maar ook voor communicatie (verbinding), hun bindende rol tussen de volkeren, en vanwege de rijkdommen en hulpbronnen die zij bevatten, maakten zij de internationale handel mogelijk. “De zee is het begin van alle geografie”, schreef Jules Michelet. We kunnen daaraan toevoegen dat de zee het begin is van alle geopolitiek, het geografisch bewustzijn van de staat.

Onze potentiële thalassocratische toestand en onze nauwe relatie met de Caraïbische Zee en de Atlantische Oceaan, alsmede de relevantie van onze Atlantische kust, maken van ons een begeerd gebied: al onze bevaarbare rivieren en zijrivieren van de Orinoco zijn verbonden en hebben een uitgang naar de oceaan.

Guyana, als marionet van het oude Britse imperium (Perfidious Albion) en de Anglo-Zionistische corporatocratie van de wereld, probeert ons te beroven en te plunderen, castreert onze mogelijkheid tot werkelijke ontwikkeling van de Venezolaanse Aquatische Macht en incasseert incidenteel een soort niet-vereffende schuld bij haar oude vijand, het Spaanse Imperium.

In dit verband verwijst de historicus Julian T. Jackson naar de woorden van Winston Churchill, de voormalige Britse Eerste Minister, tegen de Franse Generaal Charles de Gaulle in 1944: “Als Groot-Brittannië moet kiezen tussen Europa en de open zee, moet ze altijd de open zee kiezen.”

Ons Guyana Esequiba is waardevol als een gebied dat rijk is aan natuurlijke en minerale hulpbronnen. Maar dat is het tactische aspect en niet het strategische. Wat strategisch is, is de controle over de maritieme commerciële communicatie, dat is het ware belang van Guyana en zijn meester UK, om ons te ontnemen wat van ons is: controle over het continent (van Punta Barima tot Patagonië Argentinië) door het beheer over maritieme en rivierbarrières, en dat met de belofte van de Zijderoute, als een landvriendelijke versie van de Chinese.

Het Essequibo-gebied is van vitaal belang, en het VK laat ons een hoge prijs betalen voor deze sleutel voor de uitwerking van zijn plan: controle over de Caribische Zee en de riviervaart, als onderdeel van zijn thalassocratische geostrategie en Anglo-Zionistische corporatistische ambities met betrekking tot het Amerikaanse continent, zoals Churchill zei.

……

Tot zover de vertaling. Lees het vervolg van “Esequibo: Global Britain”, op primicias24, 21 februari 2021 (Spaans), of op orinocotribune , 23 february 2021 (Engels) – c.a. 15 minuten