Bron: Ilya Tsukanov, 
Sputniknews 16 september 2020 ~~~

Eerder deze week prees Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, de Venezolaanse regering voor de vooruitgang die zij het afgelopen jaar heeft geboekt in de samenwerking met haar bureau.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de inlichtingendienst van het land belast met het vasthouden van oppositieleden zonder dat daarvoor een “gerechtelijk bevel” nodig is, zo beweert Francisco Cox, een Chileense advocaat van een onderzoeksmissie van de Verenigde Naties naar de mensenrechtensituatie in Venezuela.

“De manier waarop [de Venezolaanse inlichtingendienst] SEBIN werkte, met name de SEBIN, was om vooraf inlichtingen in te winnen over mensen die het doelwit waren – en we hebben redelijke gronden om aan te nemen dat de president Maduro orders heeft gegeven aan de directeur van SEBIN over wie hij het doelwit moest zijn”, aldus Cox, die tijdens een briefing op woensdag zijn door Reuters aangehaalde opmerkingen maakte.
“Daarna zijn deze mensen ondervraagd, is er informatie verzameld, is hun communicatie onderschept en zouden ze uiteindelijk zonder gerechtelijk bevel worden vastgehouden, alleen maar omdat er zo’n bevel was van de president. Dus we hebben betrokkenheid en een bijdrage aan de misdaad door de heer Maduro, hetzij direct door de hiërarchie en soms het omzeilen van de hiërarchie en het geven van het directe bevel,” voegde Cox eraan toe.

De voorzitter van de VN-missie, Marta Valinas uit Portugal, zei dat haar missie “redelijke gronden had gevonden om aan te nemen dat de Venezolaanse autoriteiten en veiligheidstroepen sinds 2014 ernstige schendingen van de mensenrechten hebben gepland en uitgevoerd, waarvan sommige – waaronder willekeurige moorden en het systematische gebruik van martelingen – neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid”.

Het door Valinas geleide panel werd in september 2019 gevormd en voerde zijn onderzoek uit buiten Venezuela, waarbij Caracas het onderzoek een “vijandig initiatief” noemde en weigerde mee te werken. Het rapport werd in opdracht van de Mensenrechtenraad opgesteld op initiatief van de Lima-groep, waarvan enkele leden hebben getracht de democratisch gekozen regering van het land omver te werpen. 19 landen stemden voor het onderzoek, 21 onthielden zich van stemming en zeven stemden tegen.

Geflankeerd door Vice President Mike Pence, rechts centrum, spreekt Venezuela’s zelfverklaarde interim president Juan Guaido, op een noodvergadering van de Lima Groep over Venezuela, op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Bogota, Colombia, maandag 25 februari 2019. AP FOTO / MARTIN MEJIA

Vanwege het gebrek aan toegang tot Venezuela zelf is het VN-verslag gebaseerd op interviews met vermeende slachtoffers en hun familieleden, alsmede met voormalige functionarissen, video’s en inhoud van de sociale media.

De Venezolaanse regering heeft nog niet gereageerd op de beweringen van het onderzoek.

Eerder heeft Caracas westerse mogendheden en hun Latijns-Amerikaanse bondgenoten veroordeeld omdat Venezuela het doelwit was van hun verpletterende sancties, inbeslagnames van activa en andere beperkingen, waarbij ze opmerkte dat deze vormen van “economisch terrorisme” neerkomen op hun eigen “schendingen van de mensenrechten”. Eerder dit jaar deed Caracas een beroep op het Internationaal Strafhof in Den Haag vanwege de “criminele” pogingen van Washington om de handel in natuurlijke hulpbronnen te belemmeren.

Venezuela werd in januari 2019 overspoeld door een politieke crisis, toen de VS en zijn bondgenoten de oppositieleider en de zelfverklaarde ‘interim-president’ Juan Guaido erkenden als de legitieme leider van het land. De Venezolaanse autoriteiten hebben Guaido en zijn buitenlandse beschermheren ervan beschuldigd van een staatsgreeppoging om de enorme olie- en mineralenrijkdom van het land over te dragen aan particuliere en buitenlandse belangen.