Bron: TelesurTV 4 juni 2020 (SP) ~~~

Colombia sloot 2019 af met een productie van 951 ton cocaïne en 212.000 hectare cocabladeren.

De komst van Amerikaanse troepen naar Colombia heeft altijd voor controverse gezorgd in het land. Dat is dit keer geen uitzondering.

Troepen van het Amerikaanse leger komen op 1 juni op Colombiaans grondgebied aan met het vermelde doel, de strijdkrachten van het Zuid-Amerikaanse land te adviseren in de strijd tegen de drugshandel. (1)

In de aankondiging van de Amerikaanse ambassade in Colombia wordt gemeld dat het contingent van zo’n 800 Special Forces (SFAB) de acties van het Colombiaanse leger vanaf begin juni en gedurende enkele maanden moet adviseren en ondersteunen.

Rechtvaardiging van de Amerikaanse aanwezigheid

Minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo García legde aan de lokale media uit dat de Amerikaanse troepen zullen worden ingezet in de departementen Nariño, Norte de Santander, Meta; waar de grootste hoeveelheid cocateelt in het land is geconcentreerd.

Volgens de minister van Defensie zal de Assistance Brigade van de Amerikaanse Veiligheidskrachten (SFAB) voornamelijk worden ingezet in gebieden van de Beneden-Cauca, Catatumbo, Arauca, Pacific Narino en de nationale parken van Chiribiquete, Sierra de La Macarena, Catatumbo Barí, Nudo de Paramillo en Sanquianga.

Volgens Bogotá is in deze gebieden 295.000 hectare illegaal geteelde gewassen geconcentreerd en wordt de cocaïneproductie op nationaal niveau op 30 procent geschat.


De VS garandeert geen vermindering van de drugsproductie.

De toegenomen militaire aanwezigheid van de VS uit zich echter niet in een afname van de illegale drugsproductie.

Colombia sloot 2019 af met 212.000 hectare cocabladeren, een lichte stijging ten opzichte van 208.000 hectare in het voorgaande jaar, terwijl de capaciteit om cocaïne te produceren steeg van 879 ton in 2018 naar 951 ton, volgens de gegevens van het Bureau voor het Nationaal Drugsbestrijdingsbeleid van de VS.

Het Bureau van de Verenigde Naties voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) waarschuwde in 2018 dat de cocaïneproductie is gestegen, want hoewel het aantal geteelde hectaren tussen 2017 en 2018 is gedaald van 171.000 naar 169.000, is de opbrengst het afgelopen jaar naar schatting hoger geweest, van 1.058 ton naar 1.120 ton.

Volgens het Office of National Drug Control Policy van de Verenigde Staten daalde de teelt in het Zuid-Amerikaanse land van 209.000 naar 208.000 hectare in 2018, maar tussen 2013 en 2016 bedroeg de toename ongeveer 128.500 hectare.

Afwijzing van de nieuwe militaire aanwezigheid

De oppositie tegen de Colombiaanse president Iván Duque meldt, dat de aankondiging van deze missie afkomstig was van de Amerikaanse ambassade, terwijl het de toestemming van het congres voor de komst van deze troepen oversloeg en eiste een verklaring van de uitvoerende macht.

Aan deze beoordelingen moeten we de oppositie toevoegen, bestaande sociale leiders, organisaties en de Colombiaanse Senaat zelf, voor de komst van Amerikaanse militaire troepen naar het Zuid-Amerikaanse land, omdat zij het probleem kunnen verergeren in plaats van verbeteren.

Berichten van internationale media en analisten hebben meermaals de aanwezigheid van Amerikaanse militaire troepen in Colombia in verband gebracht met een toename van prostitutie van minderjarigen, de verkrachting van vrouwen, het gebruik van geweld en andere criminele handelingen.

De voortzetting van het Amerikaanse “war on drugs”-programma’s in Colombia maakt een effectieve uitvoering van de Vredesakkoorden onmogelijk, terwijl de traditionele rol van het Zuid-Amerikaanse land als een steunpunt van de Amerikaanse hemisferische bewaking van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wordt versterkt.


[Noot-1, Redaktie] N.B. Newspeak! – Sinds 26 maart 2020, vanaf het moment dat Trump en zijn procureur-generaal William Barr, President Maduro, vice president Delcy Rodriguez en andere leiders van Venezuela officieel van drugscriminaliteit hebben beschuldigd, moet rekening gehouden worden met het feit, dat met elke aankondiging van de VS mbt ‘het bestrijden van Drugscriminaliteit’, in feite het omverwerpen van de Venezolaanse regering bedoeld wordt.