orinocotribune 17 april 2020 ~~~ 

De sancties van de VS beroven Venezuela van haar middelen om Covid-19 te bestrijden.

Deze donderdag heeft de Venezolaanse Centrale Bank (BCV) de VS en een groep afgevaardigden die zich verzetten tegen de regering van Nicolás Maduro, veroordeeld omdat zij een niet nader gespecificeerde hoeveelheid geld van een BCV-rekening in Citibank naar een rekening van de Amerikaanse Federal Reserve (FED) hebben gestort.

Deze woensdag heeft het parlement van de oppositie in meerderheid ingestemd met de transactie van deze fondsen. Volgens de BCV is dit een “onwettig bevel van het Amerikaanse Ministerie van Financiën”.

Het bureau voegde eraan toe dat daarmee een vulgaire onteigening van financiële middelen van de Venezolaanse monetaire autoriteit plaatsvindt door het verduisteren van het tegoed, waarvan de Venezolaanse staat de enige eigenaar is.

Zo beweert de Centrale Bank dat het Amerikaanse regime en de Venezolaanse oppositie proberen “de activa en middelen van het Venezolaanse volk op frauduleuze wijze in beslag te nemen en samen een meervoudige agressie te vormen om het volk van Venezuela te laten lijden”.

Bovendien is het bankinstituut van mening dat deze acties ernstige misdrijven van georganiseerde transnationale misdaad vormen. In dit verband kondigde zij aan dat zij alle acties zal uitvoeren die tegen de regering van Donald Trump en “extremistische afgevaardigden van Venezuela” kunnen worden ondernomen.

Het Venezolaanse parlement, onder leiding van de oppositie Juan Guaidó, heeft toestemming gegeven voor de verplaatsing van deze financiële middelen. Sommige lokale media speculeren dat het bedrag 342 miljoen dollar bedraagt en afkomstig is van transacties in verband met de Venezolaanse goudreserves.

Topfoto: De fondsen van de Centrale Bank van Venezuela waren in deposito in de Noord-Amerikaanse Citibank. | Foto: BCV