Bron: RT, 2 juli 2020 (DE) ~~~

In het geschil over de goudreserves van Venezuela ter waarde van meer dan 1,3 miljard dollar die in de Bank of England zijn opgeslagen, heeft een Britse rechtbank een uitspraak gedaan ten gunste van de Venezolaanse oppositieleider en zelfbenoemde “interim-president” Juan Guaidó.

Het goud ligt in een kluis van de Bank of England. De Raad van Bewind van de Venezolaanse Centrale Bank heeft namens de zittende Venezolaanse regering onder president Nicolás Maduro verzocht om de gevolgen van de COVID 19-pandemie te verzachten en met name om voedsel en medische benodigdheden te kunnen kopen. De Bank of England weigerde echter het goud vrij te geven omdat de goudreserves ook worden opgeëist door de zelfbenoemde tegenregering onder leiding van Juán Guaidó.

Net als in de tijd van de Engelse kaper
Sir Francis Drake:
De koningin inspecteert het goud
dat uit Venezuela is gestolen… (symbolisch beeld)

Hoewel Guaidó verantwoordelijk is voor een mislukte militaire staatsgreep en een even mislukte invasiepoging door Amerikaanse huurlingen en bewezen contacten heeft met drugsbaronnen, wordt hij door de VS en de EU erkend als “interim-president”. De overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap van staten erkent echter nog steeds de zittende president Maduro.

Het Hooggerechtshof van Londen heeft nu in zijn uitspraak van vandaag verklaard dat de Britse regering Guaidó duidelijk erkent als staatshoofd van Venezuela. Dit betekent noodzakelijkerwijs dat Maduro niet langer wordt beschouwd als de president van Venezuela, volgens de verantwoordelijke rechter. De macht over de betwiste goudreserves van de Venezolaanse staat ligt dus ook bij de zelfverklaarde interim-president Guaidó. De advocaten aan de Maduro-zijde kondigden onmiddellijk aan dat ze in beroep zouden gaan. De specifieke bewoordingen van de rechtbank veroorzaakten een sensatie:

Wat de basis voor erkenning ook is, de regering van Hare Majesteit heeft de heer Guaidó ondubbelzinnig erkend als president van Venezuela.

Waarom is het goud van Venezuela in het Verenigd Koninkrijk?

De Bank of England wordt beschouwd als ‘s werelds op één na grootste beheerder van goudreserves met zo’n 400.000 goudstaven – alleen de New Yorkse Federal Reserve heeft meer goud in bewaring.

De Bank of England heeft ook een van de grootste goudkluizen ter wereld en kondigt herhaaldelijk aan hoe trots het is dat er in haar meer dan 320-jarige geschiedenis nooit goud is gestolen. De centrale banken van veel landen gebruiken de bank om hun nationale goudreserves op te slaan, waaronder Venezuela. Een beslissing die nu bitter aankomt.


Topfoto: De zelfbenoemde “interim-president” en staatsgreeppleger Juan Guaidó schudt op 21 januari 2020 op het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen de hand van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Verwante berichten, in dit nederlandstalig archief: